Το MacOS Disk Utility μπορεί να δημιουργήσει τέσσερις δημοφιλείς πίνακες RAID

01 από 05

Το MacOS Disk Utility μπορεί να δημιουργήσει τέσσερις δημοφιλείς πίνακες RAID

Ο Βοηθός RAID μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολλών τύπων συστοιχιών RAID. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

η macOS Sierra είδε την επιστροφή της υποστήριξης RAID στο Disk Utility της Apple, ένα χαρακτηριστικό που αφαιρέθηκε όταν το OS X El Capitan ήρθε για πρώτη φορά στη σκηνή. Με την επιστροφή της υποστήριξης RAID στο Disk Utility, δεν χρειάζεται πλέον να καταφεύγετε στη χρήση του Terminal για τη δημιουργία και τη διαχείριση των συστημάτων RAID .

Φυσικά, η Apple δεν μπορούσε απλά να επιστρέψει την υποστήριξη RAID στο Disk Utility. Έπρεπε να αλλάξει τη διεπαφή χρήστη αρκετά ώστε να εξασφαλίσει ότι η προηγούμενη μέθοδος εργασίας σας με τις συστοιχίες RAID θα ήταν αρκετά διαφορετική ώστε να απαιτεί την εκμάθηση μερικών καινούργιων κόλπα.

Αυτό θα ήταν καλό αν η Apple είχε αναβαθμίσει το βοηθητικό πρόγραμμα RAID για να συμπεριλάβει νέες δυνατότητες, αλλά όσο μπορώ να πω, δεν υπάρχουν ενημερώσεις, ούτε σε βασικές λειτουργίες ούτε στο πρόγραμμα οδήγησης RAID, στην τελευταία έκδοση.

RAID 0, 1, 10 και JBOD

Το Disk Utility μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει και να διαχειριστεί τις ίδιες τέσσερις εκδόσεις RAID με τις οποίες ήταν πάντοτε σε θέση να δουλέψει: RAID 0 (Striped) , RAID 1 (Mirrored) , RAID 10 (Mirrored set of Striped drives) και JBOD μια δέσμη δίσκων) .

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε τη χρήση του βοηθητικού προγράμματος Disk στο macOS Sierra και αργότερα για τη δημιουργία και τη διαχείριση αυτών των τεσσάρων δημοφιλών τύπων RAID. Υπάρχουν, φυσικά, άλλοι τύποι RAID που μπορείτε να δημιουργήσετε και εφαρμογές RAID τρίτων κατασκευαστών που μπορούν να διαχειρίζονται τις συστοιχίες RAID για εσάς. σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν ακόμη και να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Αν χρειάζεστε ένα πιο προηγμένο βοηθητικό πρόγραμμα RAID, προτείνω το SoftRAID ή ένα ειδικό σύστημα RAID υλικού ενσωματωμένο σε ένα εξωτερικό περίβλημα.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το RAID;

Οι συστοιχίες RAID μπορούν να λύσουν μερικά ενδιαφέροντα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το τρέχον σύστημα αποθήκευσης του Mac σας. Ίσως επιθυμείτε να έχετε ταχύτερη απόδοση, όπως αυτό που διατίθεται από διάφορες προσφορές SSD, μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι ένα SSD 1 TB είναι λίγο μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό σας. Το RAID 0 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της απόδοσης και με λογικό κόστος. Η χρήση δύο σκληρών δίσκων 500 MB 7200 RPM σε μια συστοιχία RAID 0 μπορεί να παράγει ταχύτητες που προσεγγίζουν εκείνες ενός SSD μεσαίου εύρους 1 TB με διασύνδεση SATA και να το κάνουν σε χαμηλότερη τιμή.

Ομοίως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το RAID 1 για να αυξήσετε την αξιοπιστία μιας συστοιχίας αποθήκευσης όταν οι ανάγκες σας απαιτούν υψηλή αξιοπιστία.

Μπορείτε ακόμη να συνδυάσετε τις λειτουργίες RAID για να δημιουργήσετε μια συστοιχία αποθήκευσης που είναι γρήγορη και διατηρεί υψηλή αξιοπιστία.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία των δικών σας λύσεων αποθήκευσης RAID για να καλύψετε τις ανάγκες σας, αυτός ο οδηγός είναι ένα πολύ καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

Επιστροφή στην αρχή

Πριν ξεκινήσουμε τις οδηγίες για τη δημιουργία οποιουδήποτε από τα υποστηριζόμενα επίπεδα RAID στο Disk Utility, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία δημιουργίας ενός πίνακα RAID συνεπάγεται τη διαγραφή των δίσκων που αποτελούν τη συστοιχία. Αν έχετε δεδομένα σχετικά με αυτούς τους δίσκους που πρέπει να διατηρήσετε, πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων προτού προχωρήσετε.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τη δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας, ανατρέξτε στον οδηγό:

Mac Λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, υλικό και οδηγούς για το Mac σας

Εάν είστε έτοιμοι, ας ξεκινήσουμε.

