Πόση μνήμη έχει ο υπολογιστής μου;

Πόσα KBs σε MB ή GB; Μάθετε πόσο έχει ο υπολογιστής σας από το καθένα.

Εάν αισθάνεστε μπερδεμένοι σχετικά με την ποσότητα μνήμης και αποθηκευτικού χώρου που έχει ο υπολογιστής σας και είστε μπερδεμένοι από KBs, MBs και GBs, δεν προκαλεί έκπληξη. Υπάρχουν πολλές συντομογραφίες στον τομέα της πληροφορικής, και μερικές φορές διασκεδαστικοί αριθμοί πίσω από αυτούς.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι έκφρασης του χώρου αποθήκευσης και της μνήμης του υπολογιστή σας. Αυτή είναι μια απλοποιημένη εξήγηση για το τι συμβαίνει, αλλά αν δεν θέλετε τα μαθηματικά πίσω από την απάντηση, μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο τέλος.

Κατανόηση δυαδικών έναντι δεκαδικών αριθμών

Πρώτον, ένα σύντομο μάθημα μαθηματικών. Κάνουμε καθημερινά τα μαθηματικά σε δεκαδικό σύστημα. Το δεκαδικό σύστημα έχει δέκα ψηφία (0-9) που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε όλους τους αριθμούς μας. Οι υπολογιστές, για όλη τη φαινομενική πολυπλοκότητά τους, βασίζονται τελικά μόνο σε δύο από αυτά τα ψηφία, το 0 και το 1 που αντιπροσωπεύουν καταστάσεις ηλεκτρικών εξαρτημάτων "σε" ή "εκτός".

Αυτό αναφέρεται ως δυαδικό σύστημα, και οι συμβολοσειρές των μηδενικών και αυτών χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν αριθμητικές τιμές. Για παράδειγμα, για να φτάσετε στον δεκαδικό αριθμό 4 σε δυαδικό θα υπολογίζατε ως εξής: 00,01,10,11. Εάν θέλετε να πάτε ψηλότερα από αυτό, χρειάζεστε περισσότερα ψηφία.

Τι είναι τα bits και bytes;

Ένα κομμάτι είναι η μικρότερη αύξηση της αποθήκευσης σε έναν υπολογιστή. Φανταστείτε ότι κάθε κομμάτι είναι σαν μια λάμπα. Κάθε μία είναι είτε ενεργοποιημένη είτε απενεργοποιημένη, έτσι μπορεί να έχει μία από τις δύο τιμές (είτε 0 ή 1).

Ένα byte είναι μια σειρά από οκτώ bits (οκτώ λαμπτήρες στη σειρά). Ένα byte είναι βασικά η μικρότερη μονάδα δεδομένων που μπορεί να επεξεργαστεί στον οικογενειακό σας υπολογιστή. Ως εκ τούτου, ο χώρος αποθήκευσης μετριέται πάντα σε bytes παρά σε bits. Η μεγαλύτερη δεκαδική τιμή που μπορεί να αναπαρασταθεί από ένα byte είναι 2 8 (2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2) ή 256.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους δυαδικούς αριθμούς, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μετατροπής τους σε δεκαδικό, ανατρέξτε στην παρακάτω περιοχή πόρων.

Ένα kilobyte (KB) σε δυαδικό είναι 1024 bytes (2 10 ). Το πρόθεμα "kilo" σημαίνει χιλιάδες. Ωστόσο, σε δυαδικό το kilobyte (1024) είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τον δεκαδικό ορισμό (1.000). Αυτό είναι όπου τα πράγματα αρχίζουν να προκαλούν σύγχυση!

Ένα μεγαμπάιτ σε δυαδικό είναι 1.048.576 (2 20 ) byte. Στο δεκαδικό είναι 1.000.000 byte (10 6 ).

Ένα gigabyte είναι είτε 2 30 (1.073.741.824) byte ή 10 9 (1 δισεκατομμύριο) byte. Σε αυτό το σημείο, η διαφορά μεταξύ της δυαδικής έκδοσης και της δεκαδικής έκδοσης γίνεται αρκετά σημαντική.

Έτσι πόσα μνήμη / αποθήκευση έχω;

Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συγχέονται είναι ότι μερικές φορές οι κατασκευαστές παρέχουν πληροφορίες σε δεκαδική μορφή και μερικές φορές τις παρέχουν σε δυαδική μορφή.

Οι σκληροί δίσκοι, οι μονάδες flash και άλλες συσκευές αποθήκευσης συνήθως περιγράφονται με δεκαδικό για λόγους απλότητας (ειδικά όταν μάρκετινγκ προς τον καταναλωτή). Η μνήμη (όπως η μνήμη RAM) και το λογισμικό παρέχουν συνήθως δυαδικές τιμές.

Δεδομένου ότι το 1GB σε δυαδικό είναι μεγαλύτερο από 1GB σε δεκαδικό, οι υπόλοιποι από εμάς συχνά συγχέονται για το πόσο χώρο πραγματικά παίρνουμε / χρησιμοποιούμε. Και χειρότερα, ο υπολογιστής σας μπορεί να πει ότι έχει έναν σκληρό δίσκο 80GB, αλλά το λειτουργικό σας σύστημα (το οποίο αναφέρει σε δυαδικό!) Θα σας πει ότι είναι στην πραγματικότητα λιγότερο (περίπου 7-8 GB).

Η πιο εύκολη λύση σε αυτό το ζήτημα είναι να το αγνοήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν αγοράζετε μια συσκευή αποθήκευσης, θυμηθείτε ότι παίρνετε λίγο λιγότερο από ό, τι νομίζετε και προγραμματίζετε αναλόγως. Βασικά, αν έχετε 100 GB σε αρχεία για αποθήκευση ή λογισμικό για εγκατάσταση, θα χρειαστείτε έναν σκληρό δίσκο με χώρο τουλάχιστον 110 GB.