Εισαγωγή στη Samba για δίκτυα υπολογιστών

Η Samba είναι τεχνολογία πελάτη / διακομιστή που υλοποιεί την κοινή χρήση πόρων μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων. Με το Samba, τα αρχεία και οι εκτυπωτές μπορούν να μοιράζονται σε πελάτες Windows, Mac και Linux / UNIX.

Η βασική λειτουργικότητα της Samba απορρέει από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου Block Server Message (SMB). Η υποστήριξη SMB πελάτη και διακομιστή συνοδεύεται από όλες τις σύγχρονες εκδόσεις των Microsoft Windows, διανομές Linux και Apple Mac OSX. Το ελεύθερο ανοιχτό λογισμικό μπορεί επίσης να ληφθεί από το samba.org. Λόγω των τεχνικών διαφορών μεταξύ αυτών των λειτουργικών συστημάτων, η τεχνολογία είναι αρκετά εξελιγμένη.

Τι μπορεί να κάνει η Samba για εσάς

Η Samba μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Σε ένα intranet ή σε άλλα ιδιωτικά δίκτυα, για παράδειγμα, οι εφαρμογές Samba μπορούν να μεταφέρουν αρχεία μεταξύ ενός διακομιστή Linux και των Windows ή Mac (ή αντίστροφα). Όποιος χρησιμοποιεί διακομιστές Web που εκτελούν Apache και Linux ενδέχεται να εξετάσει τη χρήση του Samba αντί του FTP για να διαχειρίζεται το περιεχόμενο του ιστότοπου από απόσταση. Εκτός από τις απλές μεταφορές, οι πελάτες SMB μπορούν επίσης να πραγματοποιούν απομακρυσμένες ενημερώσεις αρχείων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Samba από πελάτες Windows και Linux

Οι χρήστες των Windows συχνά καταγράφουν δίσκους για να μοιράζονται αρχεία μεταξύ υπολογιστών. Με τις υπηρεσίες Samba που εκτελούνται σε διακομιστές Linux ή Unix, οι χρήστες των Windows μπορούν να επωφεληθούν από τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στα αρχεία ή τους εκτυπωτές. Τα κοινόχρηστα στοιχεία των Unix μπορούν να προσεγγιστούν από τους υπολογιστές-πελάτες των Windows μέσω των προγραμμάτων περιήγησης του λειτουργικού συστήματος, όπως το Windows Explorer , το Network Neighborhood και τον Internet Explorer .

Η κοινή χρήση δεδομένων στην αντίθετη κατεύθυνση λειτουργεί ομοίως. Το πρόγραμμα smbclient του Unix υποστηρίζει την περιήγηση και τη σύνδεση με τις μετοχές των Windows. Για παράδειγμα, για να συνδεθείτε με το C $ σε έναν υπολογιστή με Windows που ονομάζεται louiswu, πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στη γραμμή εντολών Unix

smbclient \\\\ louiswu \\ c $ -U username

όπου το όνομα χρήστη είναι έγκυρο όνομα λογαριασμού των Windows NT. (Η Samba θα σας ζητήσει έναν κωδικό πρόσβασης λογαριασμού, εάν είναι απαραίτητο.)

Η Samba χρησιμοποιεί μονοπάτια συμβατικής ονομασίας (UNC) για να αναφέρεται σε κεντρικούς υπολογιστές δικτύου. Επειδή τα κοχύλια εντολών Unix ερμηνεύουν συνήθως τους χαρακτήρες αντεπιστροφής με έναν ιδιαίτερο τρόπο, θυμηθείτε να πληκτρολογείτε διπλές αναπλήξεις, όπως φαίνεται παραπάνω, όταν εργάζεστε με τη Samba.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Samba από τους πελάτες Apple Mac

Η επιλογή Κοινή χρήση αρχείων στην Κοινή χρήση παράθυρο των Προτιμήσεων συστήματος Mac σας επιτρέπει να βρείτε Windows και άλλους πελάτες Samba. Το Mac OSX προσπαθεί πρώτα να προσεγγίσει αυτούς τους πελάτες μέσω SMB και επιστρέφει σε εναλλακτικά πρωτόκολλα αν η Samba δεν λειτουργεί. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Τρόπος σύνδεσης με κοινή χρήση αρχείων στον υπολογιστή Mac.

Απαιτήσεις για τη ρύθμιση του Samba

Στα Microsoft Windows, οι υπηρεσίες SMB ενσωματώνονται σε υπηρεσίες λειτουργικού συστήματος. Η υπηρεσία δικτύου διακομιστή (διαθέσιμη μέσω της καρτέλας Πίνακας Ελέγχου / Δίκτυο, καρτέλα Υπηρεσίες) παρέχει υποστήριξη διακομιστή SMB, ενώ η υπηρεσία δικτύου Workstation παρέχει υποστήριξη υπολογιστή-πελάτη SMB. Σημειώστε ότι το SMB απαιτεί επίσης TCP / IP για να λειτουργήσει.

