Μέθοδος αρχειοθέτησης και εγκατάστασης για OS X 10.5 Leopard

01 από 08

Αρχειοθέτησης και Εγκατάστασης OS X 10.5 Leopard - Τι χρειάζεστε

μήλο

Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε αναβάθμιση σε Leopard (OS X 10.5), θα πρέπει να αποφασίσετε τι είδους εγκατάσταση θα εκτελέσετε. Το OS X 10.5 προσφέρει τρεις τύπους εγκατάστασης: αναβάθμιση, αρχειοθέτηση και εγκατάσταση και διαγραφή και εγκατάσταση.

Η μέθοδος αρχειοθέτησης και εγκατάστασης λαμβάνει τη μεσαία γη. Το πρόγραμμα εγκατάστασης μετακινεί το υπάρχον λειτουργικό σας σύστημα σε ένα φάκελο και στη συνέχεια δημιουργεί μια καθαρή εγκατάσταση του OS X 10.5 Leopard. Αυτή η μέθοδος προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αντιγραφής των υφιστάμενων δεδομένων χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών χρηστών , των καταλόγων Home και όλων των δεδομένων χρήστη στη νέα εγκατάσταση. Τέλος, όλες οι ρυθμίσεις δικτύου που χρησιμοποιήθηκαν στο προηγούμενο λειτουργικό σύστημα θα αντιγραφούν στη νέα εγκατάσταση του OS X 10.5 Leopard. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια καθαρή εγκατάσταση του συστήματος που διατηρεί τα δεδομένα χρήστη σας. Επιπλέον, έχετε έναν φάκελο που περιέχει όλα τα παλιά δεδομένα του συστήματός σας, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών σας και των αρχείων προτιμήσεών τους, τα οποία μπορείτε να αντιγράψετε στη νέα εγκατάσταση, αν χρειαστεί.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι δεν αντιγράφεται. Οι εφαρμογές, τα αρχεία προτιμήσεων και οι τυχόν αλλαγές ή προσθήκες που έγιναν στα αρχεία ή στους φακέλους του συστήματος είναι όλα πίσω από τον προηγούμενο φάκελο του συστήματος.

Εάν είστε έτοιμοι να εκτελέσετε Αρχείο και Εγκατάσταση του OS X 10.5, συγκεντρώστε τα απαραίτητα στοιχεία και θα ξεκινήσουμε.

Ο, τι χρειάζεσαι

02 από 08

Αρχειοθέτηση και Εγκατάσταση OS X 10.5 Leopard - Εκκίνηση από το DVD εγκατάστασης Leopard

Η εγκατάσταση του OS X Leopard απαιτεί εκκίνηση από το DVD εγκατάστασης Leopard. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσετε αυτήν τη διαδικασία εκκίνησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεθόδου για το πότε δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας.

Ξεκινήστε τη διαδικασία

  1. Εισαγάγετε το DVD εγκατάστασης του OS X 10.5 Leopard στη μονάδα DVD του Mac σας.
  2. Μετά από λίγα λεπτά, θα ανοίξει ένα παράθυρο DVD εγκατάστασης για Mac OS X.
  3. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο "Εγκατάσταση Mac OS X" στο παράθυρο DVD Εγκατάστασης Mac OS X.
  4. Όταν ανοίξει το παράθυρο Εγκατάσταση Mac OS X, κάντε κλικ στο κουμπί "Επανεκκίνηση".
  5. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή και κάντε κλικ στο κουμπί 'OK'.
  6. Το Mac θα επανεκκινήσει και θα εκκινήσει από το DVD εγκατάστασης. Η επανεκκίνηση από το DVD μπορεί να διαρκέσει λίγο, οπότε είστε υπομονετικοί.

