Τι είναι το Thunderbolt High Speed ​​I / O;

Με την εισαγωγή των νέων MacBook Pros στις αρχές του 2011, η Apple έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Thunderbolt της Intel, η οποία παρέχει σύνδεση υψηλής ταχύτητας δεδομένων και βίντεο για υπολογιστικές συσκευές.

Το Thunderbolt αρχικά ονομάστηκε Light Peak, επειδή η Intel είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία οπτικών ινών. εξ ου και η αναφορά στο φως στο όνομα. Το Light Peak έπρεπε να χρησιμεύσει ως μια οπτική διασύνδεση που θα επιτρέπει στους υπολογιστές να στέλνουν δεδομένα με απίστευτα γρήγορες ταχύτητες. θα χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και ως εξωτερική θύρα δεδομένων.

Καθώς η Intel ανέπτυξε την τεχνολογία, έγινε φανερό ότι η στήριξη των οπτικών ινών για τη διασύνδεση θα αυξήσει σημαντικά το κόστος. Σε μια κίνηση που τόσο έκοψε το κόστος όσο και έφερε την τεχνολογία στην αγορά γρηγορότερα, η Intel παρήγαγε μια έκδοση του Light Peak που μπορεί να τρέξει σε χάλκινες καλωδιώσεις. Η νέα εφαρμογή έχει επίσης ένα νέο όνομα: Thunderbolt.

Το Thunderbolt τρέχει με ταχύτητα 10 Gbps αμφίδρομα ανά κανάλι και υποστηρίζει δύο κανάλια στην αρχική του προδιαγραφή. Αυτό σημαίνει ότι ο Thunderbolt μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει δεδομένα ταυτόχρονα με το ρυθμό 10 Gbps για κάθε κανάλι, γεγονός που καθιστά τον Thunderbolt μία από τις γρηγορότερες θύρες δεδομένων που είναι διαθέσιμες για καταναλωτικές συσκευές. Για σύγκριση, η τρέχουσα τεχνολογία ανταλλαγής δεδομένων υποστηρίζει τους ακόλουθους ρυθμούς δεδομένων.

Δημοφιλείς περιφερειακές διεπαφές
Διεπαφή Ταχύτητα Σημειώσεις
USB 2 480 Mbps
USB 3 5 Gbps
USB 3.1 Gen 2 10 Gbps
Firewire 400 400 Mbps
Firewire 800 800 Mbps
Firewire 1600 1,6 Gbps Δεν χρησιμοποιείται από την Apple
Firewire 3200 3.2 Gbps Δεν χρησιμοποιείται από την Apple
SATA 1 1,5 Gbps
SATA 2 3 Gbps
SATA 3 6 Gbps
Κεραυνός 1 10 Gbps ανά κανάλι
Κεραυνός 2 20 Gbps ανά κανάλι
Κεραυνός 3 40 Gbps ανά κανάλι. χρησιμοποιεί υποδοχή USB-C

Όπως μπορείτε να δείτε, το Thunderbolt είναι ήδη δύο φορές πιο γρήγορα από το USB 3 και είναι πολύ πιο ευέλικτο.

DisplayPort και Thunderbolt

Ο Thunderbolt υποστηρίζει δύο διαφορετικά πρωτόκολλα επικοινωνίας: PCI Express για μεταφορά δεδομένων και DisplayPort για πληροφορίες βίντεο. Τα δύο πρωτόκολλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα σε ένα μόνο καλώδιο Thunderbolt.

Αυτό επιτρέπει στην Apple να χρησιμοποιεί τη θύρα Thunderbolt για να οδηγήσει μια οθόνη με σύνδεση DisplayPort ή mini DisplayPort , καθώς και να συνδεθεί με εξωτερικά περιφερειακά, όπως σκληρούς δίσκους .

Κεραυνός Daisy Αλυσίδα

Η τεχνολογία Thunderbolt χρησιμοποιεί αλυσίδα μαργαρίτας για τη διασύνδεση συνολικά έξι συσκευών. Προς το παρόν, αυτό έχει έναν πρακτικό περιορισμό. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το Thunderbolt για να οδηγήσετε μια οθόνη, πρέπει να είναι η τελευταία συσκευή στην αλυσίδα, δεδομένου ότι οι τρέχουσες οθόνες DisplayPort δεν έχουν θύρες αλυσίδας Thunderbolt daisy.

Μήκος καλωδίου κεραυνό

Το Thunderbolt υποστηρίζει ενσύρματα καλώδια μήκους έως 3 μέτρα ανά τμήμα αλυσίδας Daisy. Τα οπτικά καλώδια μπορούν να έχουν μήκος μέχρι δεκάδες μέτρα. Η αρχική ονομασία Light Peak ζήτησε οπτικά καλώδια έως και 100 μέτρα. Οι προδιαγραφές Thunderbolt υποστηρίζουν τόσο χάλκινες όσο και οπτικές συνδέσεις, αλλά η οπτική καλωδίωση δεν έχει διατεθεί ακόμα.

Οπτικό καλώδιο κεραυνό

Η θύρα Thunderbolt υποστηρίζει συνδέσεις χρησιμοποιώντας είτε ενσύρματη (χάλκινη) ή οπτική καλωδίωση. Σε αντίθεση με άλλους συνδετήρες διπλού ρόλου, η θύρα Thunderbolt δεν διαθέτει ενσωματωμένα οπτικά στοιχεία. Αντ 'αυτού, η Intel προτίθεται να δημιουργήσει οπτικά καλώδια που έχουν ενσωματωμένο τον οπτικό πομποδέκτη στο τέλος κάθε καλωδίου.

Επιλογές τροφοδοσίας κεραυνών

Η θύρα Thunderbolt μπορεί να παρέχει μέχρι και 10 watts ισχύος μέσω καλωδίων Thunderbolt.

Ορισμένες εξωτερικές συσκευές μπορούν, επομένως, να τροφοδοτούνται με δίαυλο, με τον ίδιο τρόπο που ορισμένες εξωτερικές συσκευές σήμερα τροφοδοτούνται με USB.

Περιφερειακά με δυνατότητα εκτόξευσης κεραυνού

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011, δεν υπήρχαν φυσικά περιφερειακά που να μπορούν να συνδεθούν με θύρα Thunderbolt του Mac. Η Apple παρέχει θύρα Thunderbolt σε μίνι καλώδιο DisplayPort και διαθέτει προσαρμογείς για χρήση του Thunderbolt με οθόνες DVI και VGA καθώς και προσαρμογέα Firewire 800.

Οι συσκευές τρίτων κατασκευαστών άρχισαν να εμφανίζονται το 2012 και σήμερα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών για επιλογή από οθόνες, συστήματα αποθήκευσης, σταθμούς σύνδεσης, συσκευές ήχου / εικόνας και πολλά άλλα.