MacOS: Τι είναι αυτό και τι νέο;

Μεγάλες γάτες και διάσημα μέρη: Η ιστορία του macOS και του OS X

Το macOS είναι το νεότερο όνομα του λειτουργικού συστήματος βασισμένου σε Unix που τρέχει σε υλικό Mac, συμπεριλαμβανομένων επιτραπέζιων και φορητών μοντέλων. Και ενώ το όνομα είναι νέο, τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος Mac έχουν μακρά ιστορία, όπως θα διαβάσετε εδώ.

Ο Macintosh ξεκίνησε τη ζωή του χρησιμοποιώντας ένα λειτουργικό σύστημα γνωστό απλά ως System, το οποίο παρήγαγε εκδόσεις από το System 1 έως το System 7. Το 1996, το σύστημα μετονομάστηκε σε Mac OS 8, με την τελική έκδοση Mac OS 9 που κυκλοφόρησε το 1999.

Η Apple χρειάστηκε ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα για να αντικαταστήσει το Mac OS 9 και να πάρει το Macintosh στο μέλλον , έτσι το 2001, η Apple κυκλοφόρησε το OS X 10.0. Cheetah, όπως ήταν γνωστό αγάπη. Το OS X ήταν ένα νέο λειτουργικό σύστημα, βασισμένο σε έναν πυρήνα τύπου Unix, που έφερε σύγχρονο προληπτικό multitasking, προστατευμένη μνήμη και λειτουργικό σύστημα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί με τη νέα τεχνολογία που οραματίζεται η Apple.

Το 2016, η Apple άλλαξε το όνομα του OS X σε macOS, για να τοποθετήσει καλύτερα το όνομα του λειτουργικού συστήματος με τα υπόλοιπα προϊόντα της Apple ( iOS , watchOS και tvOS ). Παρόλο που το όνομα άλλαξε, το macOS διατηρεί τις ρίζες του Unix και το μοναδικό περιβάλλον χρήστη και χαρακτηριστικά του.

Εάν έχετε αναρωτηθεί για την ιστορία του macOS ή όταν προστέθηκαν ή αφαιρέθηκαν λειτουργίες, διαβάστε το για να δείτε το 2001, όταν εισήχθη το OS X Cheetah και μάθετε τι έφερε κάθε επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος μαζί του.

01 από 14

macOS Υψηλή Σιέρα (10.13.x)

macOS High Sierra με πληροφορίες σχετικά με αυτό το Mac που εμφανίζονται. γυρισμένη οθόνη από την Coyote Moon, Inc.

Αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας: Κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2017. αυτήν τη στιγμή σε beta .

Τιμή: Δωρεάν λήψη (απαιτεί πρόσβαση στο Mac App Store).

Ο κύριος στόχος της macOS High Sierra ήταν να βελτιώσει την απόδοση και τη σταθερότητα της πλατφόρμας macOS. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Apple να προσθέσει νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις στο λειτουργικό σύστημα.

02 από 14

macOS Sierra (10.12.x)

Η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας για MacOS Sierra. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τιμή: Δωρεάν λήψη (απαιτεί πρόσβαση στο Mac App Store)

Το macOS Sierra ήταν το πρώτο από τα λειτουργικά συστήματα MacOS. Ο κύριος σκοπός της αλλαγής ονόματος από το OS X στο macOS ήταν να ενώσει την οικογένεια των λειτουργικών συστημάτων της Apple σε μια ενιαία ονομασία: iOS, tvOS, watchOS και τώρα macOS. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, η MacOS Sierra έφερε μαζί της μια σειρά από νέες λειτουργίες και ενημερώσεις σε υπάρχουσες υπηρεσίες.

03 από 14

OS X El Capitan (10.11.x)

Η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας για το OS X El Capitan. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30 Σεπτεμβρίου 2015

Τιμή: Δωρεάν λήψη (απαιτεί πρόσβαση στο Mac App Store)

Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Mac για να χρησιμοποιήσει την ονοματολογία του OS X, το El Capitan είδε μια σειρά βελτιώσεων , καθώς και την κατάργηση ορισμένων χαρακτηριστικών, οδηγώντας σε κατακραυγή από πολλούς χρήστες.