Ξεκινήστε τη διαδικασία - Εναλλακτική μέθοδος

Ο εναλλακτικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης είναι να εκκινήσετε απευθείας από το DVD, χωρίς να τοποθετήσετε πρώτα το DVD εγκατάστασης στην επιφάνεια εργασίας σας. Χρησιμοποιήστε αυτήν τη μέθοδο όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα και δεν μπορείτε να εκκινήσετε στην επιφάνεια εργασίας σας.

  1. Ξεκινήστε το Mac ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο επιλογής.
  2. Το Mac σας θα εμφανίσει το Startup Manager και μια λίστα εικονιδίων που αντιπροσωπεύουν όλες τις συσκευές εκκίνησης που είναι διαθέσιμες στο Mac σας.
  3. Εισαγάγετε το DVD εγκατάστασης Leopard σε μια μονάδα δίσκου DVD που διαθέτει υποδοχή ή πατήστε το πλήκτρο εξαγωγής και εισαγάγετε το DVD εγκατάστασης Leopard σε μια μονάδα δίσκου φόρτωσης δίσκων.
  4. Μετά από λίγα λεπτά, το DVD Εγκατάστασης θα πρέπει να εμφανίζεται ως ένα από τα εκκινήσιμα εικονίδια. Εάν δεν συμβαίνει, κάντε κλικ στο εικονίδιο επαναφόρτισης (ένα κυκλικό βέλος) που είναι διαθέσιμο σε ορισμένα μοντέλα Mac ή κάντε επανεκκίνηση του Mac.
  5. Αφού εμφανιστεί το εικονίδιο εγκατάστασης του Leopard DVD, κάντε κλικ στο κουμπί αυτό, για να επανεκκινήσετε το Mac και να εκκινήσετε από το DVD εγκατάστασης.

03 του 08

Αρχειοθέτηση και Εγκατάσταση OS X 10.5 Leopard - Επαληθεύστε και επισκευάστε το σκληρό σας δίσκο

Μετά την επανεκκίνηση, ο Mac σας θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία εγκατάστασης. Παρόλο που οι καθοδηγούμενες οδηγίες είναι συνήθως όλες που χρειάζεστε για μια επιτυχημένη εγκατάσταση, θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη και θα χρησιμοποιήσουμε το Disk Utility της Apple για να βεβαιωθείτε ότι ο σκληρός σας δίσκος είναι μέχρι να τσιμπήσει πριν εγκαταστήσετε το νέο σας Leopard OS.

Επαληθεύστε και επιδιορθώστε το σκληρό σας δίσκο

  1. Επιλέξτε την κύρια γλώσσα OS X Leopard πρέπει να χρησιμοποιήσετε και κάντε κλικ στο δεξί βέλος.
  2. Θα εμφανιστεί το παράθυρο καλωσορίσματος, προσφέροντας να σας καθοδηγήσει στην εγκατάσταση.
  3. Επιλέξτε 'Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου' από το μενού Utilities που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης.
  4. Όταν ανοίξει το Disk Utility, επιλέξτε την ένταση του σκληρού δίσκου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για την εγκατάσταση του Leopard.
  5. Επιλέξτε την καρτέλα «Πρώτη βοήθεια».
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επισκευή δίσκου". Αυτό θα ξεκινήσει τη διαδικασία επαλήθευσης και επιδιόρθωσης, εάν είναι απαραίτητο, της επιλεγμένης έντασης του σκληρού δίσκου. Εάν εντοπιστούν τυχόν σφάλματα, πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία του δίσκου επιδιόρθωσης μέχρι να αναφερθεί η αναφορά του βοηθητικού προγράμματος δίσκου 'Η ένταση ήχου (όνομα τόμου) φαίνεται να είναι ΟΚ.'
  7. Αφού ολοκληρώσετε την επαλήθευση και την επιδιόρθωση, επιλέξτε 'Utility Disk Utility' από το μενού Disk Utility.
  8. Θα επιστρέψετε στο παράθυρο καλωσορίσματος του εγκαταστάτη του Leopard.
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Συνέχεια' για να προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

04 του 08

Αρχειοθέτηση και Εγκατάσταση OS X 10.5 Leopard - Επιλογή επιλογών εγκατάστασης Leopard

OS X 10.5 Το Leopard διαθέτει πολλές δυνατότητες εγκατάστασης, όπως αναβάθμιση του Mac OS X, αρχειοθέτηση και εγκατάσταση, και διαγραφή και εγκατάσταση. Αυτό το σεμινάριο θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή Αρχείο και Εγκατάσταση.

