Είναι ένα κοντέινερ, τόμος ή διαμέρισμα όλοι οι ίδιοι;

Εμπορευματοκιβώτια Τόμοι, χωρίσματα και συστήματα αρχείων Όλα έρχονται σε παιχνίδι

Ορισμός:

Ένας τόμος είναι ένα δοχείο αποθήκευσης που έχει διαμορφωθεί με ένα σύστημα αρχείων που ο υπολογιστής σας (σε αυτή την περίπτωση, ένας Mac) μπορεί να αναγνωρίσει. Οι συνήθεις τύποι τόμων περιλαμβάνουν CD, DVD, SSD, σκληρούς δίσκους και διαμερίσματα ή τμήματα SSD ή σκληρούς δίσκους.

Όγκος έναντι διαμερίσματος

Ένας τόμος αναφέρεται μερικές φορές ως διαμέρισμα , αλλά με την αυστηρότερη έννοια, αυτό είναι λανθασμένο. Εδώ είναι γιατί: Ένας σκληρός δίσκος μπορεί να χωριστεί σε ένα ή περισσότερα διαμερίσματα. κάθε διαμέρισμα καταλαμβάνει χώρο στο σκληρό δίσκο. Για παράδειγμα, εξετάστε έναν σκληρό δίσκο 1 TB που έχει χωριστεί σε τέσσερα διαμερίσματα των 250 GB . Τα δύο πρώτα διαμερίσματα διαμορφώθηκαν με τα τυπικά συστήματα αρχείων Mac. το τρίτο διαμέρισμα μορφοποιήθηκε με ένα σύστημα αρχείων των Windows. και το τελευταίο διαμέρισμα είτε δεν μορφοποιήθηκε ποτέ, είτε διαμορφώθηκε με ένα σύστημα αρχείων το οποίο ο Mac δεν αναγνωρίζει. Το Mac θα δει τα δύο διαμερίσματα Mac και το διαμέρισμα των Windows (επειδή ο Mac μπορεί να διαβάσει τα συστήματα αρχείων των Windows), αλλά δεν θα δει το τέταρτο διαμέρισμα. Είναι ακόμα ένα διαμέρισμα, αλλά δεν είναι ένας τόμος, επειδή ο Mac δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα σύστημα αρχείων σε αυτό.

Μόλις ο υπολογιστής Mac σας αναγνωρίσει έναν τόμο, θα τοποθετήσει την ένταση στην επιφάνεια εργασίας , ώστε να έχετε πρόσβαση σε δεδομένα που περιέχει.

Λογικοί τόμοι

Μέχρι στιγμής, εξετάσαμε τους τόμους και τα διαμερίσματα, όπου ένας τόμος αποτελούταν από ένα μόνο διαμέρισμα σε μια ενιαία φυσική μονάδα που είχε μορφοποιηθεί με ένα σύστημα αρχείων. αυτό είναι μακράν η πιο κοινή μορφή που θα πάρει ένας τόμος.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος τύπος τόμου. Ένας πιο αφηρημένος τύπος, γνωστός ως λογικός τόμος, δεν περιορίζεται σε μια ενιαία φυσική κίνηση. μπορεί να αποτελείται από τόσες κατατμήσεις και φυσικές κινήσεις όπως απαιτείται.

Οι λογικοί τόμοι είναι ένα μέσο για την κατανομή και τη διαχείριση χώρου σε μία ή περισσότερες συσκευές μαζικής αποθήκευσης. Μπορείτε να το θεωρήσετε ως ένα στρώμα αφαίρεσης που χωρίζει το λειτουργικό σύστημα από τις φυσικές συσκευές που συνθέτουν το μέσο αποθήκευσης. Ένα βασικό παράδειγμα είναι το RAID 1 (mirroring) , όπου παρουσιάζονται πολλαπλοί τόμοι στο λειτουργικό σύστημα ως ενιαίο λογικό τόμο. Οι συστοιχίες RAID μπορούν να εκτελεστούν από έναν ελεγκτή υλικού ή από λογισμικό, αλλά και στις δύο περιπτώσεις το λειτουργικό σύστημα δεν γνωρίζει τι είναι φυσικά ο λογικός όγκος. Θα μπορούσε να είναι μία μονάδα δίσκου, δύο μονάδες δίσκου ή πολλές μονάδες δίσκου. Ο αριθμός των μονάδων που αποτελούν τη συστοιχία RAID 1 μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και το λειτουργικό σύστημα δεν γνωρίζει ποτέ αυτές τις αλλαγές. Όλο το λειτουργικό σύστημα που βλέπει πάντα είναι ένας μοναδικός λογικός τόμος.

