Εισαγωγή στη διαχείριση δικτύου

Τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες, οι μικρές επιχειρήσεις και οι μεγάλες εταιρίες βασίζονται όλο και περισσότερο στα δίκτυα υπολογιστών για να διευθύνουν τις οργανώσεις τους. Οι διαχειριστές δικτύων είναι οι κρίσιμοι ειδικοί που είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση και την ομαλή λειτουργία της τεχνολογίας πίσω από αυτά τα δίκτυα. Η διαχείριση του δικτύου είναι μια δημοφιλής επιλογή εργασίας για την τεχνικά κεκλιμένη.

Ένας επιτυχημένος διαχειριστής δικτύου πρέπει να διαθέτει συνδυασμό δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, διαπροσωπικών δεξιοτήτων και τεχνικής τεχνογνωσίας.

Υποχρεωτικά καθήκοντα διαχειριστή δικτύου επιχειρήσεων

Οι τίτλοι "διαχειριστής δικτύου" και "διαχειριστής συστήματος" αναφέρονται σε σχετικούς επαγγελματικούς ρόλους εργασίας και μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Από τεχνική άποψη, ένας διαχειριστής δικτύου εστιάζει στην τεχνολογία διασύνδεσης, ενώ ένας διαχειριστής συστήματος επικεντρώνεται σε συσκευές-πελάτες και εφαρμογές που εντάσσονται στο δίκτυο. Πολλοί επαγγελματίες του κλάδου έχουν ρόλους που περιλαμβάνουν συνδυασμό τόσο συστημάτων όσο και δικτύωσης .

Διαχειριστής δικτύου Επίσημη εκπαίδευση και πιστοποίηση

Ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα σπουδών τεσσάρων ετών στη διοίκηση συστημάτων / δικτύων ή στην τεχνολογία πληροφοριών . Πολλοί εργαζόμενοι αναμένουν από τους διαχειριστές πληροφορικής τους να κατέχουν ένα τεχνικό πτυχίο, ακόμα και αν δεν είναι συγκεκριμένο για τη διοίκηση του δικτύου.

Το πρόγραμμα πιστοποίησης CompTIA Network + καλύπτει γενικές έννοιες ενσύρματης και ασύρματης δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από τους τεχνικούς και τους αρχικούς διαχειριστές. Η Cisco Systems και η Juniper Networks προσφέρουν προγράμματα πιστοποίησης που απευθύνονται σε επαγγελματίες που εργάζονται με τα αντίστοιχα εμπορικά σήματα.

Διαχείριση οικιακού δικτύου

Η διαχείριση ενός δικτύου οικιακού υπολογιστή περιλαμβάνει ορισμένες από τις ίδιες εργασίες που χειρίζονται οι επαγγελματίες διαχειριστές δικτύου, αν και σε μικρότερη κλίμακα. Οι διαχειριστές οικιακών δικτύων μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως:

Ενώ η οικιακή δικτύωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαγγελματική κατάρτιση και την εμπειρία, δίνει μια γεύση από το τι συνεπάγεται η διοίκηση του δικτύου. Ορισμένοι το βρίσκουν ένα χόμπι ανταμείβοντας. Η επέκταση της κάλυψης κάποιου ατόμου για να βοηθήσει τους φίλους ή τους γείτονές τους με τα οικιακά τους δίκτυα αυξάνει ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική αξία.