Ρυθμίστε τις επιλογές κοινής χρήσης αρχείων Mac

Ενεργοποιήστε τη δυνατότητα SMB για κοινή χρήση αρχείων μεταξύ του Mac και των Windows

Η κοινή χρήση αρχείων σε Mac θεωρεί ότι είναι ένα από τα ευκολότερα συστήματα κοινής χρήσης αρχείων που είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε πλατφόρμα υπολογιστών. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι μόνο επειδή είμαι πολύ συνηθισμένος στο πώς λειτουργεί το Mac και το λειτουργικό του σύστημα.

Ακόμα και στις πρώτες μέρες του Mac, η κοινή χρήση αρχείων ήταν ενσωματωμένη στο Mac. Χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα δικτύωσης AppleTalk , θα μπορούσατε εύκολα να προσαρτήσετε μονάδες δίσκου συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο Mac σε οποιοδήποτε άλλο Mac στο δίκτυο. Η όλη διαδικασία ήταν ένα αεράκι, χωρίς σχεδόν καθόλου περίπλοκη ρύθμιση.

Σήμερα, η κοινή χρήση αρχείων είναι λίγο πιο περίπλοκη, αλλά το Mac εξακολουθεί να κάνει τη διαδικασία απλή, επιτρέποντάς σας να μοιράζεστε αρχεία μεταξύ υπολογιστών Mac ή χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο SMB μεταξύ υπολογιστών Mac, PC και Linux / UNIX.

Το σύστημα κοινής χρήσης αρχείων Mac δεν έχει αλλάξει πολύ από το OS X Lion, αν και υπάρχουν λεπτές διαφορές στο περιβάλλον εργασίας χρήστη και στις εκδόσεις AFP και SMB που χρησιμοποιούνται.

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στη ρύθμιση του Mac σας για την κοινή χρήση αρχείων με έναν υπολογιστή με Windows, χρησιμοποιώντας το σύστημα κοινής χρήσης αρχείων SMB .

Για να μοιραστείτε τα αρχεία Mac σας, πρέπει να καθορίσετε ποιοι φάκελοι θέλετε να μοιραστείτε, να ορίσετε τα δικαιώματα πρόσβασης για τους κοινόχρηστους φακέλους και να ενεργοποιήσετε το πρωτόκολλο κοινής χρήσης αρχείων SMB που χρησιμοποιούν τα Windows.

Σημείωση: Αυτές οι οδηγίες καλύπτουν τα λειτουργικά συστήματα Mac από το OS X Lion. Τα ονόματα και το κείμενο που εμφανίζονται στο Mac σας ενδέχεται να είναι ελαφρώς διαφορετικά από αυτά που εμφανίζονται εδώ, ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος Mac που χρησιμοποιείτε, αλλά οι αλλαγές θα πρέπει να είναι αρκετά μικρές ώστε να μην επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων στον υπολογιστή σας Mac

  1. Ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος επιλέγοντας Προτιμήσεις συστήματος από το μενού της Apple ή κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Προτιμήσεις συστήματος στο Dock .
  2. Όταν ανοίξει το παράθυρο Προτιμήσεις συστήματος, κάντε κλικ στο παράθυρο Προτιμήσεις κοινής χρήσης .
  3. Στην αριστερή πλευρά του παραθύρου προτιμήσεων κοινής χρήσης παρατίθενται οι υπηρεσίες που μπορείτε να μοιραστείτε. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στο πλαίσιο "Κοινή χρήση αρχείων" ( File Sharing ).
  4. Αυτό θα επιτρέψει είτε το AFP, το πρωτόκολλο κοινής χρήσης αρχείων που είναι εγγενές στο Mac OS (OS X Mountain Lion και παλαιότερο) ή SMB (OS X Mavericks και αργότερα). Θα πρέπει τώρα να δείτε μια πράσινη κουκκίδα δίπλα στο κείμενο που αναφέρει την Κοινή χρήση αρχείων . Η διεύθυνση IP παρατίθεται ακριβώς κάτω από το κείμενο. Σημειώστε τη διεύθυνση IP. θα χρειαστείτε αυτές τις πληροφορίες σε επόμενα βήματα.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογές , ακριβώς στα δεξιά του κειμένου.
  6. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στα αρχεία και τους φακέλους κοινής χρήσης χρησιμοποιώντας το πλαίσιο SMB καθώς και τα αρχεία και φακέλους κοινής χρήσης χρησιμοποιώντας το πλαίσιο AFP . Σημείωση: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε και τις δύο μεθόδους κοινής χρήσης, η προεπιλεγμένη διεύθυνση SMB και το AFP χρησιμοποιείται για τη σύνδεση με παλιούς Mac.