02 του 05

Χρησιμοποιήστε το Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου macOS για να δημιουργήσετε μια ράβδο RAID

Η επιλογή δίσκου είναι μια κοινή διαδικασία στη δημιουργία οποιουδήποτε από τους υποστηριζόμενους τύπους RAID. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Disk Utility μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει και να διαχειριστεί μια συστοιχία Striped (RAID 0) που χωρίζει τα δεδομένα μεταξύ δύο ή περισσότερων δίσκων για να παρέχει ταχύτερη πρόσβαση τόσο για τα δεδομένα όσο και για την εγγραφή δεδομένων στους δίσκους.

Απαιτήσεις RAID 0 (Striped)

Το Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου απαιτεί τουλάχιστον δύο δίσκους για να δημιουργήσει μια διάταξη με ριγωτές λωρίδες. Ενώ δεν υπάρχει καμία απαίτηση για τους δίσκους να είναι το ίδιο μέγεθος ή από τον ίδιο κατασκευαστή, η αποδεκτή σοφία είναι ότι οι δίσκοι σε μια ριγωτή σειρά θα πρέπει να ταιριάζουν για να εξασφαλίσουν την καλύτερη απόδοση και αξιοπιστία.

Ρυθμιζόμενη αποτυχία του πίνακα

Πρόσθετοι δίσκοι πέρα ​​από το ελάχιστο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τη συνολική απόδοση, αν και έρχεται με το κόστος της αύξησης επίσης του συνολικού ποσοστού αστοχίας του πίνακα. Η μέθοδος για τον υπολογισμό του ποσοστού αστοχίας μιας ριγωτής συστοιχίας, υποθέτοντας ότι όλοι οι δίσκοι στη συστοιχία είναι ίδιοι, είναι:

1 - (1 - το δημοσιευμένο ποσοστό αποτυχίας ενός μόνο δίσκου) που αυξάνεται με τον αριθμό των φετών στη συστοιχία.

Μια φέτα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφέρεται σε ένα μόνο δίσκο μέσα σε μια συστοιχία RAID. Όπως μπορείτε να δείτε, όσο ταχύτερα θέλετε να πάτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αποτυχίας που κινδυνεύετε. Είναι αυτονόητο ότι αν ξεκινήσετε να δημιουργείτε μια συρταρωτή συστοιχία RAID, θα πρέπει να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο στη θέση του .

Χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου για τη δημιουργία ενός πίνακα RAID 0

Για αυτό το παράδειγμα, πρόκειται να υποθέσω ότι χρησιμοποιείτε δύο δίσκους για να δημιουργήσετε μια γρήγορη συστοιχία RAID 0.

  1. Εκκινήστε το Disk Utility , το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Βεβαιωθείτε ότι οι δύο δίσκοι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στη συστοιχία RAID υπάρχουν στην πλαϊνή γραμμή του Disk Utility. Δεν χρειάζεται να επιλεγούν σε αυτό το σημείο. απλά παρόντες, υποδεικνύοντας ότι έχουν τοποθετηθεί με επιτυχία στο Mac σας.
  3. Επιλέξτε RAID Assistant από το μενού Αρχείο του βοηθητικού προγράμματος δίσκου.
  4. Στο παράθυρο του Βοηθού RAID, επιλέξτε την επιλογή Ροπή (RAID 0) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  5. Ο Βοηθός RAID θα εμφανίσει μια λίστα διαθέσιμων δίσκων και τόμων. Μόνο οι δίσκοι που πληρούν τις απαιτήσεις για τον επιλεγμένο τύπο RAID θα επισημανθούν, επιτρέποντάς σας να τις επιλέξετε. Οι συνήθεις απαιτήσεις είναι ότι πρέπει να μορφοποιηθούν ως Mac OS Extended (Journaled) και δεν μπορούν να είναι η τρέχουσα μονάδα εκκίνησης.
  6. Επιλέξτε τουλάχιστον δύο δίσκους. Είναι δυνατό να επιλέξετε μεμονωμένους τόμους που μπορεί να φιλοξενήσει ένας δίσκος , αλλά θεωρείται καλύτερη πρακτική η χρήση ολόκληρου του δίσκου σε μια συστοιχία RAID. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο όταν είναι έτοιμο.
  7. Εισαγάγετε ένα όνομα για τη νέα ριγέ διάταξη που πρόκειται να δημιουργήσετε, καθώς και να επιλέξετε μια μορφή που θα εφαρμοστεί στον πίνακα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα "μέγεθος χνούδι". Το μέγεθος του κομματιού θα πρέπει να ταιριάζει χαλαρά με το κυρίαρχο μέγεθος των δεδομένων που θα χειρίζεται ο πίνακας σας. Για παράδειγμα: Εάν η συστοιχία RAID χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση του λειτουργικού συστήματος macOS, ένα μέγεθος κομματιών 32K ή 64K θα λειτουργούσε καλά, αφού τα περισσότερα αρχεία συστήματος είναι γενικά μικρού μεγέθους. Εάν χρησιμοποιείτε τη ριγωτή σειρά για να φιλοξενήσετε τα έργα βίντεο ή πολυμέσων σας, το μεγαλύτερο διαθέσιμο μέγεθος κλασμάτων μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.
    Προειδοποίηση : Πριν κάνετε κλικ στο κουμπί Επόμενο, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε δίσκος που έχετε επιλέξει ως μέρος αυτού του πίνακα με ρίγες θα διαγραφεί και θα μορφοποιηθεί, προκαλώντας την απώλεια όλων των υπαρχόντων δεδομένων στις μονάδες δίσκου.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο όταν είναι έτοιμο.
  9. Ένα παράθυρο θα πέσει κάτω, ζητώντας σας να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να δημιουργήσετε τη συστοιχία RAID 0. Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία.