Επιλογές εγκατάστασης

OS X 10.5 Το Leopard προσφέρει επιλογές εγκατάστασης που σας επιτρέπουν να επιλέξετε τον τύπο εγκατάστασης και τον όγκο του σκληρού δίσκου για να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα καθώς και να προσαρμόσετε τα πακέτα λογισμικού που είναι πραγματικά εγκατεστημένα.

  1. Όταν ολοκληρώσατε το τελευταίο βήμα, εμφανίστηκαν οι όροι άδειας χρήσης του Leopard. Κάντε κλικ στο κουμπί "Συμφωνώ" για να συνεχίσετε.
  2. Θα εμφανιστεί το παράθυρο "Επιλογή προορισμού", όπου θα εμφανίζονται όλες οι μονάδες σκληρού δίσκου που ο εγκαταστάτης OS X 10.5 κατάφερε να βρει στο Mac σας.
  3. Επιλέξτε την ένταση του σκληρού δίσκου στην οποία θέλετε να εγκαταστήσετε το OS X 10.5. Μπορείτε να επιλέξετε οποιονδήποτε από τους αναγραφόμενους τόμους, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ένα κίτρινο προειδοποιητικό σήμα.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επιλογές".
  5. Το παράθυρο "Επιλογές" θα εμφανίσει τους τρεις τύπους εγκαταστάσεων που μπορούν να εκτελεστούν: Αναβάθμιση του Mac OS X, αρχειοθέτηση και εγκατάσταση και διαγραφή και εγκατάσταση.
  6. Επιλέξτε Αρχείο και Εγκατάσταση. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα μεταφέρει το υπάρχον σας σύστημα και θα το μεταφέρει σε ένα νέο φάκελο που ονομάζεται Προηγούμενο σύστημα. Παρόλο που δεν θα μπορέσετε να εκκινήσετε από το προηγούμενο σύστημα, μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα μπορείτε να μεταφέρετε δεδομένα από το παλιό σύστημα στη νέα σας εγκατάσταση OS X 10.5 Leopard, όπως απαιτείται.
  7. Με την επιλογή Αρχείο και Εγκατάσταση έχετε τη δυνατότητα να αντιγράψετε αυτόματα τις πληροφορίες λογαριασμού χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού φακέλου κάθε λογαριασμού και των δεδομένων που περιέχει και των υφιστάμενων ρυθμίσεων δικτύου.
  8. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου δίπλα στο στοιχείο "Διατήρηση χρηστών και ρυθμίσεων δικτύου".
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί 'OK'.
  10. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Συνέχεια'.

05 του 08

Αρχειοθέτησης και εγκατάστασης OS X 10.5 Leopard - Προσαρμογή των πακέτων λογισμικού Leopard

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του OS X 10.5 Leopard, μπορείτε να επιλέξετε τα πακέτα λογισμικού που θα εγκατασταθούν.

Προσαρμόστε τα πακέτα λογισμικού

  1. Το πρόγραμμα εγκατάστασης OS X 10.5 Leopard θα παρουσιάσει μια σύνοψη του τι θα εγκατασταθεί. Κάντε κλικ στο κουμπί "Προσαρμογή".