Το Mac σας είναι τώρα έτοιμο να μοιράζεται αρχεία και φακέλους χρησιμοποιώντας και τα δύο AFP για Macs παλαιού τύπου και SMB, το προεπιλεγμένο πρωτόκολλο κοινής χρήσης αρχείων για Windows και νεότερους Mac.

Ενεργοποίηση κοινής χρήσης λογαριασμού χρήστη

  1. Με την κοινή χρήση αρχείων ενεργοποιημένη, μπορείτε τώρα να αποφασίσετε εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε τους φακέλους οικίας του λογαριασμού χρήστη. Όταν ενεργοποιείτε αυτήν την επιλογή, ένας χρήστης Mac που έχει έναν αρχικό φάκελο στο Mac σας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτόν από έναν υπολογιστή που εκτελεί Windows 7 , Windows 8 ή Windows 10, αρκεί να συνδεθεί με τις ίδιες πληροφορίες λογαριασμού χρήστη στον υπολογιστή.
  2. Ακριβώς κάτω από τα αρχεία κοινόχρηστων αρχείων και το φάκελο χρησιμοποιώντας την ενότητα SMB είναι μια λίστα λογαριασμών χρηστών στον υπολογιστή σας Mac. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου δίπλα στο λογαριασμό που θέλετε να επιτρέψετε να μοιραστείτε αρχεία. Θα σας ζητηθεί να καταχωρίσετε τον κωδικό πρόσβασης για τον επιλεγμένο λογαριασμό. Καταχωρίστε τον κωδικό πρόσβασης και κάντε κλικ στο OK .
  3. Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα για οποιονδήποτε πρόσθετο χρήστη θέλετε να έχετε πρόσβαση στην κοινή χρήση αρχείων SMB .
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί " Τέλος " μόλις έχετε τους λογαριασμούς χρήστη που θέλετε να μοιραστούν.

Ρύθμιση συγκεκριμένων φακέλων για κοινή χρήση

Κάθε λογαριασμός χρήστη Mac διαθέτει ενσωματωμένο δημόσιο φάκελο που γίνεται αυτόματα κοινή χρήση. Μπορείτε να μοιραστείτε άλλους φακέλους, καθώς και να καθορίσετε τα δικαιώματα πρόσβασης για καθένα από αυτά.

  1. Βεβαιωθείτε ότι το παράθυρο προτιμήσεων κοινής χρήσης είναι ακόμα ανοιχτό και ότι η κοινή χρήση αρχείων εξακολουθεί να είναι επιλεγμένη στο αριστερό παράθυρο.
  2. Για να προσθέσετε φακέλους, κάντε κλικ στο κουμπί συν (+) κάτω από τη λίστα "Κοινόχρηστοι φάκελοι".
  3. Στο φύλλο Finder που πέφτει κάτω, μεταβείτε στο φάκελο που θέλετε να μοιραστείτε. Κάντε κλικ στο φάκελο για να το επιλέξετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη .
  4. Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα για τους πρόσθετους φακέλους που θέλετε να μοιραστείτε.

Ορίστε δικαιώματα πρόσβασης

Οι φάκελοι που προσθέτετε στην κοινόχρηστη λίστα έχουν ένα σύνολο καθορισμένων δικαιωμάτων πρόσβασης. Από προεπιλογή, ο τρέχων κάτοχος του φακέλου έχει πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής. όλοι οι άλλοι περιορίζονται στην πρόσβαση ανάγνωσης.

