Πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου εξήγησαν

Ένα πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων ή συμφωνημένων κατευθυντήριων γραμμών για την επικοινωνία. Κατά την επικοινωνία είναι σημαντικό να συμφωνείτε πώς να το κάνετε. Εάν ένα συμβαλλόμενο μέρος μιλάει Γαλλικά και ένα Γερμανό, οι επικοινωνίες πιθανότατα θα αποτύχουν. Εάν και οι δύο συμφωνούν σε μία μόνο γλώσσα, οι επικοινωνίες θα λειτουργήσουν.

Στο Internet, το σύνολο των χρησιμοποιούμενων πρωτοκόλλων επικοινωνίας ονομάζεται TCP / IP. Το TCP / IP είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή από διάφορα πρωτόκολλα που έχουν το καθένα τη δική τους ειδική λειτουργία ή σκοπό. Αυτά τα πρωτόκολλα έχουν δημιουργηθεί από διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης και χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις πλατφόρμες και σε όλο τον πλανήτη για να εξασφαλίσουν ότι όλες οι συσκευές στο Διαδίκτυο μπορούν να επικοινωνούν με επιτυχία.

Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται σήμερα για ασύρματη δικτύωση. Αναμφίβολα, το πιο διαδεδομένο είναι το 802.11b . Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί το 802.11b είναι συγκριτικά φθηνός. Το πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας 802.11b λειτουργεί στο μη ρυθμισμένο εύρος συχνοτήτων 2,4 GHz. Δυστυχώς, πολλές άλλες συσκευές, όπως τα ασύρματα τηλέφωνα και οι οθόνες μωρών, μπορούν να παρεμποδίσουν την κίνηση του ασύρματου δικτύου σας. Η μέγιστη ταχύτητα για τις επικοινωνίες 802.11b είναι 11 Mbps.

Το νεότερο πρότυπο 802.11g βελτιώνεται στο 802.11b. Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το ίδιο συνηθισμένο 2,4 GHz κοινόχρηστο από άλλες κοινές οικιακές ασύρματες συσκευές, αλλά το 802.11g είναι ικανό να μεταδίδει ταχύτητες μέχρι 54 Mbps. Ο εξοπλισμός που έχει σχεδιαστεί για 802.11g εξακολουθεί να επικοινωνεί με τον εξοπλισμό 802.11b, ωστόσο δεν συνιστάται η ανάμιξη των δύο προτύπων.

Το πρότυπο 802.11a βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό εύρος συχνοτήτων. Με τη μετάδοση στην περιοχή των 5 GHz, οι συσκευές 802.11a εξελίσσονται σε πολύ λιγότερο ανταγωνισμό και παρεμβολές από οικιακές συσκευές. Το 802.11a είναι επίσης ικανό για ταχύτητες μετάδοσης μέχρι 54 Mbps όπως το πρότυπο 802.11g, ωστόσο το υλικό 802.11 είναι σημαντικά πιο ακριβό.

Ένα άλλο γνωστό ασύρματο πρότυπο είναι το Bluetooth . Οι συσκευές Bluetooth μεταδίδουν σε σχετικά χαμηλή ισχύ και έχουν μια περιοχή μόνο 30 ποδιών περίπου. Τα δίκτυα Bluetooth χρησιμοποιούν επίσης την μη ρυθμισμένη περιοχή συχνοτήτων 2,4 GHz και περιορίζονται σε οκτώ συνδεδεμένες συσκευές. Η μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης φτάνει μόνο στα 1 Mbps.

Υπάρχουν πολλά άλλα πρότυπα που αναπτύσσονται και εισάγονται σε αυτόν τον εκρηκτικό τομέα ασύρματης δικτύωσης. Θα πρέπει να κάνετε την εργασία σας και να σταθμίσετε τα οφέλη των νέων πρωτοκόλλων με το κόστος του εξοπλισμού για αυτά τα πρωτόκολλα και να επιλέξετε το πρότυπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.