04 από 14

OS X Yosemite (10.10.x)

Το OS X Yosemite ανακοινώθηκε στο WWDC. Justin Sullivan / Getty Images Ειδήσεις / Getty Images

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Οκτωβρίου 2014

Τιμή: Δωρεάν λήψη (απαιτεί πρόσβαση στο Mac App Store)

Το OS X Yosemite έφερε μαζί του έναν μεγάλο επανασχεδιασμό του περιβάλλοντος χρήστη. Ενώ οι βασικές λειτουργίες της διασύνδεσης παρέμειναν οι ίδιες, το βλέμμα πήρε ένα makeover, αντικατοπτρίζοντας τη φιλοσοφία στοιχείου σκεύους μοτίβο του αρχικού Mac, το οποίο χρησιμοποίησε τα σχεδιαστικά στοιχεία που αντανακλούσαν την πραγματική λειτουργία ενός αντικειμένου, με ένα επίπεδο γραφικό σχέδιο που μίλησε διεπαφή χρήστη που εμφανίζεται στις συσκευές iOS. Εκτός από τις αλλαγές σε εικονίδια και μενού, η χρήση των θολών διαφανών στοιχείων παραθύρων έκανε την εμφάνισή τους.

Η Lucida Grande, η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά του συστήματος, αντικαταστάθηκε από το Helvetica Neue και η αποβάθρα έχασε την εμφάνιση του γυάλινου ράφι 3D, αντικαταστάθηκε με ένα ημιδιαφανές ορθογώνιο 2D.

05 από 14

OS X Mavericks (10.9.x)

Η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας της Mavericks είναι ένα γιγαντιαίο κύμα. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Οκτωβρίου 2013

Τιμή: Δωρεάν λήψη (απαιτεί πρόσβαση στο Mac App Store)

Το OS X Mavericks χαρακτήρισε το τέλος της ονοματοδοσίας του λειτουργικού συστήματος μετά από μεγάλες γάτες. Αντίθετα, η Apple χρησιμοποίησε ονόματα τοποθεσιών της Καλιφόρνια Το Mavericks αναφέρεται σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς σερφ μεγάλου κύματος που διεξάγονται κάθε χρόνο στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας, κοντά στον πυλώνα Point, έξω από την πόλη του Half Moon Bay.

Οι αλλαγές στο Mavericks επικεντρώνονται στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

06 από 14

OS X Mountain Lion (10.8.x)

OS X Εγκαταστάτης Βουνών. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Ιουλίου 2012

Τιμή: Δωρεάν λήψη (απαιτεί πρόσβαση στο Mac App Store)

Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος που ονομάστηκε μετά από μια μεγάλη γάτα, το OS X Mountain Lion συνέχισε το στόχο της ενοποίησης πολλών λειτουργιών Mac και iOS. Για να βοηθήσετε να μεταφέρετε τις εφαρμογές μαζί, το Mountain Lion μετονομάστηκε σε βιβλίο διευθύνσεων στις επαφές, iCal στο ημερολόγιο και αντικατέστησε το iChat με μηνύματα. Μαζί με τις αλλαγές του ονόματος της εφαρμογής, οι νέες εκδόσεις απέκτησαν ένα ευκολότερο σύστημα για συγχρονισμό δεδομένων μεταξύ συσκευών της Apple.