Το Disk Utility θα δημιουργήσει τον νέο σας πίνακα RAID. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο Βοηθός RAID θα εμφανίσει ένα μήνυμα ότι η διαδικασία ήταν επιτυχημένη και ο νέος σας πίνακας με ριγωτά θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας.

Διαγραφή ενός πίνακα RAID 0

Εάν αποφασίσετε ποτέ ότι δεν χρειάζεστε πια τη συστοιχία RAID που δημιουργήσατε, το Disk Utility μπορεί να αφαιρέσει τη συστοιχία, σπάζοντας την προς τα κάτω στους μεμονωμένους δίσκους, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε όπως κρίνετε κατάλληλο.

  1. Εκκινήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου.
  2. Στην πλευρική γραμμή του Disk Utility, επιλέξτε τη λανθάνουσα σειρά που θέλετε να καταργήσετε. Η πλευρική γραμμή δεν εμφανίζει τους τύπους δίσκων, επομένως θα πρέπει να επιλέξετε το όνομα του δίσκου. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι είναι ο σωστός δίσκος κοιτάζοντας τον πίνακα Info (ο κάτω δεξιός πίνακας στο παράθυρο του Disk Utility). Ο τύπος πρέπει να λέει RAID Ορισμός τόμου.
  3. Ακριβώς πάνω από τον πίνακα πληροφοριών, θα πρέπει να υπάρχει ένα κουμπί με την ένδειξη Delete RAID. Αν δεν βλέπετε το κουμπί, ενδέχεται να έχετε επιλέξει λάθος δίσκο στην πλαϊνή γραμμή. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή RAID.
  4. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, ζητώντας σας να επιβεβαιώσετε τη διαγραφή του συνόλου RAID. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.
  5. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, δείχνοντας την πρόοδο της διαγραφής της συστοιχίας RAID. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Σημείωση: Η διαγραφή μιας συστοιχίας RAID μπορεί να αφήσει μερικές ή όλες τις φέτες που συνθέτουν τον πίνακα σε μια κατάσταση μη αρχικοποιημένη. Είναι καλή ιδέα να διαγράψετε και να διαμορφώσετε όλους τους δίσκους που ήταν μέρος του διαγραμμένου πίνακα.

03 του 05

Χρησιμοποιήστε το Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου macOS για να δημιουργήσετε μια καθρέφτη σειρά RAID

Οι καθρέφτες με συστοιχίες περιέχουν μια σειρά επιλογών διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης και της διαγραφής φετών. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Ο Βοηθός RAID, ένα στοιχείο του βοηθητικού προγράμματος Disk στο macOS, υποστηρίζει πολλαπλές συστοιχίες RAID. Σε αυτήν την ενότητα, θα εξετάσουμε τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας συστοιχίας RAID 1 , γνωστή και ως συστοιχία αντικατοπτρισμού.

Οι αντικατοπτρισμένες συστοιχίες αναπαράγουν δεδομένα σε δύο ή περισσότερους δίσκους, με κύριο στόχο την αύξηση της αξιοπιστίας δημιουργώντας πλεονασμό δεδομένων , διασφαλίζοντας ότι εάν ένας δίσκος σε μια κατοπτρική συστοιχία αποτύχει, η διαθεσιμότητα των δεδομένων θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή.

