Χρήσιμα στοιχεία για το πώς λειτουργεί το Wi-Fi

Βασικά βασικά Wi-Fi

Μία από τις πιο δημοφιλείς τεχνολογίες δικτύου στον κόσμο, οι συνδέσεις Wi-Fi υποστηρίζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα τόσο κοινό κομμάτι της καθημερινότητάς μας τώρα που είναι εύκολο να παίρνετε Wi-Fi ως δεδομένο, μπορεί να συγχωρεθεί αν δεν γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία για το πώς λειτουργεί το Wi-Fi.

Ακολουθεί ένα πρωτότυπο για τα βασικά στοιχεία του Wi-Fi για να σας κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί.

Οι ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι επίσης σημεία πρόσβασης Wi-Fi

Ένα σημείο πρόσβασης (AP) είναι ένας τύπος ασύρματου διανομέα, ο οποίος είναι χρήσιμος για τον συντονισμό της κυκλοφορίας δικτύου πολλών πελατών. Ένας λόγος για τον οποίο οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές καθιστούν τα οικιακά δίκτυα πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστούν είναι ότι λειτουργούν ως σημεία πρόσβασης Wi-Fi. Οι δρομολογητές οικιακής χρήσης εκτελούν και άλλες χρήσιμες λειτουργίες, όπως η εκτέλεση τείχους προστασίας δικτύου .

Οι συνδέσεις Wi-Fi δεν απαιτούν σημείο πρόσβασης

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να βρουν ένα δρομολογητή, ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης ή άλλο είδος σημείου πρόσβασης για τη δημιουργία συνδέσεων Wi-Fi. Δεν είναι αλήθεια!

Το Wi-Fi υποστηρίζει επίσης έναν τύπο σύνδεσης που ονομάζεται λειτουργία ad hoc που επιτρέπει στις συσκευές να συνδέονται απευθείας μεταξύ τους σε ένα απλό δίκτυο peer-to-peer . Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης ενός ad hoc δικτύου Wi-Fi .

Όλοι οι τύποι Wi-Fi δεν είναι συμβατοί

Οι προμηθευτές της βιομηχανίας δημιούργησαν την πρώτη έκδοση του Wi-Fi ( 802.11 ) το 1997. Η αγορά καταναλωτικών προϊόντων εξερράγη από το 1999, όταν και τα 802.11a και 802.11b έγιναν επίσημα πρότυπα.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οποιοδήποτε σύστημα Wi-Fi μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε άλλο σύστημα Wi-Fi, εφόσον συμφωνούν όλες οι ρυθμίσεις ασφαλείας του. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι ο βασικός εξοπλισμός 802.11n , 802.11g και 802.11b Wi-Fi μπορούν να δικτυωθούν μαζί, το πρότυπο 802.11a δεν είναι συμβατό με κανένα από αυτά. Τα ειδικά σημεία Wi-Fi που υποστηρίζουν ραδιόφωνα 802.11a και 802.11b (ή υψηλότερα) πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη γεφύρωση των δύο.

Άλλα προβλήματα συμβατότητας μπορούν επίσης να προκύψουν μεταξύ προϊόντων Wi-Fi από διαφορετικούς προμηθευτές, εάν και οι δύο κατασκευάσουν τον εξοπλισμό Wi-Fi χρησιμοποιώντας μη τυποποιημένες ιδιόκτητες επεκτάσεις. Ευτυχώς, οι περιορισμοί συμβατότητας όπως αυτοί δεν υπάρχουν συχνά σήμερα.

Η ταχύτητα σύνδεσης Wi-Fi ποικίλλει ανάλογα με την απόσταση

Όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο Wi-Fi και το σημείο πρόσβασης βρίσκεται κοντά, η συσκευή σας συνδέεται συνήθως με τη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα (π.χ. 54 Mbps για τις περισσότερες συνδέσεις 802.11g).

Καθώς όμως απομακρύνεστε από το AP, η αναφερθείσα ταχύτητα σύνδεσης θα μειωθεί στα 27 Mbps, 18 Mbps και χαμηλότερα.

Ένα έξυπνο σχεδιασμένο χαρακτηριστικό του Wi-Fi που ονομάζεται δυναμική κλιμάκωση ρυθμού προκαλεί αυτό το φαινόμενο. Το Wi-Fi διατηρεί μια αξιόπιστη σύνδεση σε μεγαλύτερες αποστάσεις όταν μεταφέρει δεδομένα πιο αργά, αποφεύγοντας την πλημμύρα της ασύρματης σύνδεσης με τα δεδομένα και τα αιτήματα επανάληψης που συμβαίνουν όταν ένας πελάτης δικτύου αρχίζει να παραμένει πίσω στην επεξεργασία των μηνυμάτων του.

Ένα δίκτυο Wi-Fi μπορεί να εκτείνεται σε μεγάλες αποστάσεις ή πολύ μικρές

Η τυπική εμβέλεια ενός δικτύου Wi-Fi ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των εμποδίων που συναντούν τα ραδιοσήματα μεταξύ των τελικών σημείων σύνδεσης. Ενώ το τυπικό σήμα είναι 100 πόδια (30μ.) Ή περισσότερο, ένα σήμα Wi-Fi μπορεί να μην φτάσει ούτε το ήμισυ αυτής της απόστασης, αν υπάρχουν βαριά εμπόδια στο μονοπάτι του ραδιοφωνικού σήματος.

Εάν ένας διαχειριστής αγοράσει τις καλύτερες συσκευές επέκτασης της σειράς Wi-Fi , μπορούν να επεκτείνουν την εμβέλεια του δικτύου τους για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και να επεκτείνουν το εύρος του σε άλλες κατευθύνσεις. Ορισμένα δίκτυα Wi-Fi που εκτείνεται σε 125 μίλια (275 χλμ.) Και περισσότερα έχουν δημιουργηθεί ακόμη και από τους λάτρεις του δικτύου με την πάροδο των ετών.

Το Wi-Fi δεν είναι η μόνη μορφή ασύρματης δικτύωσης

Τα άρθρα ειδήσεων και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης μερικές φορές αναφέρονται σε οποιοδήποτε είδος ασύρματου δικτύου, όπως Wi-Fi. Ενώ το Wi-Fi είναι εξαιρετικά δημοφιλές, άλλες μορφές ασύρματης τεχνολογίας είναι ευρέως διαδεδομένες. Τα smartphones, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν συνήθως συνδυασμό Wi-Fi μαζί με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που βασίζονται σε 4G LTE ή παλαιότερα συστήματα 3G.

Το ασύρματο Bluetooth παραμένει ένας δημοφιλής τρόπος για να συνδέετε μεταξύ τους τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές (ή με περιφερειακά όπως ακουστικά) σε μικρότερες αποστάσεις.

Τα συστήματα αυτοματισμού οικιακής χρήσης χρησιμοποιούν διάφορα είδη ασύρματων ασύρματων επικοινωνιών μικρής εμβέλειας όπως Insteon και Z-Wave .