07 από 14

OS X Λιοντάρι (10.7.x)

Ο Steve Jobs παρουσιάζει το OS X Lion. Ο Justin Sullivan / Getty Images

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Ιουλίου 2011

Τιμή: Δωρεάν λήψη (απαιτεί OS X Snow Leopard για πρόσβαση στο Mac App Store)

Το Lion ήταν η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Mac που διατίθεται ως λήψη από το Mac App Store και απαιτούσε ένα Mac με επεξεργαστή Intel 64 bit. Αυτή η απαίτηση σήμαινε ότι μερικά από τα πρώτα Mac της Intel που χρησιμοποιούσαν επεξεργαστές Intel 32 bit δεν μπορούσαν να ενημερωθούν για το OS X Lion. Επιπλέον, ο Lion έχασε την υποστήριξη για το Rosetta, ένα στρώμα εξομοίωσης που ήταν μέρος των πρώιμων εκδόσεων του OS X. Η Rosetta επέτρεψε να εκτελούνται εφαρμογές γραμμένες για PowerPC Macs (μη Intel) σε υπολογιστές Mac που χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel.

Το OS X Lion ήταν επίσης η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Mac που περιλαμβάνει στοιχεία από iOS. η σύγκλιση του OS X και του iOS ξεκίνησε με αυτή την έκδοση. Ένας από τους στόχους του Lion ήταν να αρχίσει να δημιουργεί ομοιομορφία μεταξύ των δύο OSs, έτσι ώστε ένας χρήστης να μπορεί να κινηθεί μεταξύ των δύο χωρίς πραγματικές ανάγκες κατάρτισης. Για να διευκολυνθεί αυτό, προστέθηκαν διάφορες νέες λειτουργίες και εφαρμογές που μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η διασύνδεση iOS.

08 από 14

OS X Snow Leopard (10.6.x)

OS X Χιόνι Λεοπάρ. Ευγενική προσφορά της Apple

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Αυγούστου 2010

Τιμή: $ 29 μόνο χρήστης? $ 49 οικογενειακό πακέτο (5 χρήστες)? διαθέσιμη σε CD / DVD

Το Snow Leopard ήταν η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος που προσφέρεται σε φυσικά μέσα (DVD). Είναι επίσης η παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Mac που μπορείτε ακόμα να αγοράσετε απευθείας από το Apple Store ($ 19.99).

Το Snow Leopard θεωρείται ως το τελευταίο εγγενές λειτουργικό σύστημα Mac. Μετά το Snow Leopard, το λειτουργικό σύστημα άρχισε να ενσωματώνει κομμάτια iOS για να φέρει μια πιο ομοιόμορφη πλατφόρμα στα κινητά Apple (iPhone) και τα επιτραπέζια (Mac) συστήματα.

Το Snow Leopard είναι ένα λειτουργικό σύστημα 64 bit, αλλά ήταν και η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος που υποστηρίζει επεξεργαστές 32 bit, όπως οι σειρές Core Solo και Core Duo της Intel που χρησιμοποιήθηκαν στους πρώτους επεξεργαστές της Intel. Το Snow Leopard ήταν επίσης η τελευταία έκδοση του OS X που μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν εξομοιωτή Rosetta για να τρέξει εφαρμογές γραμμένες για PowerPC Macs.

09 από 14

OS X Leopard (10.5.x)

Πελάτες που περιμένουν στο Apple Store για OS X Leopard. Φωτογραφία από Win McNamee / Getty Images

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Οκτωβρίου 2007

Τιμή: $ 129 single user: $ 199 οικογενειακό πακέτο (5 χρήστες): διατίθεται σε CD / DVD

Το Leopard ήταν μια σημαντική αναβάθμιση από την Tiger, την προηγούμενη έκδοση του OS X. Σύμφωνα με την Apple, περιείχε πάνω από 300 αλλαγές και βελτιώσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές, ωστόσο, ήταν βασική τεχνολογία που οι τελικοί χρήστες δεν θα δουν, παρόλο που οι προγραμματιστές ήταν σε θέση να τις χρησιμοποιήσουν.

Η κυκλοφορία του OS X Leopard καθυστέρησε, αφού είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2006. Η αιτία της καθυστέρησης πιστεύεται ότι ήταν η εκτροπή πόρων της Apple στο iPhone, η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2007 και τέθηκε σε πώληση τον Ιούνιο.