Απαιτήσεις συστοιχίας RAID 1 (Mirrored)

Το RAID 1 απαιτεί τουλάχιστον δύο δίσκους για να δημιουργήσει τη συστοιχία RAID. Η προσθήκη περισσότερων δίσκων στη συστοιχία αυξάνει τη συνολική αξιοπιστία από τη δύναμη του αριθμού δίσκων στη συστοιχία. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις απαιτήσεις RAID 1 και τον τρόπο υπολογισμού της αξιοπιστίας διαβάζοντας τον οδηγό: RAID 1: Mirroring Hard Drives .

Με τις απαιτήσεις από το δρόμο, ας αρχίσουμε να δημιουργούμε και να διαχειρίζεστε τον κατοπτρικό σας πίνακα RAID.

Δημιουργία συστοιχίας RAID 1 (Mirrored)

Βεβαιωθείτε ότι οι δίσκοι που θα απαρτίζουν τον κατοπτρικό σας πίνακα είναι τοποθετημένοι στο Mac σας και τοποθετούνται στην επιφάνεια εργασίας.

  1. Εκκινήστε το Disk Utility, το οποίο βρίσκεται στο φάκελο / Applications / Utilities / .
  2. Βεβαιωθείτε ότι οι δίσκοι που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στην κατοπτρική συστοιχία παρατίθενται στην πλαϊνή γραμμή του Disk Utility. Οι δίσκοι δεν χρειάζεται να επιλεγούν, αλλά πρέπει να υπάρχουν στην πλαϊνή μπάρα.
  3. Επιλέξτε RAID Assistant από το μενού Αρχείο του βοηθητικού προγράμματος δίσκου.
  4. Στο παράθυρο του Βοηθού RAID που ανοίγει, επιλέξτε Mirrored (RAID 1) από τη λίστα τύπων RAID και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  5. Θα εμφανιστεί μια λίστα με δίσκους και τόμους. Επιλέξτε το δίσκο ή τον όγκο που επιθυμείτε να γίνει μέρος του καθρέφτη πίνακα. Μπορείτε να επιλέξετε είτε τύπο, αλλά η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το δίσκο για κάθε φέτα RAID.
  6. Στη στήλη "Ρόλος" του παραθύρου επιλογής δίσκου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αναπτυσσόμενο μενού για να επιλέξετε τον τρόπο χρήσης του επιλεγμένου δίσκου: ως φέτα RAID ή ως εφεδρικό. Πρέπει να έχετε τουλάχιστον δύο φέτες RAID. ένα εφεδρικό χρησιμοποιείται εάν μια φέτα δίσκου αποτύχει ή αποσυνδεθεί από το σύνολο RAID. Όταν μια φέτα αποτυγχάνει ή αποσυνδεθεί, στη θέση της χρησιμοποιείται αυτόματα ένα ανταλλακτικό και η συστοιχία RAID ξεκινά τη διαδικασία ανασύστασης για να γεμίσει το ανταλλακτικό με δεδομένα από τα άλλα μέλη του σετ RAID.
  7. Κάντε τις επιλογές σας και κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  8. Ο Βοηθός RAID θα σας επιτρέψει πλέον να ορίσετε τις ιδιότητες του καθρέφτη σετ RAID. Αυτό περιλαμβάνει το να δώσετε στο RAID ένα όνομα, επιλέγοντας έναν τύπο μορφής που θα χρησιμοποιήσετε και επιλέγοντας το μέγεθος του κομματιού. Χρησιμοποιήστε 32Κ ή 64Κ για συστοιχίες που θα φιλοξενούν γενικά δεδομένα και λειτουργικά συστήματα. χρησιμοποιήστε το μεγαλύτερο μέγεθος κλασμάτων για συστοιχίες που αποθηκεύουν εικόνες, μουσική ή βίντεο και το μικρότερο μέγεθος κλασμάτων για συστοιχίες που χρησιμοποιούνται με βάσεις δεδομένων και υπολογιστικά φύλλα.
  9. Τα κατοπτρικά σύνολα RAID μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ώστε να επαναδημιουργήσουν αυτόματα τη συστοιχία όταν αποτύχει ή αποσυνδεθεί μια φέτα. Επιλέξτε Αυτόματη Αναδημιουργία για να εξασφαλίσετε την άριστη ακεραιότητα των δεδομένων. Λάβετε υπόψη ότι η αυτόματη επαναδημιουργία μπορεί να προκαλέσει αργή λειτουργία του Mac σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανακατασκευής.
  10. Κάντε τις επιλογές σας και κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
    Προειδοποίηση : Πρόκειται να διαγράψετε και να διαμορφώσετε τους δίσκους που σχετίζονται με τη συστοιχία RAID. Όλα τα δεδομένα των δίσκων θα χαθούν. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε αντίγραφο ασφαλείας (αν χρειαστεί) πριν συνεχίσετε.
  11. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, ζητώντας σας να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να δημιουργήσετε το σύνολο RAID 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία.
  12. Ο Βοηθός RAID θα εμφανίσει μια γραμμή διαδικασίας και την κατάσταση καθώς δημιουργείται ο πίνακας. Μόλις ολοκληρωθεί, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Προσθήκη φετών σε μια καθρέφτη συστοιχία

Μπορεί να έρθει η ώρα που θέλετε να προσθέσετε φέτες στον καθρέφτη συστοιχία RAID. Ενδέχεται να θέλετε να το κάνετε αυτό για να αυξήσετε την αξιοπιστία ή να αντικαταστήσετε παλαιότερες φέτες που μπορεί να εμφανίζουν προβλήματα.