Μπορείτε να αλλάξετε τα προεπιλεγμένα δικαιώματα πρόσβασης ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

  1. Επιλέξτε ένα φάκελο στη λίστα των κοινόχρηστων φακέλων .
  2. Στη λίστα Χρηστών θα εμφανίζονται τα ονόματα των χρηστών που έχουν δικαιώματα πρόσβασης. Δίπλα στο όνομα κάθε χρήστη υπάρχει ένα μενού με τα διαθέσιμα δικαιώματα πρόσβασης.
  3. Μπορείτε να προσθέσετε έναν χρήστη στη λίστα κάνοντας κλικ στο σύμβολο συν (+) ακριβώς κάτω από τη λίστα Χρηστών.
  4. Ένα αναπτυσσόμενο φύλλο θα εμφανίσει μια λίστα με τους χρήστες και τις ομάδες στο Mac σας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεμονωμένους χρήστες καθώς και ομάδες, όπως διαχειριστές. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε άτομα από τη λίστα επαφών σας, αλλά αυτό απαιτεί από τον Mac και τον υπολογιστή να χρησιμοποιούν τις ίδιες υπηρεσίες καταλόγου, οι οποίες είναι πέραν του πεδίου εφαρμογής αυτού του οδηγού.
  5. Κάντε κλικ σε ένα όνομα ή ομάδα στη λίστα και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογή .
  6. Για να αλλάξετε δικαιώματα πρόσβασης για έναν χρήστη ή μια ομάδα, κάντε κλικ στο όνομα του / της στη λίστα Χρηστών και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στα τρέχοντα δικαιώματα πρόσβασης για αυτόν τον χρήστη ή την ομάδα.
  7. Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού με μια λίστα με τα διαθέσιμα δικαιώματα πρόσβασης. Υπάρχουν τέσσερις τύποι δικαιωμάτων πρόσβασης, αν και δεν είναι όλα διαθέσιμα για κάθε τύπο χρήστη.
    • Διαβάζω γράφω. Ο χρήστης μπορεί να διαβάσει αρχεία, να αντιγράψει αρχεία, να δημιουργήσει νέα αρχεία, να επεξεργαστεί αρχεία εντός του κοινόχρηστου φακέλου και να διαγράψει αρχεία από τον κοινόχρηστο φάκελο.
    • Μόνο για ανάγνωση. Ο χρήστης μπορεί να διαβάζει αρχεία, αλλά να μην δημιουργεί, επεξεργάζεται, αντιγράφει ή διαγράφει αρχεία.
    • Μόνο εγγραφή (πλαίσιο παύσης). Ο χρήστης μπορεί να αντιγράψει αρχεία στο πλαίσιο drop, αλλά δεν θα μπορέσει να δει ή να αποκτήσει πρόσβαση στα περιεχόμενα του φακέλου πλαισίου drop.
    • Καμία πρόσβαση. Ο χρήστης δεν θα έχει πρόσβαση σε κανένα αρχείο στον κοινόχρηστο φάκελο ούτε σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον κοινόχρηστο φάκελο. Αυτή η επιλογή πρόσβασης χρησιμοποιείται κυρίως για τον ειδικό χρήστη Everyone, ο οποίος είναι ένας τρόπος για να επιτρέπεται ή να αποτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών σε φακέλους.
  1. Επιλέξτε τον τύπο πρόσβασης που θέλετε να επιτρέψετε.

Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα για κάθε κοινόχρηστο φάκελο και χρήστη.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία για την ενεργοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων στο Mac σας και τη ρύθμιση των λογαριασμών και των φακέλων που θέλετε να μοιραστείτε και πώς να ρυθμίσετε τα δικαιώματα.

Ανάλογα με τον τύπο υπολογιστή στον οποίο προσπαθείτε να μοιραστείτε αρχεία, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε επίσης ένα όνομα ομάδας εργασίας:

Ρύθμιση του ονόματος ομάδας εργασίας OS X (OS X Mountain Lion ή αργότερα)

Κοινή χρήση αρχείων των Windows 7 με OS X