Κοινές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το μοντέλο του δικτύου OSI

Οι φοιτητές, οι επαγγελματίες δικτύωσης, οι εταιρικοί υπάλληλοι και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται για τη βασική τεχνολογία των δικτύων υπολογιστών μπορεί να επωφεληθεί από τη μάθηση περισσότερων για το μοντέλο δικτύου OSI . Το μοντέλο είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την κατανόηση των δομικών στοιχείων των δικτύων υπολογιστών, όπως οι διακόπτες , οι δρομολογητές και τα πρωτόκολλα δικτύου .

Ενώ τα μοντέρνα δίκτυα ακολουθούν μόνο χαλαρά τις συμβάσεις που ορίζονται από το μοντέλο OSI, υπάρχουν αρκετές παραλληλίες για να είναι χρήσιμες.

01 από 04

Ποια είναι μερικά βοηθητικά βοηθήματα μνήμης για τα στρώματα μοντέλων OSI;

Οι μαθητές που μαθαίνουν τη δικτύωση συχνά δυσκολεύονται να απομνημονεύσουν το όνομα κάθε στρώματος του μοντέλου δικτύου OSI σε σωστή σειρά. Τα μνημονικά OSI είναι προτάσεις στις οποίες κάθε λέξη ξεκινά με το ίδιο γράμμα με το αντίστοιχο στρώμα μοντέλου OSI. Για παράδειγμα, όλοι οι άνθρωποι φαίνονται να χρειαστούν επεξεργασία δεδομένων "είναι μια κοινή μνημονική κατά την προβολή του μοντέλου δικτύου top-to-bottom, και το Do not Throw Sausage Pizza Away είναι επίσης σύνηθες προς την άλλη κατεύθυνση.

Αν τα παραπάνω δεν σας βοηθήσουν, δοκιμάστε οποιοδήποτε από αυτά τα άλλα μνημονικά για να σας βοηθήσουν να απομνημονεύσετε τα στρώματα μοντέλων OSI. Από κάτω:

Από την κορυφή:

02 από 04

Ποια είναι η μονάδα δεδομένων πρωτοκόλλου (PDU) που χρησιμοποιείται σε κάθε κατώτερη στρώση;

Το πακέτο μεταφοράς μεταφέρει δεδομένα σε τμήματα για χρήση από το επίπεδο δικτύου.

Το Δίκτυο στρώμα πακέτα δεδομένων σε πακέτα για χρήση από το Layer Data Link. (Πρωτόκολλο Internet, για παράδειγμα, λειτουργίες με πακέτα IP.)

Το πακέτο δεδομένων Data Link πακέτα δεδομένων σε πλαίσια για χρήση από το φυσικό επίπεδο. Αυτή η στρώση αποτελείται από δύο υποστρώματα για Λογική σύνδεση ελέγχου (LCC) και ελέγχου πρόσβασης μέσων (MAC).

Το φυσικό στρώμα οργανώνει τα δεδομένα σε δυαδικά ψηφία , ένα bitstream για μετάδοση μέσω των φυσικών μέσων δικτύου.

03 του 04

Ποια στρώματα εκτελούν λειτουργίες ανίχνευσης και ανάκτησης σφαλμάτων

Το στρώμα Data Link εκτελεί ανίχνευση σφαλμάτων στα εισερχόμενα πακέτα. Τα δίκτυα χρησιμοποιούν συχνά αλγόριθμους κυκλικού ελέγχου πλεονασμού (CRC) για να βρουν κατεστραμμένα δεδομένα σε αυτό το επίπεδο.

Η μεταφορά στρώμα επεξεργάζεται την ανάκτηση λάθους. Εξασφαλίζει τελικά ότι τα δεδομένα παραλαμβάνονται κατά σειρά και χωρίς διαφθορά.

04 του 04

Υπάρχουν εναλλακτικά μοντέλα στο μοντέλο δικτύου OSI;

Το μοντέλο OSI δεν κατέστη καθολικό παγκόσμιο πρότυπο λόγω της υιοθέτησης του TCP / IP . Αντί να ακολουθεί απευθείας το μοντέλο OSI, το TCP / IP ορίζει μια εναλλακτική αρχιτεκτονική βασισμένη σε τέσσερα επίπεδα αντί για επτά. Από κάτω προς τα πάνω:

Το μοντέλο TCP / IP στη συνέχεια επεξεργάστηκε για να διαιρέσει το στρώμα πρόσβασης δικτύου σε ξεχωριστά στρώματα φυσικής και σύνδεσης δεδομένων, κάνοντας ένα μοντέλο πέντε στρώσεων αντί για τέσσερα.

Αυτά τα στρώματα φυσικής και σύνδεσης δεδομένων αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στα ίδια επίπεδα 1 και 2 του μοντέλου OSI. Τα επίπεδα Internetwork και Transport αντιστοιχούν αντίστοιχα στα τμήματα Network (layer 3) και Transport (layer 4) του μοντέλου OSI.

Το επίπεδο εφαρμογής του TCP / IP, ωστόσο, αποκλίνει πολύ πιο σημαντικά από το μοντέλο OSI. Στο TCP / IP, αυτό το στρώμα εκτελεί γενικά τις λειτουργίες και των τριών επιπέδων υψηλότερου επιπέδου στο OSI (Συνεδρία, Παρουσίαση και Εφαρμογή).

Επειδή το μοντέλο TCP / IP επικεντρώθηκε σε ένα μικρότερο υποσύνολο πρωτοκόλλων για υποστήριξη από το OSI, η αρχιτεκτονική είναι πιο συγκεκριμένη στις ανάγκες του και οι συμπεριφορές του δεν ταιριάζουν ακριβώς με το OSI, ακόμη και για στρώματα με το ίδιο όνομα.