  1. Εκκινήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου.
  2. Στην πλευρική γραμμή του Disk Utility, επιλέξτε τη δισκέτα RAID 1 (Mirrored). Μπορείτε να ελέγξετε αν έχετε επιλέξει το σωστό στοιχείο εξετάζοντας τον πίνακα πληροφοριών στο κάτω μέρος του παραθύρου του βοηθητικού προγράμματος Disk Utility. ο τύπος πρέπει να διαβάσει: RAID Ορισμός τόμου.
  3. Για να προσθέσετε μια φέτα στη συστοιχία RAID 1, κάντε κλικ στο σύμβολο συν (+) που βρίσκεται ακριβώς επάνω από τον πίνακα πληροφοριών.
  4. Από το αναπτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται, επιλέξτε Προσθήκη μέλους αν το κομμάτι που προσθέτετε θα χρησιμοποιηθεί ενεργά μέσα στον πίνακα ή προσθέστε το Spare εάν ο σκοπός της νέας φέτας είναι να χρησιμοποιηθεί ως αντίγραφο ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση αποτυχίας ή αποσύνδεσης μιας φέτας από τη συστοιχία.
  5. Θα εμφανιστεί ένα φύλλο, όπου θα εμφανίζονται οι διαθέσιμοι δίσκοι και οι τόμοι που μπορούν να προστεθούν στον καθρέφτη πίνακα. Επιλέξτε δίσκο ή ένταση ήχου και κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογή.
    Προειδοποίηση : Ο δίσκος που πρόκειται να προσθέσετε θα διαγραφεί. βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τυχόν δεδομένα που μπορεί να περιέχει.
  6. Ένα φύλλο θα πέσει προς τα κάτω για να επιβεβαιώσετε ότι πρόκειται να προσθέσετε ένα δίσκο στο σύνολο RAID. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη.
  7. Το φύλλο θα εμφανίσει μια γραμμή κατάστασης. Αφού προστεθεί ο δίσκος στη μονάδα RAID, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Κατάργηση μιας φέτας RAID

Μπορείτε να αφαιρέσετε μια φέτα RAID από έναν καθρέφτη RAID 1, εφόσον υπάρχουν περισσότερες από δύο φέτες. Ίσως θελήσετε να αφαιρέσετε ένα κομμάτι για να το αντικαταστήσετε με άλλο, νεότερο δίσκο ή ως μέρος ενός συστήματος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή αρχειοθέτησης. Οι δίσκοι που έχουν αφαιρεθεί από έναν καθρέφτη RAID 1 θα διατηρούν συνήθως τα δεδομένα. Αυτό σας επιτρέπει να αρχειοθετήσετε τα δεδομένα σε άλλη ασφαλή τοποθεσία χωρίς να διαταράξετε τη συστοιχία RAID.

Η "συνήθως" απαλλαγή από την ευθύνη ισχύει επειδή, για να διατηρηθούν τα δεδομένα, το σύστημα αρχείων στην αφαιρεθείσα φέτα πρέπει να είναι ανθεκτικό. Εάν αποτύχει η αλλαγή μεγέθους, όλα τα δεδομένα για το αφαιρεμένο κομμάτι θα χαθούν.

  1. Εκκινήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου .
  2. Επιλέξτε τη συστοιχία RAID από την πλευρική γραμμή του Disk Utility.
  3. Το παράθυρο "Βοηθητικό πρόγραμμα δισκέτας" θα εμφανίσει όλες τις φέτες που συνθέτουν την κατοπτρική συστοιχία.
  4. Επιλέξτε το κομμάτι που θέλετε να αφαιρέσετε και κάντε κλικ στο κουμπί μείον (-).
  5. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, ζητώντας σας να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να αφαιρέσετε μια φέτα και ότι γνωρίζετε ότι τα δεδομένα σχετικά με το αφαιρεμένο κομμάτι θα μπορούσαν να χαθούν. Κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση.
  6. Το φύλλο θα εμφανίσει μια γραμμή κατάστασης. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαίρεσης, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Επισκευή του πίνακα RAID 1

Μπορεί να φαίνεται ότι η λειτουργία επισκευής θα πρέπει να είναι παρόμοια με την Πρώτη Βοήθεια του Disk Utility , ακριβώς προσαρμοσμένη στις ανάγκες ενός πίνακα αντικειμένων RAID 1. Αλλά η Επισκευή έχει εντελώς διαφορετική σημασία εδώ. Ουσιαστικά, η επιδιόρθωση χρησιμοποιείται για να προσθέσει ένα νέο δίσκο στο σύνολο RAID και να αναγκάσει την επαναδημιουργία του RAID να αντιγράψει τα δεδομένα στο νέο μέλος RAID.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία "επισκευής", θα πρέπει να αφαιρέσετε το τεμάχιο RAID που απέτυχε και να σας ζητηθεί να εκτελέσετε τη διαδικασία επιδιόρθωσης.