  2. Θα εμφανιστεί μια λίστα με τα πακέτα λογισμικού που θα εγκατασταθούν. Δύο από τα πακέτα (προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή και μεταφράσεις γλώσσας) μπορούν να μειωθούν ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος χώρος για την εγκατάσταση. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε αρκετό χώρο αποθήκευσης, μπορείτε απλά να αφήσετε τις επιλογές του πακέτου λογισμικού όπως είναι.

  3. Κάντε κλικ στο τρίγωνο επέκτασης δίπλα στο στοιχείο Οδηγοί εκτυπωτών και Μετάφραση γλωσσών.

  4. Καταργήστε τα σημάδια ελέγχου από τα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή που δεν χρειάζεστε. Αν έχετε αρκετό χώρο στο σκληρό δίσκο, σας προτείνω να εγκαταστήσετε όλους τους οδηγούς. Αυτό θα κάνει εύκολη την αλλαγή των εκτυπωτών στο μέλλον, χωρίς να ανησυχείτε για την εγκατάσταση πρόσθετων προγραμμάτων οδήγησης. Εάν ο χώρος είναι σφιχτός και πρέπει να καταργήσετε ορισμένα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή, επιλέξτε αυτά που είναι πιο απίθανο να χρησιμοποιήσετε.

  5. Καταργήστε τα σημάδια ελέγχου από τις γλώσσες που δεν χρειάζεστε. Οι περισσότεροι χρήστες μπορούν με ασφάλεια να καταργήσουν όλες τις γλώσσες, αλλά εάν θέλετε να προβάλετε έγγραφα ή ιστότοπους σε άλλες γλώσσες, φροντίστε να αφήσετε αυτές τις γλώσσες επιλεγμένες.

  6. Κάντε κλικ στο κουμπί "Τέλος".

  7. Κάντε κλικ στο κουμπί "Εγκατάσταση".

  8. Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει ελέγχοντας το DVD εγκατάστασης, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει λάθος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα. Μόλις τελειώσει ο έλεγχος, θα ξεκινήσει η πραγματική διαδικασία εγκατάστασης.

  9. Θα εμφανιστεί μια γραμμή προόδου, με εκτίμηση του χρόνου που απομένει. Η εκτίμηση του χρόνου μπορεί να φαίνεται πολύ μεγάλη για να ξεκινήσει, αλλά καθώς σημειώνεται πρόοδος, η εκτίμηση θα γίνει πιο ρεαλιστική.

  10. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το Mac θα επανεκκινήσει αυτόματα.

06 του 08

Αρχειοθέτηση και εγκατάσταση OS X 10.5 Leopard - Βοηθός εγκατάστασης

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, η επιφάνεια εργασίας σας θα εμφανιστεί και ο OS X 10.5 Leopard Setup Assistant θα ξεκινήσει προβάλλοντας μια ταινία "Καλωσορίσατε στο Leopard". Όταν ολοκληρωθεί η σύντομη ταινία, θα κατευθυνθείτε μέσω της διαδικασίας εγκατάστασης, όπου μπορείτε να καταχωρήσετε την εγκατάσταση του OS X. Θα σας δοθεί επίσης η δυνατότητα να ρυθμίσετε το Mac σας και να εγγραφείτε για ένα .Mac (σύντομα γνωστό ως λογαριασμό MobileMe).

Επειδή πρόκειται για αρχείο αρχείων και εγκατάστασης, ο Βοηθός εγκατάστασης εκτελεί μόνο την εργασία καταχώρισης. δεν εκτελεί καθόλου σημαντικές εργασίες εγκατάστασης Mac.

Εγγραφείτε στο Mac σας

  1. Αν δεν θέλετε να δηλώσετε τον υπολογιστή σας Mac, μπορείτε να τερματίσετε τη λειτουργία του Βοηθού εγκατάστασης και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το νέο λειτουργικό σας σύστημα Leopard. Αν επιλέξετε να τερματίσετε τη λειτουργία του Βοηθού εγκατάστασης τώρα, θα παρακάμψετε επίσης την επιλογή ρύθμισης ενός λογαριασμού .Mac, αλλά μπορείτε να το κάνετε αργότερα ανά πάσα στιγμή.

