Εισαγωγή στα ασύρματα ηχεία

Τα ασύρματα ηχεία συνεχίζουν να βελτιώνονται χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία. Τα ραδιόφωνα τρανζίστορ με μπαταρία πριν από χρόνια ήταν πρόδρομοι των ψηφιακών ομιλητών που προσφέρουν περισσότερα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος σε μια νέα γενιά καταναλωτών.

Τα ασύρματα ηχεία υπόσχονται όλα τα ίδια πλεονεκτήματα με τα παραδοσιακά, με πρόσθετη ευελιξία που σας βοηθά να συνδεθείτε στον κόσμο του ψηφιακού ήχου και του Internet. Είτε θέλετε να παίξετε αρχεία .mp3 από τη μουσική συλλογή σας χωρίς να χρειάζεται να φορέσετε ακουστικά, να κάνετε streaming μέσω podcast μέσω Internet ή απλώς να ρυθμίσετε το smartphone σας να χρησιμοποιεί ένα ισχυρότερο ηχείο, αυτές οι συσκευές μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Ζητήματα στην επιλογή ασύρματων ηχείων

Η ποιότητα των ασύρματων ηχείων ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το μοντέλο. Ενώ τα φτηνά αυτά συχνά ακουγόταν κουρασμένα και στρεβλωμένα, τα μοντέλα υψηλότερης απόδοσης μπορούν να αποδώσουν αρκετά καλή ποιότητα ήχου. Οι βελτιωμένες μονάδες διαρκούν περισσότερο. Άλλα χαρακτηριστικά των καλών ασύρματων ηχείων περιλαμβάνουν

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ασύρματων ηχείων, ο καθένας σχεδιασμένος για συγκεκριμένους σκοπούς.

Ηχεία RF / IR

Τα οικιακά στερεοφωνικά συστήματα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ηχεία ραδιοσυχνοτήτων (RF) ως εναλλακτική λύση από τα παραδοσιακά ενσύρματα. Τα πίσω δύο ηχεία σε ένα σύστημα surround, για παράδειγμα, επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από το ασύρματο, καθώς πολλά σπίτια στερούνται την απαραίτητη προ-καλωδίωση. Τα ασύρματα υπογούφερ έχουν επίσης αποδειχθεί χρήσιμα καθώς μπορούν να τοποθετηθούν πιο ελεύθερα μέσα σε ένα δωμάτιο. Ένα στερεοφωνικό σύστημα RF περιλαμβάνει ραδιοπομπό (συχνά ενσωματωμένο μέσα στον ενισχυτή) που στέλνει κύματα στις συχνότητες που τα κατάλληλα ηχεία μπορούν να λάβουν.

Τα ηχεία υπέρυθρων (IR) λειτουργούν παρόμοια με τα ηχεία RF (και οι δύο όροι χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά) εκτός από το γεγονός ότι τα σήματα IR λειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες και δεν μπορούν να διεισδύσουν σε τοίχους ή άλλα αντικείμενα.

Bluetooth, Wi-Fi και ιδιόκτητα ηχεία

Τα ηχεία Bluetooth έχουν γίνει δημοφιλή ως συνημμένες συσκευές σε smartphones και tablet. Πατώντας ένα κουμπί, οι μονάδες αυτές μπορούν να αντιστοιχιστούν - συνδέονται με σύνδεση μικρής εμβέλειας - με μια κεντρική συσκευή Bluetooth, μέσω της οποίας μπορεί να ξεκινήσει η αναπαραγωγή ήχου. Σχεδιασμένα για φορητότητα, αυτά τα ηχεία τυπικά λειτουργούν με ισχύ μπαταρίας και είναι μικρότερα από άλλα είδη ηχείων. Πολλοί προμηθευτές κατασκευάζουν υψηλής ποιότητας ηχεία Bluetooth, συμπεριλαμβανομένων των Bongo από Otis & Eleanor, FUGOO, UE.

Τα ηχεία Wi-Fi συνδέονται με ένα οικιακό δίκτυο και επικοινωνούν μέσω TCP / IP . Το Wi-Fi μπορεί να συνδεθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις από το Bluetooth και επομένως αυτά τα ηχεία χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για συστήματα ήχου "ολόκληρου σπιτιού". Επειδή καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, τα ηχεία Wi-Fi τυπικά συνδέονται σε πρίζες και όχι σε μπαταρίες.

Μερικοί προμηθευτές έχουν κατασκευάσει εξειδικευμένα (αποκλειστικά) ασύρματα συστήματα που γεφυρώνουν με ένα οικιακό δίκτυο Wi-Fi, όπως το ασύρματο δίκτυο mesh SonosNet της Sonos.

Τα ηχεία AirPlay χρησιμοποιούν την ιδιόκτητη ασύρματη τεχνολογία πολυμέσων της Apple. Τα ηχεία AirPlay συνδέονται μόνο με τις "i-συσκευές" της Apple ή με το iTunes της Apple. Σχετικά λιγότεροι πωλητές παράγουν αυτό το είδος ομιλητή και οι τιμές τους τείνουν να είναι υψηλότερες. Πολλά ηχεία AirPlay υποστηρίζουν επίσης το Bluetooth, ώστε να μπορούν επίσης να λειτουργούν με μη εξοπλισμό της Apple.

Τεχνικά θέματα με ασύρματα ηχεία

Εκτός από τη φήμη τους για ανώμαλη ποιότητα ήχου, δύο άλλες τεχνικές προκλήσεις μπορούν να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα των ασύρματων ηχείων

Περισσότερα - Ποια ασύρματη τεχνολογία ήχου είναι κατάλληλη για εσάς ;