Για όλους τους πρακτικούς λόγους, η επισκευή είναι η ίδια με τη χρήση του κουμπιού προσθήκης (+) και επιλέγοντας το Νέο μέλος ως τον τύπο δίσκου ή τον όγκο που θέλετε να προσθέσετε.

Δεδομένου ότι πρέπει να καταργήσετε με μη αυτόματο τρόπο την κακή φέτα RAID χρησιμοποιώντας το κουμπί μείον (-) όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία Επιδιόρθωση, θα προτείνω να χρησιμοποιείτε αντί να προσθέσετε (+) και Αφαίρεση (-).

Αφαίρεση καθρέφτη RAID Array

Μπορείτε να καταργήσετε εντελώς μια κατοπτρική συστοιχία, επιστρέφοντας κάθε κομμάτι που κάνει τη συστοιχία πίσω στη γενική χρήση από το Mac σας.

  1. Εκκινήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου.
  2. Επιλέξτε τον πίνακα αντικατοπτρισμού στην πλευρική γραμμή του Disk Utility. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι έχετε επιλέξει το σωστό στοιχείο, ελέγχοντας τον πίνακα Info για τον τύπο που έχει οριστεί σε: RAID Set Volume.
  3. Ακριβώς πάνω από τον πίνακα πληροφοριών, κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή RAID.
  4. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, προειδοποιώντας σας ότι πρόκειται να διαγράψετε το σύνολο RAID. Το Disk Utility θα επιχειρήσει να σπάσει τη συστοιχία RAID, ενώ διατηρεί τα δεδομένα σε κάθε φέτα RAID. Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα δεδομένα είναι άθικτα μετά τη διαγραφή της συστοιχίας RAID, οπότε αν χρειάζεστε τα δεδομένα, εκτελέστε ένα αντίγραφο ασφαλείας προτού κάνετε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.
  5. Το φύλλο θα εμφανίσει μια γραμμή κατάστασης καθώς το RAID αφαιρείται. αφού ολοκληρωθεί, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

04 του 05

Το MacOS Disk Utility μπορεί να δημιουργήσει RAID 01 ή RAID 10

Το RAID 10 είναι μια σύνθετη συστοιχία που παράγεται από μια σειρά καθρεπτών. Εικόνα από JaviMZN

Ο βοηθός RAID που περιλαμβάνεται στο Disk Utility και το macOS υποστηρίζει τη δημιουργία σύνθετων συστοιχιών RAID, δηλαδή συστοιχιών που περιλαμβάνουν το συνδυασμό ζωνών RAID με ριγωτά και αντικατοπτρισμένα χαρακτηριστικά.

Η συνηθέστερη σύνθετη συστοιχία RAID είναι ένας πίνακας RAID 10 ή RAID 01. Το RAID 10 είναι το striping (RAID 0) ενός ζεύγους συνόλων RAID 1 καθρέφτη (striping mirrors), ενώ το RAID 01 είναι ο καθρέφτης ενός ζευγαριού RAID 0 σε ριγέ σύνολα (καθρέφτης των λωρίδων).

Σε αυτό το παράδειγμα, θα δημιουργήσουμε ένα σετ RAID 10 χρησιμοποιώντας το Disk Utility και τον Βοηθό RAID. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ιδέα για την κατασκευή ενός RAID 01 πίνακα, αν θέλετε, αν και το RAID 10 χρησιμοποιείται πιο συχνά.

Το RAID 10 χρησιμοποιείται συχνά όταν θέλετε να έχετε την ταχύτητα μιας ριγωτής συστοιχίας αλλά δεν επιθυμείτε να είστε ευάλωτοι στην αποτυχία ενός μόνο δίσκου, ο οποίος σε μια κανονική ράβδωση θα σας προκαλούσε να χάσετε όλα τα δεδομένα σας. Με τη χάραξη ενός ζευγαριού καθολικών συστοιχιών, αυξάνετε την αξιοπιστία διατηρώντας παράλληλα τη βελτιωμένη απόδοση που είναι διαθέσιμη σε μια ριγωτή διάταξη.

Φυσικά, η βελτίωση της αξιοπιστίας έρχεται με το κόστος του διπλασιασμού του αριθμού των δίσκων που χρειάζονται.

