Τι είναι ένα ασύρματο κλειδί;

Η ασύρματη ασφάλεια ξεκινά με το δρομολογητή σας

Η διασφάλιση του οικιακού σας ασύρματου δικτύου είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την αποτροπή των χάκερ. Στα περισσότερα σπίτια, ο δρομολογητής στέκεται μεταξύ των χρηστών στο σπίτι και των ανθρώπων που θα παρεμπόδισαν τα δεδομένα τους για κακόβουλους σκοπούς. Ωστόσο, η σύνδεση με ένα δρομολογητή δεν αρκεί για να ασφαλίσει το ασύρματο δίκτυό σας . Χρειάζεστε ένα ασύρματο κλειδί για το δρομολογητή και για όλες τις συσκευές στο σπίτι σας που χρησιμοποιούν το δρομολογητή. Ένα ασύρματο κλειδί είναι ένας τύπος κωδικού πρόσβασης που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασύρματα δίκτυα υπολογιστών Wi-Fi για να αυξήσει την ασφάλειά τους.

Κλειδιά WEP, WPA και WPA2

Η Wi-Fi Protected Access (WPA) είναι το πρωταρχικό πρότυπο ασφαλείας που χρησιμοποιείται σε δίκτυα Wi-Fi. Το αρχικό πρότυπο WPA εισήχθη το 1999, αντικαθιστώντας ένα παλαιότερο πρότυπο που καλείται Wired Equivalent Privacy (WEP) . Μια νεότερη έκδοση του WPA που ονομάζεται WPA2 εμφανίστηκε το 2004.

Όλα αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνουν υποστήριξη για κρυπτογράφηση, η οποία είναι η δυνατότητα να ανακατεύετε δεδομένα που αποστέλλονται μέσω ασύρματης σύνδεσης, έτσι ώστε να μην μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητά από τους ξένους. Η κρυπτογράφηση ασύρματου δικτύου χρησιμοποιεί μαθηματικές τεχνικές που βασίζονται σε τυχαίους αριθμούς που παράγονται από υπολογιστή. Το WEP χρησιμοποιεί ένα σύστημα κρυπτογράφησης που ονομάζεται RC4, το οποίο αντικαταστάθηκε από το αρχικό πρωτόκολλο WPA με το Πρωτόκολλο Ακεραιότητας Κύριου Σημείου (TKIP). Τόσο το RC4 όσο και το TKIP, όπως χρησιμοποιούνται από το Wi-Fi, υπονομεύθηκαν τελικά, καθώς οι ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν αδυναμίες στην εφαρμογή τους, οι οποίες μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν οι εισβολείς. Το WPA2 εισήγαγε Advanced Standard Encryption (AES) ως αντικαταστάτη του TKIP.

Τα RC4, TKIP και AES χρησιμοποιούν όλα τα ασύρματα πλήκτρα διαφόρων μηκών. Αυτά τα ασύρματα κλειδιά είναι δεκαεξαδικοί αριθμοί που ποικίλουν σε μήκος - τυπικά μεταξύ 128 και 256 bits - ανάλογα με τη μέθοδο κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται. Κάθε δεκαεξαδικό ψηφίο αντιπροσωπεύει τέσσερα κομμάτια του κλειδιού. Για παράδειγμα, ένα κλειδί 128-bit μπορεί να γραφτεί ως δεκαεξαδικός αριθμός 32 ψηφίων.

Φράσεις passphrase εναντίον κλειδιών

Μια φράση πρόσβασης είναι ένας κωδικός πρόσβασης που συνδέεται με ένα κλειδί Wi-Fi. Οι φράσεις πρόσβασης μπορούν να είναι τουλάχιστον οκτώ και μέγιστο μήκος 63 χαρακτήρων. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να είναι ένα κεφαλαίο γράμμα, ένα μικρό γράμμα, ένας αριθμός ή ένα σύμβολο. Η συσκευή Wi-Fi μετατρέπει αυτόματα φράσεις πρόσβασης ποικίλου μήκους σε ένα δεκαεξαδικό κλειδί του απαιτούμενου μήκους.

Χρήση ασύρματων πλήκτρων

Για να χρησιμοποιήσετε ένα κλειδί ασύρματου δικτύου σε ένα οικιακό δίκτυο, ένας διαχειριστής πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσει μια μέθοδο ασφαλείας στον ευρυζωνικό δρομολογητή . Οι δρομολογητές οικιακής χρήσης προσφέρουν μια επιλογή μεταξύ των πολλών επιλογών που συνήθως περιλαμβάνουν

Μεταξύ αυτών, το WPA2-AES πρέπει να χρησιμοποιείται όποτε είναι δυνατόν. Όλες οι συσκευές που συνδέονται στο δρομολογητή πρέπει να έχουν την ίδια επιλογή με το δρομολογητή, αλλά μόνο ο παλιός εξοπλισμός Wi-Fi δεν διαθέτει υποστήριξη AES. Η επιλογή μιας επιλογής ζητά επίσης από τον χρήστη να εισάγει είτε μια φράση πρόσβασης είτε ένα κλειδί. Ορισμένοι δρομολογητές επιτρέπουν την εισαγωγή πολλών κλειδιών αντί για ένα μόνο, για να δώσουν στους διαχειριστές μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με την προσθήκη και την αφαίρεση συσκευών από τα δίκτυά τους.

Κάθε ασύρματη συσκευή που συνδέεται σε οικιακό δίκτυο πρέπει να έχει ρυθμιστεί με την ίδια φράση πρόσβασης ή το κλειδί που έχει οριστεί στο δρομολογητή. Το κλειδί δεν πρέπει να μοιράζεται με ξένους.