Σε έναν διακομιστή Unix, δύο διεργασίες daemon, smbd και nmbd, παρέχουν όλες τις λειτουργίες του Samba. Για να προσδιορίσετε αν η Samba εκτελείται αυτήν τη στιγμή, πληκτρολογήστε τον τύπο γραμμής εντολών Unix

ps ax | grep mbd | περισσότερο

και βεβαιωθείτε ότι και οι δύο smbd και nmbd εμφανίζονται στη λίστα διεργασιών.

Ξεκινήστε και σταματήστε τους δαίμονες της Samba με την κανονική μόδα του Unix:

/etc/rc.d/init.d/smb start /etc/rc.d/init.d/smb stop

Η Samba υποστηρίζει ένα αρχείο διαμόρφωσης, smb.conf. Το μοντέλο Samba για την προσαρμογή λεπτομερειών όπως ονόματα κοινών αρχείων, διαδρομές καταλόγων, έλεγχος πρόσβασης και καταγραφή περιλαμβάνει επεξεργασία αυτού του αρχείου κειμένου και επανεκκίνηση των δαίμων. Ένα ελάχιστο smd.conf (αρκετό για να γίνει ο διακομιστής Unix ορατό στο δίκτυο) μοιάζει με αυτό

. Ελάχιστος /etc/smd.conf [παγκόσμιος] λογαριασμός επισκεπτών = netguest workgroup = NETGROUP

Μερικοί Γκότσας να εξετάσουν

Η Samba υποστηρίζει μια επιλογή κρυπτογράφησης κωδικών πρόσβασης, αλλά αυτή η λειτουργία μπορεί να απενεργοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν εργάζεστε με υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μέσω μη ασφαλών δικτύων, συνειδητοποιήστε ότι οι κωδικοί πρόσβασης απλού κειμένου που παρέχονται κατά τη χρήση του smbclient μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από ένα δίκτυο sniffer .

Μπορεί να παρουσιαστούν ζητήματα αλλαγής ονόματος όταν μεταφέρετε αρχεία μεταξύ υπολογιστών Unix και Windows. Συγκεκριμένα, τα ονόματα αρχείων που βρίσκονται σε μικτή περίπτωση στο σύστημα αρχείων των Windows μπορούν να γίνουν ονόματα σε όλα τα πεζά, όταν αντιγραφούν στο σύστημα Unix. Πολύ μακρά ονόματα αρχείων μπορεί επίσης να κολοβωθούν σε συντομότερα ονόματα ανάλογα με τα συστήματα αρχείων (π.χ. παλιά παράθυρα FAT) που χρησιμοποιούνται.

Τα συστήματα Unix και Windows εφαρμόζουν το τέλος της γραμμής (EOL) σύμβαση για τα αρχεία κειμένου ASCII διαφορετικά. Τα Windows χρησιμοποιούν μια ακολουθία επιστροφής / γραμμής τροφοδοσίας (CRLF) δύο χαρακτήρων, ενώ το Unix χρησιμοποιεί μόνο έναν χαρακτήρα (LF). Σε αντίθεση με το πακέτο mtools Unix, η Samba δεν πραγματοποιεί μετατροπή EOL κατά τη μεταφορά αρχείων. Τα αρχεία κειμένου Unix (όπως οι σελίδες HTML) εμφανίζονται ως μια πολύ μεγάλη και μόνο γραμμή γραμμής όταν μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή με Windows με τη Samba.

συμπέρασμα

Η τεχνολογία Samba υπήρξε για περισσότερα από 20 χρόνια και εξακολουθεί να αναπτύσσεται με νέες εκδόσεις που κυκλοφορούν τακτικά. Πολύ λίγες εφαρμογές λογισμικού έχουν απολαύσει τόσο μεγάλη ωφέλιμη διάρκεια ζωής. Η ευελιξία της Samba αποδεικνύει το ρόλο της ως βασικής τεχνολογίας όταν εργάζεται σε ετερογενή δίκτυα που περιλαμβάνουν διακομιστές Linux ή Unix. Ενώ η Samba δεν θα είναι ποτέ μια βασική τεχνολογία που ο μέσος καταναλωτής πρέπει να καταλάβει, η γνώση της SMB και της Samba είναι χρήσιμη για τους επαγγελματίες του τομέα πληροφορικής και επιχειρήσεων.