Κατανόηση του μοντέλου διασύνδεσης ανοιχτών συστημάτων

Το μοντέλο OSI ορίζει τη δικτύωση ως μια κατακόρυφη στοίβα επτά στρώσεων. Τα ανώτερα στρώματα του μοντέλου OSI αντιπροσωπεύουν λογισμικό που υλοποιεί υπηρεσίες δικτύου όπως διαχείριση κρυπτογράφησης και σύνδεσης. Τα χαμηλότερα στρώματα του μοντέλου OSI εφαρμόζουν λειτουργίες προσανατολισμένες στο υλικό, όπως δρομολόγηση, διευθυνσιοδότηση και έλεγχος ροής. Όλα τα δεδομένα που περνούν από μια σύνδεση δικτύου περνούν μέσα από κάθε ένα από τα επτά επίπεδα.

Το μοντέλο OSI εισήχθη το 1984. Σχεδιασμένο να είναι ένα αφηρημένο μοντέλο και εργαλείο διδασκαλίας, το μοντέλο OSI παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μάθηση σχετικά με τις σημερινές τεχνολογίες δικτύου όπως το Ethernet και τα πρωτόκολλα όπως το IP . Το OSI διατηρείται ως πρότυπο από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

Η ροή του μοντέλου OSI

Η επικοινωνία δεδομένων στο μοντέλο OSI αρχίζει με το ανώτερο στρώμα της στοίβας στην πλευρά αποστολής, μετακινεί τη στοίβα προς το χαμηλότερο (κάτω) στρώμα του αποστολέα και μετά διασχίζει τη φυσική σύνδεση δικτύου στο κάτω στρώμα στην πλευρά λήψης και επάνω Σειρά μοντέλων OSI.

Για παράδειγμα, Το πρωτόκολλο Internet (IP) αντιστοιχεί στο επίπεδο δικτύου του μοντέλου OSI, το επίπεδο 3 (μετρώντας από το κάτω μέρος). Τα TCP και UDP αντιστοιχούν στο μοντέλο OSI layer 4, το layer Transport. Τα χαμηλότερα επίπεδα του μοντέλου OSI αντιπροσωπεύονται από τεχνολογίες όπως το Ethernet. Τα υψηλότερα επίπεδα του μοντέλου OSI αντιπροσωπεύονται από πρωτόκολλα εφαρμογής όπως το TCP και το UDP.

Τα Επτά Επίπεδα του Μοντέλου OSI

Τα κάτω τρία στρώματα του μοντέλου OSI αναφέρονται ως Media Layers, ενώ τα τέσσερα πρώτα στρώματα είναι τα στρώματα υποδοχής. Τα στρώματα αριθμούνται από 1 έως 7 που αρχίζουν από κάτω. Τα στρώματα είναι:

Έχετε πρόβλημα με την καταχώρηση της σειράς των επιπέδων; Απλά κρατήστε τη φράση " A ll P ηople S eem T o Ned D a p P rocessing" κατά νου.