Σημαντικά γεγονότα στην ιστορία των δικτύων υπολογιστών

Διάφοροι σημαντικοί άνθρωποι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών για πολλές δεκαετίες. Αυτό το άρθρο περιγράφει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της δικτύωσης υπολογιστών.

01 του 06

Εφαρμογή του τηλεφώνου (και του μόντεμ μέσω τηλεφώνου)

Υπολογιστή και τηλεφωνικό μόντεμ από τη δεκαετία του 1960. Η. Armstrong Roberts / ClassicStock / Getty Images

Χωρίς τη διαθεσιμότητα της φωνητικής τηλεφωνικής υπηρεσίας που επινοήθηκε στη δεκαετία του 1800, τα πρώτα κύματα ανθρώπων που συρρέουν στο διαδίκτυο δεν θα μπορούσαν να βγουν από την άνεση των σπιτιών τους. Η διασύνδεση ενός ψηφιακού υπολογιστή με μια αναλογική τηλεφωνική γραμμή για τη μετάδοση δεδομένων μέσω αυτού του δικτύου απαιτούσε ένα ειδικό κομμάτι υλικού που ονομάζεται τηλεφωνικό μόντεμ .

Αυτά τα μόντεμ υπήρχαν από τη δεκαετία του 1960, τα πρώτα υποστηρίζοντας ένα απίστευτα χαμηλό ρυθμό δεδομένων 300 bits (0,3 kilobits ή 0,0003 megabits) ανά δευτερόλεπτο (bps) και μόνο αργά βελτιώνονταν με την πάροδο των ετών. Οι πρώτοι χρήστες του Διαδικτύου διέτρεχαν συχνά συνδέσμους άνω των 9.600 ή 14.400 bps. Το γνωστό "56K" (56.000 bps) μόντεμ, το ταχύτερο δυνατόν, δεδομένων των περιορισμών αυτού του τύπου μέσων μετάδοσης, δεν επινοήθηκε μέχρι το 1996.

02 του 06

Αύξηση του CompuServe

S. Treppoz Ονομάστηκε Πρόεδρος της AOL και CompuServe στη Γαλλία (1998). Πάτρικ Durand / Getty Images
Το CompuServe Information Systems δημιούργησε την πρώτη σε απευθείας σύνδεση κοινότητα καταναλωτών, πολύ πριν γνωστοποιηθούν πάρα πολύ γνωστοί πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου όπως η America Online (AOL). Η CompuServe δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εφημερίδων, που πωλούσε συνδρομές ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 1980, προσπελάστηκε από τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τα μόντεμ χαμηλής ταχύτητας για να συνδεθούν. Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται σε όλη τη δεκαετία του 1980 και στη δεκαετία του '90, επεκτείνοντας την προσθήκη δημόσιων φόρουμ συζητήσεων και συσσώρευση περισσότερων από ένα εκατομμύριο πελατών. Η AOL αγόρασε το CompuServe το 1997.

03 του 06

Δημιουργία του Backbone στο Διαδίκτυο

Οι προσπάθειες του Tim Berners-Lee και άλλων για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980 είναι γνωστές, αλλά το WWW δεν θα ήταν εφικτό χωρίς το βασικό θεμέλιο του δικτύου του Διαδικτύου. Μεταξύ των βασικών ανθρώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία του Διαδικτύου ήταν οι Ray Tomlinson (κατασκευαστής του πρώτου συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), Robert Metcalfe και David Boggs (εφευρέτες του Ethernet ), καθώς και οι Vinton Cerf και Robert Kahn (δημιουργοί της τεχνολογίας πίσω από το TCP / IP Περισσότερα »

04 του 06

Γέννηση της κοινής χρήσης αρχείων P2P

Shawn Fanning (2000). Γιώργος Ντε Σότα / Getty Images

Ένας 19χρονος φοιτητής με το όνομα Shawn Fanning αποχώρησε από το κολέγιο το 1999 για να φτιάξει ένα κομμάτι λογισμικού που ονομάζεται Napster . Την 1η Ιουνίου 1999, κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ η αρχική υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Napster . Μέσα σε λίγους μήνες, η Napster έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές λογισμικού όλων των εποχών. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνδέονται τακτικά με το Napster για να ανταλλάσσουν ελεύθερα μουσικά αρχεία σε ψηφιακή μορφή MP3.

Ο Napster ήταν ο ηγέτης στο πρώτο κύμα νέων συστημάτων κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer (P2P) , μετατρέποντας το P2P σε παγκόσμιο κίνημα που δημιούργησε δισεκατομμύρια downloads και νομικές ενέργειες αξίας εκατομμυρίων. Η αρχική υπηρεσία έκλεισε μετά από λίγα χρόνια, αλλά οι γενιές αργότερα γενικότερων συστημάτων P2P όπως το BitTorrent συνεχίζουν να λειτουργούν τόσο στο Internet όσο και σε εφαρμογές σε ιδιωτικά δίκτυα.

05 του 06

Η Cisco αποτελεί την πιο πολύτιμη εταιρεία παγκοσμίως

Ο Justin Sullivan / Getty Images

Η Cisco Systems έχει αναγνωριστεί από καιρό ως κορυφαίος παραγωγός προϊόντων δικτύωσης, γνωστός για τους δρομολογητές υψηλής τεχνολογίας. Ακόμη και το 1998, η Cisco διέθετε έσοδα από πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολούσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

Στις 27 Μαρτίου 2000, η ​​Cisco έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία παγκοσμίως με βάση την αποτίμηση της χρηματιστηριακής αγοράς της. Η κυριαρχία στην κορυφή δεν κράτησε πολύ, αλλά για αυτή τη σύντομη περίοδο κατά τη διάρκεια της boom της dot-com, η Cisco αντιπροσώπευε ένα εκρηκτικό επίπεδο ανάπτυξης και ενδιαφέροντος που οι επιχειρήσεις σε όλο τον τομέα της δικτύωσης υπολογιστών απολάμβαναν τότε.

06 του 06

Ανάπτυξη των πρώτων δρομολογητών οικιακών δικτύων

Linksys BEFW11S4 - Ασύρματο ευρυζωνικό δρομολογητή. linksys.com

Η έννοια των δρομολογητών δικτύων υπολογιστών χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και νωρίτερα, αλλά ο πολλαπλασιασμός των router προϊόντων οικιακών δικτύων για τους καταναλωτές ξεκίνησε το 2000 με εταιρείες όπως η Linksys (που αργότερα αποκτήθηκαν από την Cisco Systems, αλλά μια ανεξάρτητη εταιρεία εκείνη την εποχή) μοντέλα. Αυτοί οι πρώτοι οικιακοί δρομολογητές χρησιμοποιούσαν το ενσύρματο Ethernet ως πρωτεύουσα διεπαφή δικτύου. Ωστόσο, ακόμη και στις αρχές του 2001, οι πρώτοι ασύρματες δρομολογητές 802.11b όπως το SMC7004AWBR εμφανίστηκαν στην αγορά, ξεκινώντας την επέκταση της τεχνολογίας Wi-Fi σε δίκτυα παγκοσμίως.