10 από 14

OS X Tiger (10.4.x)

Το κιβώτιο λιανικής πώλησης OS X Tiger δεν είχε καμία οπτική ένδειξη για το όνομα της τίγρης. Coyote Moon, Inc.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Απριλίου 2005

Τιμή: $ 129 ένας χρήστης? $ 199 οικογένεια πακέτο (5 χρήστες)? διαθέσιμη σε CD / DVD

Το OS X Tiger ήταν η έκδοση του λειτουργικού συστήματος που κυκλοφόρησε όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα Mac της Intel. Η αρχική έκδοση του Tiger υποστηρίζει μόνο τους παλαιότερους επεξεργαστές Mac με επεξεργαστή PowerPC. μια ειδική έκδοση του Tiger (10.4.4) συμπεριλήφθηκε με τους Mac της Intel. Αυτό οδήγησε σε κάποια σύγχυση μεταξύ των χρηστών, πολλοί από τους οποίους επιχείρησαν να επανεγκαταστήσουν την Tiger στα Intel iMacs τους μόνο για να βρουν την αρχική έκδοση που δεν θα φορτώνονταν. Ομοίως, οι χρήστες του PowerPC που αγόρασαν εκπτωτικές εκδόσεις του Tiger από το Διαδίκτυο διαπίστωσαν ότι αυτό που πραγματικά παίρνουν ήταν η συγκεκριμένη έκδοση της Intel που είχε έρθει με κάποιον Mac.

Η μεγάλη σύγχυση των Tiger δεν ξεκαθαρίστηκε μέχρι να κυκλοφορήσει το OS X Leopard. Περιλάμβανε καθολικά δυαδικά αρχεία που θα μπορούσαν να τρέχουν σε PowerPC ή Intel Macs.

11 από 14

OS X Panther (10.3.x)

OS X Panther ήρθε σε σχεδόν όλο το μαύρο κουτί. Coyote Moon, Inc.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Οκτωβρίου 2003

Τιμή: $ 129 ένας χρήστης? $ 199 οικογένεια πακέτο (5 χρήστες)? διαθέσιμη σε CD / DVD

Ο Panther συνέχισε την παράδοση των εκδόσεων OS X που προσφέρουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην απόδοση. Αυτό συνέβη καθώς οι προγραμματιστές της Apple συνέχισαν να βελτιώνουν και να ενισχύουν τον κώδικα που χρησιμοποιείται στο σχετικά νέο λειτουργικό σύστημα.

Ο Panther σημείωσε επίσης την πρώτη φορά που το OS X άρχισε να ρίχνει υποστήριξη για παλαιότερα μοντέλα Mac, συμπεριλαμβανομένων των Beige G3 και της Wall Street PowerBook G3. Τα μοντέλα που αποκόπηκαν χρησιμοποιούσαν το Macintosh Toolbox ROM στη λογική πλακέτα. Το Toolbox ROM περιείχε τον κώδικα που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ορισμένων πρωτόγονων διαδικασιών που χρησιμοποιήθηκαν στην κλασσική αρχιτεκτονική Mac. Το πιο σημαντικό, το ROM χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της διαδικασίας εκκίνησης, μια λειτουργία που υπό την Panther τώρα ελέγχονταν από το Open Firmware.

12 από 14

OS X Jaguar (10.2.x)

Το OS X Jaguar έδειξε τα σημεία του. Coyote Moon, Inc.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23 Αυγούστου 2002

Τιμή: $ 129 ένας χρήστης? $ 199 οικογένεια πακέτο (5 χρήστες)? διαθέσιμη σε CD / DVD

Η Jaguar ήταν μια από τις αγαπημένες μου εκδόσεις του OS X, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται κυρίως στο πώς ο Steve Jobs προκάλεσε το όνομα κατά την εισαγωγή του: jag-u-waarrr. Αυτή ήταν και η πρώτη έκδοση του OS X όπου χρησιμοποιήθηκε επισήμως το όνομα της γάτας. Πριν από την Jaguar, τα ονόματα των γατών ήταν γνωστά στο κοινό, αλλά η Apple ανέφερε πάντοτε σε αυτές τις δημοσιεύσεις τον αριθμό έκδοσης.

