Αλλάξτε την κατεύθυνση κίνησης του κέρσορα στο Excel

Από προεπιλογή, το Excel μετακινεί αυτόματα το κύριο χαρακτηριστικό του κυττάρου ή το δρομέα κυττάρων προς τα κάτω στο επόμενο κελί, όταν πατηθεί το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο. Αυτή η προεπιλεγμένη κατεύθυνση για τη μετακίνηση του δρομέα επιλέχθηκε επειδή τα δεδομένα εισάγονται πιο συχνά σε στήλες ένα κελί μετά το άλλο, έτσι ώστε ο δρομέας να κινείται προς τα κάτω όταν πιέζεται το πλήκτρο Enter διευκολύνει την εισαγωγή δεδομένων.

Αλλαγή της κατεύθυνσης του δρομέα

Αυτή η προεπιλεγμένη συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει έτσι ώστε ο κέρσορας να μετακινείται προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς τα επάνω αντί για κάτω. Είναι επίσης πιθανό να μην έχει ο δρομέας καθόλου κίνηση, αλλά να παραμείνει στο τρέχον κελί μετά το πάτημα του πλήκτρου Enter. Η αλλαγή της κατεύθυνσης του δρομέα γίνεται με τις επιλογές "Για προχωρημένους" στο παράθυρο διαλόγου Επιλογές του Excel. Λάβετε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πραγματοποίησης αλλαγών παρακάτω.

01 από 02

Αλλάξτε την κατεύθυνση κίνησης του κέρσορα στο Excel

© Ted French

Για να αλλάξετε την κατεύθυνση που κινείται ο δρομέας:

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αρχείο της κορδέλας για να ανοίξετε το μενού αρχείου
  2. Κάντε κλικ στις επιλογές στο μενού για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Επιλογές του Excel
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Για προχωρημένους στο αριστερό παράθυρο του παραθύρου διαλόγου
  4. Κάτω από το πάτημα του πλήκτρου Enter, μετακινήστε την επιλογή στο δεξιό τμήμα του παραθύρου, κάντε κλικ στο κάτω βέλος δίπλα στο στοιχείο Κατεύθυνση για να επιλέξετε μια κατεύθυνση που θα μετακινηθεί ο δρομέας όταν πιέσετε το πλήκτρο Enter.
  5. Για να παραμείνει ο δρομέας κυψέλης στο ίδιο κελί, αφαιρέστε το σημάδι επιλογής από το πλαίσιο που βρίσκεται δίπλα στο στοιχείο Μετά το πάτημα του πλήκτρου Enter, μετακινήστε την επιλογή

02 του 02

Χρήση των καρτελών και Εισαγωγή πλήκτρων κατά την εισαγωγή δεδομένων

Αν περιοδικά εισάγετε δεδομένα σε γραμμές και όχι σε στήλες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο Tab για να μετακινηθείτε από αριστερά προς τα δεξιά σε ένα φύλλο εργασίας αντί να αλλάξετε την προεπιλεγμένη κατεύθυνση χρησιμοποιώντας τις οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω.

Μετά την είσοδο στο πρώτο κελί δεδομένων:

  1. Πατήστε το πλήκτρο Tab για να μετακινήσετε ένα κελί προς τα δεξιά στην ίδια σειρά
  2. Συνεχίστε να εισάγετε δεδομένα και χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Tab για να μετακινηθείτε στο επόμενο κελί προς τα δεξιά μέχρι να φτάσετε στο τέλος της σειράς δεδομένων
  3. Πατήστε το πλήκτρο Enter για να επιστρέψετε στην πρώτη στήλη για να ξεκινήσετε την επόμενη σειρά δεδομένων