Απαιτήσεις RAID 10

Το RAID 10 απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις δίσκους , χωρισμένους σε δύο σειρές δυο δίσκων. Οι βέλτιστες πρακτικές υποστηρίζουν ότι οι δίσκοι πρέπει να είναι από τον ίδιο κατασκευαστή και να έχουν το ίδιο μέγεθος, αν και τεχνικά, δεν είναι πραγματική απαίτηση. Σας συνιστώ, ωστόσο, να ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές.

Δημιουργία ενός πίνακα RAID 10

  1. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το Disk Utility και τον Βοηθό RAID για να δημιουργήσετε έναν πίνακα αντικατάστασης που αποτελείται από δύο δίσκους. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για να το κάνετε αυτό στη σελίδα 3 του παρόντος οδηγού.
  2. Με το πρώτο ζευγάρι κατοπτρισμού που δημιουργήθηκε, επαναλάβετε τη διαδικασία δημιουργίας ενός δεύτερου ζευγαρωμένου ζευγαριού. Για ευκολία κατανόησης, μπορεί να θέλετε να δώσετε ονόματα mirrored arrays, όπως Mirror1 και Mirror2
  3. Σε αυτό το σημείο έχετε δύο συστοιχίες κατοπτρισμού, με το όνομα Mirror1 και Mirror2.
  4. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε μια ριγωτή συστοιχία χρησιμοποιώντας τα Mirror1 και Mirror2 ως τις φέτες που συνθέτουν τη συστοιχία RAID 10.
  5. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για τη δημιουργία συρραπτικών συστοιχιών RAID στη σελίδα 2. Το σημαντικό βήμα στη διαδικασία είναι να επιλέξετε Mirror1 και Mirror2 ως δίσκους που θα απαρτίζουν τη ριγωτή συστοιχία.
  6. Αφού τελειώσετε τα βήματα για τη δημιουργία μιας ριγωτής συστοιχίας, θα έχετε ολοκληρώσει τη δημιουργία μιας σύνθετης συστοιχίας RAID 10.

05 του 05

Χρησιμοποιήστε το Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου macOS για να δημιουργήσετε μια σειρά δίσκων JBOD

Μπορείτε να προσθέσετε ένα δίσκο σε έναν υπάρχοντα πίνακα JBOD για να αυξήσετε το μέγεθος του. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Για το τελικό σύνολο RAID, θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό που συνήθως αναφέρεται ως JBOD (Just a Bunch of Disks), ή ως μια αλληλουχία δίσκων. Από τεχνική άποψη, δεν είναι αναγνωρισμένο επίπεδο RAID, όπως RAID 0 και RAID 1. Παρ 'όλα αυτά, είναι μια χρήσιμη μέθοδος χρήσης πολλαπλών δίσκων για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου όγκου για αποθήκευση.

Απαιτήσεις JBOD

Οι απαιτήσεις για τη δημιουργία μιας διάταξης JBOD είναι αρκετά χαλαρές. Οι δίσκοι που αποτελούν τη συστοιχία μπορεί να προέρχονται από πολλούς κατασκευαστές και η απόδοση του δίσκου δεν χρειάζεται να ταιριάζει.

Οι συστοιχίες JBOD δεν παρέχουν ούτε αύξηση της απόδοσης ούτε αύξηση της αξιοπιστίας. Παρόλο που μπορεί να είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάκτησης δεδομένων, είναι πιθανό ότι μια αποτυχία ενός δίσκου θα οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων. Όπως συμβαίνει με όλες τις συστοιχίες RAID, η δημιουργία ενός εφεδρικού σχεδίου είναι μια καλή ιδέα.

Δημιουργία ενός πίνακα JBOD με βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι οι δίσκοι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τη συστοιχία JBOD είναι προσαρτημένοι στο Mac σας και έχουν τοποθετηθεί στην επιφάνεια εργασίας.

  1. Εκκινήστε το Disk Utility , το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Από το μενού Αρχείο του βοηθητικού προγράμματος δισκέτας (Disk Utility File), επιλέξτε RAID Assistant.
  3. Στο παράθυρο του Βοηθού RAID, επιλέξτε Συνδεδεμένο (JBOD) και κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  4. Στη λίστα Επιλογή δίσκων που εμφανίζεται, επιλέξτε δύο ή περισσότερους δίσκους που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στη συστοιχία JBOD. Μπορείτε να επιλέξετε ολόκληρο δίσκο ή τόμο σε δίσκο.
  5. Κάντε τις επιλογές σας και κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  6. Εισαγάγετε ένα όνομα για τη συστοιχία JBOD, μια μορφή που θα χρησιμοποιηθεί και ένα μέγεθος Chunk. Έχετε υπόψη σας ότι το μέγεθος του τμήματος έχει μικρή σημασία σε μια διάταξη JBOD. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της Apple για την επιλογή μεγαλύτερου μεγέθους κομματιών για αρχεία πολυμέσων και μικρότερου μεγέθους τμήματος για βάσεις δεδομένων και λειτουργικά συστήματα.
  7. Κάντε τις επιλογές σας και κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  8. Θα ειδοποιηθείτε ότι η δημιουργία της συστοιχίας JBOD θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που αποθηκεύονται επί του παρόντος στους δίσκους που απαρτίζουν τον πίνακα. Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία.
  9. Ο βοηθός RAID θα δημιουργήσει τον νέο πίνακα JBOD. Μόλις ολοκληρωθεί, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Προσθήκη δίσκων σε έναν πίνακα JBOD