Τα οφέλη είναι τεράστια. Όχι μόνο η δομή της φυσικής συσκευής είναι ανεξάρτητη από τον όγκο που βλέπει το λειτουργικό σύστημα, μπορεί να διαχειρίζεται ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να επιτρέψει πολύ απλά ή πολύ περίπλοκα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων.

Εκτός από το RAID 1, τα άλλα κοινά συστήματα RAID χρησιμοποιούν πολλαπλούς τόμους που εμφανίζονται στο λειτουργικό σύστημα ως ενιαίο λογικό τόμο. Ωστόσο, οι συστοιχίες RAID δεν είναι το μοναδικό σύστημα αποθήκευσης που χρησιμοποιεί λογική ένταση.

Διαχείριση λογικής έντασης (LVM)

Οι λογικοί τόμοι είναι αρκετά ενδιαφέροντες. σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε έναν τόμο που μπορεί να αποτελείται από διαμερίσματα που βρίσκονται σε πολλές φυσικές συσκευές αποθήκευσης. Ενώ από την άποψη της έννοιας είναι εύκολο να κατανοηθεί, η διαχείριση μιας τέτοιας συστοιχίας αποθήκευσης μπορεί να γίνει δύσκολη. αυτό είναι όπου έρχεται η LVM (Logical Volume Manager).

Το LVM φροντίζει για τη διαχείριση μιας συστοιχίας αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των κατατμήσεων, της δημιουργίας τόμων και του ελέγχου του τρόπου αλληλεπίδρασης των τόμων μεταξύ τους. για παράδειγμα, εάν θα συνεργαστούν για να υποστηρίξουν την απογύμνωση, τον κατοπτρισμό, την έκταση, την αλλαγή μεγέθους ή ακόμα πιο περίπλοκες διαδικασίες, όπως κρυπτογράφηση δεδομένων ή κλιμακωτή αποθήκευση.

Από την εισαγωγή του OS X Lion, ο Mac διέθετε ένα σύστημα LVM γνωστό ως αποθήκευση πυρήνα. Το βασικό σύστημα αποθήκευσης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την παροχή του συστήματος κρυπτογράφησης πλήρους δίσκου που χρησιμοποιείται από το σύστημα File Vault 2 της Apple . Στη συνέχεια, όταν κυκλοφόρησε το OS X Mountain Lion, το κεντρικό σύστημα αποθήκευσης απέκτησε τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα κλιμακωτό σύστημα αποθήκευσης που ονομάζεται Apple Drive Fusion .

Με την πάροδο του χρόνου, περιμένω από την Apple να προσθέσει περισσότερες δυνατότητες στο κεντρικό σύστημα αποθήκευσης, πέρα ​​από τη σημερινή της ικανότητα να αλλάζει δυναμικά τα διαμερίσματα , να κρυπτογραφεί δεδομένα ή να χρησιμοποιεί το σύστημα αποθήκευσης Fusion.

Δοχεία

Με την προσθήκη του APFS (Apple File System) που προστέθηκε με την έκδοση του MacOS High Sierra, τα δοχεία αναλαμβάνουν ένα νέο ειδικό οργανωτικό χώρο στο σύστημα αρχείων.

Το APFS αφορά όλα τα δοχεία, μια λογική δομή χώρου που μπορεί να περιέχει έναν ή περισσότερους τόμους. Μπορούν να υπάρχουν πολλαπλά δοχεία, καθένα από τα οποία κάνει χρήση του συστήματος αρχείων APFS. οι μεμονωμένοι τόμοι μέσα σε ένα δοχείο APFS πρέπει να χρησιμοποιούν τα συστήματα αρχείων APFS.

Όταν όλοι οι τόμοι μέσα σε ένα κοντέινερ χρησιμοποιούν το σύστημα αρχείων APFS, μπορούν να μοιράζονται τον διαθέσιμο χώρο στο κοντέινερ. Αυτό σας επιτρέπει να αναπτύξετε έναν τόμο που χρειάζεται επιπλέον αποθηκευτικό χώρο χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ελεύθερο χώρο μέσα από το δοχείο. Σε αντίθεση με τα διαμερίσματα, που μπορούν να πάρουν χώρο από έναν παρακείμενο όγκο διαμερισμάτων μέσα σε ένα δοχείο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν χώρο οπουδήποτε εντός του δοχείου, δεν χρειάζεται να είναι δίπλα στον τόμο.