  2. Αν θέλετε να εγγραφείτε στο Mac, εισαγάγετε το Apple ID και τον κωδικό πρόσβασής σας. Αυτές οι πληροφορίες είναι προαιρετικές. μπορείτε να αφήσετε τα πεδία κενά αν το επιθυμείτε.

  3. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Συνέχεια'.

  4. Καταχωρίστε τα στοιχεία εγγραφής σας και κάντε κλικ στο κουμπί 'Συνέχεια'.

  5. Χρησιμοποιήστε τα αναπτυσσόμενα μενού για να ενημερώσετε τους πωλητές της Apple σχετικά με το πού και γιατί χρησιμοποιείτε το Mac σας. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Συνέχεια'.

  6. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Συνέχεια' για να στείλετε τα στοιχεία εγγραφής σας στην Apple.

07 του 08

Αναβάθμιση σε OS X 10.5 Leopard - Πληροφορίες λογαριασμού Mac

Εάν επιλέξετε να παρακάμψετε την εγγραφή και να τερματίσετε τη Βοήθεια εγκατάστασης στο προηγούμενο βήμα, τότε μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Εάν ο Βοηθός εγκατάστασης (Setup Assistant) εξακολουθεί να εκτελείται, έχετε μόνο μερικά κλικ μακριά από την πρόσβαση στο νέο λειτουργικό σύστημα και στην επιφάνεια εργασίας του. Αλλά πρώτα, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα δημιουργήσετε ένα λογαριασμό .Mac (σύντομα γνωστός ως MobileMe).

.Mac Account

  1. Ο Βοηθός εγκατάστασης θα εμφανίσει πληροφορίες για τη δημιουργία ενός λογαριασμού .Mac. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο λογαριασμό .Mac τώρα ή να παρακάμψετε την εγγραφή .Mac και να προχωρήσετε στα καλά πράγματα: χρησιμοποιώντας το νέο σας λειτουργικό σύστημα Leopard. Προτείνω να παρακάμψετε αυτό το βήμα. Μπορείτε να εγγραφείτε για λογαριασμό .Mac ανά πάσα στιγμή. Είναι πιο σημαντικό τώρα να διασφαλίσετε ότι η εγκατάσταση του OS X Leopard είναι πλήρης και λειτουργεί σωστά. Επιλέξτε "Δεν θέλω να αγοράσω .Μαυτό τώρα."

  2. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Συνέχεια'.

  3. Η Apple μπορεί να είναι πολύ πεισματάρης. Θα σας δώσει την ευκαιρία να επανεξετάσετε και να αγοράσετε ένα λογαριασμό .Mac. Επιλέξτε "Δεν θέλω να αγοράσω .Μαυτό τώρα."

  4. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Συνέχεια'.

08 από 08

Αρχειοθέτηση και Εγκατάσταση OS X 10.5 Leopard - Καλώς ήρθατε στο Desktop Leopard

Ο Mac σας έχει τελειώσει τη ρύθμιση του OS X Leopard, αλλά υπάρχει ένα τελευταίο κουμπί για κλικ.

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί "Μετάβαση".

Η επιφάνεια εργασίας

Θα συνδεθείτε αυτόματα με τον ίδιο λογαριασμό που χρησιμοποιούσατε προτού ξεκινήσετε την εγκατάσταση του OS X 10.5 και θα εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας . Η επιφάνεια εργασίας θα πρέπει να φαίνεται όμοια με εκείνη που έκαναν όταν την άφησα τελευταία, αν και θα παρατηρήσετε πολλά νέα χαρακτηριστικά OS X 10.5 Leopard, συμπεριλαμβανομένης μιας ελαφρώς διαφορετικής εμφάνισης Dock.

Διασκεδάστε με το νέο σας σύστημα Leopard!