Πώς να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε τα δωρεάν πρότυπα ροής Excel του Excel

Δείτε οπτικά τα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη ενός αποτελέσματος

Ένα διάγραμμα ροής δείχνει γραφικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη συναρμολόγηση ενός προϊόντος ή τη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου . Τα διαγράμματα ροής μπορούν να δημιουργηθούν στο διαδίκτυο ή μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων, όπως το Microsoft Excel .

Η Microsoft διαθέτει μεγάλο αριθμό προτύπων Excel που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, τα οποία καθιστούν εύκολη τη γρήγορη δημιουργία ενός ωφέλιμου και λειτουργικού φύλλου εργασίας για οποιονδήποτε αριθμό σκοπών. Τα πρότυπα είναι οργανωμένα ανά κατηγορίες και μία τέτοια κατηγορία είναι διαγράμματα ροής.

Αυτή η ομάδα προτύπων αποθηκεύεται κατάλληλα μαζί σε ένα ενιαίο βιβλίο εργασίας με κάθε τύπο διαγράμματος ροής - όπως το χάρτη μυαλού, τον ιστότοπο και το δέντρο αποφάσεων - που βρίσκεται σε ξεχωριστό φύλλο. Επομένως, είναι εύκολο να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των προτύπων μέχρι να βρείτε το σωστό και αν δημιουργήσετε διάφορα διαφορετικά διαγράμματα ροής, μπορούν όλοι να διατηρηθούν μαζί σε ένα μόνο αρχείο, εάν το επιθυμείτε.

Άνοιγμα του βιβλίου εργασίας προτύπου διαγράμματος ροής

Τα πρότυπα του Excel βρίσκονται με το άνοιγμα ενός νέου βιβλίου εργασίας μέσω της επιλογής μενού Αρχείο . Η επιλογή "Πρότυπα" δεν είναι διαθέσιμη αν ανοίξει ένα νέο βιβλίο εργασίας χρησιμοποιώντας τη συντόμευση της γραμμής εργαλείων γρήγορης πρόσβασης ή χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου του Ctrl + N.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στα πρότυπα του Excel:

  1. Ανοίξτε το Excel .
  2. Κάντε κλικ στο Αρχείο > Νέο στα μενού για να ανοίξετε την πρόσβαση στο παράθυρο προτύπου.
  3. Στην οθόνη προβολής εμφανίζεται ένας αριθμός δημοφιλών προτύπων, εάν δεν υπάρχει πρότυπο ρολογιού, πληκτρολογήστε διαγράμματα ροής στο πλαίσιο αναζήτησης του προτύπου αναζήτησης.
  4. Το Excel πρέπει να επιστρέψει το βιβλίο εργασίας πρότυπου ρολογιού.
  5. Κάντε κλικ μία φορά στο εικονίδιο του πίνακα εργασίας του Flowcharts στο παράθυρο προβολής.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία στο παράθυρο διαγραμμάτων ροής για να ανοίξετε το πρότυπο ροής.
  7. Οι διάφοροι τύποι διαγραμμάτων ροής που είναι διαθέσιμοι παρατίθενται στις καρτέλες φύλλου στο κάτω μέρος της οθόνης του Excel .

Χρησιμοποιώντας τα πρότυπα ροής

Όλα τα πρότυπα στο βιβλίο εργασίας περιέχουν ένα δείγμα διάγραμμα ροής για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Τα διάφορα σχήματα που υπάρχουν σε ένα διάγραμμα ροής χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα, το ορθογώνιο - συνήθως το πιο κοινό σχήμα - χρησιμοποιείται για να δείξει μια ενέργεια ή λειτουργία, ενώ το σχήμα διαμαντιού είναι για λήψη αποφάσεων.

Πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα σχήματα και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται μπορούν να βρεθούν σε αυτό το άρθρο σχετικά με τα βασικά σύμβολα του πίνακα ροής.

Προσθήκη σχημάτων διαγράμματος ροής και συνδέσμων

Τα πρότυπα στο βιβλίο εργασίας δημιουργήθηκαν στο Excel, έτσι ώστε όλα τα σχήματα και οι συνδέσεις που υπάρχουν στα δείγματα να είναι άμεσα διαθέσιμα κατά την αλλαγή ή την επέκταση ενός διαγράμματος ροής.

Αυτά τα σχήματα και οι συνδέσεις βρίσκονται χρησιμοποιώντας το εικονίδιο Σχήματα, το οποίο βρίσκεται στις καρτέλες "Εισαγωγή" και "Μορφοποίηση" της κορδέλας .

Η καρτέλα Μορφή, που προστίθεται στην κορδέλα κάθε φορά που σχεδιάζονται σχήματα, συνδετήρες ή WordArt προστίθενται σε ένα φύλλο εργασίας, γίνεται προσβάσιμο κάνοντας κλικ σε ένα υπάρχον σχήμα στο φύλλο εργασίας.

Για να προσθέσετε σχήματα ροής

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή της κορδέλας.
  2. Κάντε κλικ σε ένα εικονίδιο Σχήματα στην κορδέλα για να ανοίξετε το αναπτυσσόμενο μενού.
  3. Κάντε κλικ στο επιθυμητό σχήμα στην ενότητα Διάγραμμα ροής της αναπτυσσόμενης λίστας - ο δείκτης του ποντικιού θα πρέπει να αλλάξει σε ένα μαύρο "σύμβολο συν" ( + ).
  4. Στο φύλλο εργασίας, κάντε κλικ και σύρετε με το σύμβολο συν. Το επιλεγμένο σχήμα προστίθεται στο υπολογιστικό φύλλο. Συνεχίστε να σύρετε για να κάνετε το σχήμα μεγαλύτερο.

Για να προσθέσετε συνδέσεις ροής στο Excel

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή της κορδέλας.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Σχήματα στην κορδέλα για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα.
  3. Κάντε κλικ στον επιθυμητό σύνδεσμο γραμμής στην ενότητα Γραμμές της αναπτυσσόμενης λίστας - ο δείκτης του ποντικιού θα πρέπει να αλλάξει σε ένα μαύρο "σύμβολο συν" ( + ).
  4. Στο φύλλο εργασίας, κάντε κλικ και σύρετε με το σύμβολο συν για να προσθέσετε τον σύνδεσμο ανάμεσα σε δύο σχήματα ροής.

Μια άλλη και μερικές φορές πιο εύκολη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε την αντιγραφή και επικόλληση για να αντιγράψετε τα υπάρχοντα σχήματα και γραμμές στο πρότυπο ροής.

Μορφοποίηση των σχημάτων ροής και των συνδέσεων

Όπως αναφέρθηκε, όταν προστίθεται σχήμα ή σύνδεσμος σε ένα φύλλο εργασίας, το Excel προσθέτει μια νέα καρτέλα στην κορδέλα - την καρτέλα Μορφή.

Αυτή η καρτέλα περιέχει μια ποικιλία επιλογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την εμφάνιση - όπως χρώμα πλήρωσης και πάχος γραμμής - των σχημάτων και των συνδέσεων που χρησιμοποιούνται στο διάγραμμα ροής.