Εάν εντοπίσετε τον εαυτό σας εξαντλημένο χώρο στον πίνακα JBOD σας, μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθός του προσθέτοντας δίσκους στον πίνακα.

Βεβαιωθείτε ότι οι δίσκοι που θέλετε να προσθέσετε στον υπάρχοντα πίνακα JBOD είναι προσαρτημένοι στο Mac σας και τοποθετούνται στην επιφάνεια εργασίας.

  1. Εκκινήστε το Disk Utility, αν δεν είναι ήδη ανοιχτό.
  2. Στην πλευρική γραμμή του βοηθητικού προγράμματος Disk Utility, επιλέξτε τον πίνακα JBOD που δημιουργήσατε νωρίτερα.
  3. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό στοιχείο, ελέγξτε τον πίνακα Πληροφορίες. ο τύπος θα πρέπει να διαβάζει το RAID Set Volume.
  4. Κάντε κλικ στο σύμβολο συν (+) που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον πίνακα πληροφοριών.
  5. Από τη λίστα των διαθέσιμων δίσκων, επιλέξτε το δίσκο ή τον τόμο που θέλετε να προσθέσετε στον πίνακα JBOD. Κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογή για να συνεχίσετε.
  6. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, προειδοποιώντας σας ότι ο δίσκος που προσθέτετε θα διαγραφεί, προκαλώντας την απώλεια όλων των δεδομένων στο δίσκο. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη.
  7. Ο δίσκος θα προστεθεί, προκαλώντας αύξηση του διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης στον πίνακα JBOD.

Αφαίρεση δίσκου από τον πίνακα JBOD

Είναι δυνατή η κατάργηση ενός δίσκου από μια σειρά JBOD, αν και είναι γεμάτη με προβλήματα. Ο δίσκος που αφαιρείται πρέπει να είναι ο πρώτος δίσκος στη συστοιχία και πρέπει να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στους υπόλοιπους δίσκους για να μετακινήσετε τα δεδομένα από το δίσκο που σχεδιάζετε να καταργήσετε στους δίσκους που παραμένουν στη συστοιχία. Η αλλαγή μεγέθους του πίνακα με αυτόν τον τρόπο απαιτεί επίσης την επαναδημιουργία του χάρτη διαμέρισης. Οποιαδήποτε αποτυχία σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας θα προκαλέσει τη διακοπή της διαδικασίας και την απώλεια των δεδομένων στη συστοιχία.

Δεν είναι έργο που προτείνω να αναλάβει κανείς χωρίς τωρινό αντίγραφο ασφαλείας.

  1. Εκκινήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου και επιλέξτε τη συστοιχία JBOD από την πλευρική γραμμή.
  2. Το Disk Utility θα εμφανίσει μια λίστα με τους δίσκους που αποτελούν τον πίνακα. Επιλέξτε το δίσκο που θέλετε να καταργήσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί μείον (-).
  3. Θα ειδοποιηθείτε για πιθανή απώλεια δεδομένων σε περίπτωση αποτυχίας της διαδικασίας. Κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση για να συνεχίσετε.
  4. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαίρεσης, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Διαγραφή της διάταξης JBOD

Μπορείτε να διαγράψετε μια διάταξη JBOD, επιστρέφοντας κάθε δίσκο που αποτελεί τη γενική χρήση του πίνακα JBOD.

  1. Εκκινήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου.
  2. Επιλέξτε τη συστοιχία JBOD από την πλευρική γραμμή Disk Utility.
  3. Βεβαιωθείτε ότι ο τύπος του πίνακα εργαλείων δίσκου πληροφοριών διαβάζει το RAID Ρύθμιση έντασης ήχου.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.
  5. Ένα φύλλο θα πέσει προς τα κάτω, προειδοποιώντας σας ότι η διαγραφή της συστοιχίας JBOD πιθανώς θα προκαλέσει την απώλεια όλων των δεδομένων στον πίνακα. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.
  6. Μόλις αφαιρεθεί ο πίνακας JBOD, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.