Το OS X Jaguar περιελάμβανε ένα υψηλό κέρδος απόδοσης σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς το λειτουργικό σύστημα OS X εξακολουθεί να τελειοποιείται από τους προγραμματιστές. Η Jaguar είδε επίσης αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην απόδοση των γραφικών, κυρίως επειδή περιελάμβανε εξαιρετικά συντονισμένους οδηγούς για τις τότε νέες σειρές ATI και NVIDIA καρτών γραφικών με βάση την AGP.

13 από 14

OS X Puma (10.1.x)

Το κουτί λιανικής Puma. Coyote Moon, Inc.

Αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Σεπτεμβρίου 2001

Τιμή: $ 129; δωρεάν ενημέρωση για χρήστες Cheetah. διαθέσιμη σε CD / DVD

Η Puma εξετάστηκε ως επί το πλείστον ως σφάλμα για τον αρχικό OS X Cheetah που προηγήθηκε. Η Puma παρείχε επίσης μερικές μικρές αυξήσεις επιδόσεων. Ίσως οι περισσότεροι λένε ότι η αρχική έκδοση της Puma δεν ήταν το προεπιλεγμένο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές Macintosh. Αντίθετα, ο υπολογιστής Mac εκκινήθηκε στο Mac OS 9.x. Οι χρήστες θα μπορούσαν να μεταβούν στο OS X Puma, αν το επιθυμούσαν.

Δεν ήταν μέχρι το OS X 10.1.2 ότι η Apple έθεσε το Puma ως το προεπιλεγμένο λειτουργικό σύστημα για νέους Mac.

14 από 14

OS X γέφυρα (10.0.x)

Το κιβώτιο λιανικής πώλησης Cheetah OS X δεν έπαιξε το όνομα της γάτας. Coyote Moon, Inc.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Μαρτίου 2001

Τιμή: $ 129; διαθέσιμη σε CD / DVD

Ο Cheetah ήταν η πρώτη επίσημη κυκλοφορία του OS X, αν και υπήρχε μια προγενέστερη δημόσια beta του OS X. Το OS X ήταν μια μεγάλη αλλαγή από το Mac OS που προηγήθηκε του Cheetah. Αντιπροσώπευσε ένα ολοκαίνουριο λειτουργικό σύστημα εντελώς ξεχωριστό από το παλαιότερο λειτουργικό σύστημα που τροφοδοτούσε τον αρχικό Macintosh.

Το OS X χτίστηκε σε έναν πυρήνα τύπου Unix αποτελούμενο από κώδικα που αναπτύχθηκε από την Apple, NeXTSTEP, BSD και Mach. Ο πυρήνας (τεχνικά ένας υβριδικός πυρήνας) χρησιμοποίησε τον Mach 3 και διάφορα στοιχεία του BSD, συμπεριλαμβανομένης της στοίβας δικτύου και του συστήματος αρχείων. Σε συνδυασμό με τον κώδικα από την NeXTSTEP (ιδιοκτησία της Apple) και την Apple, το λειτουργικό σύστημα ήταν γνωστό ως Darwin και κυκλοφόρησε ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα υπό την Apple Public Source License.

Τα υψηλότερα επίπεδα του λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των πλαισίων Cocoa και Carbon που χρησιμοποίησαν οι προγραμματιστές της Apple για τη δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών, παρέμειναν κλειστές πηγές.

Ο Cheetah είχε μερικά προβλήματα όταν απελευθερώθηκε, συμπεριλαμβανομένης της τάσης να παράγουν panics πυρήνα στην πτώση ενός καπέλου. Φαίνεται ότι πολλά από τα προβλήματα ήταν από το σύστημα διαχείρισης μνήμης που ήταν ολοκαίνουργιο για το Darwin και το OS X Cheetah. Άλλα νέα χαρακτηριστικά που βρέθηκαν στο Cheetah περιελάμβαναν: