Η διαφορά μεταξύ του Διαδικτύου και του Ιστού

Ο ιστός είναι μόνο ένα μέρος του διαδικτύου

Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν τις λέξεις "internet" και "web" εναλλακτικά, αλλά αυτή η χρήση είναι τεχνικά εσφαλμένη. Το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο δίκτυο δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων υπολογιστών και άλλων συσκευών υλικού. Κάθε συσκευή μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε άλλη συσκευή, εφόσον είναι και οι δύο συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο. Ο ιστός αποτελείται από όλες τις ιστοσελίδες που μπορείτε να προβάλετε όταν μεταβαίνετε στο διαδίκτυο μέσω της συσκευής υλικού. Μια αναλογία ισοδυναμεί με το δίχτυ σε ένα εστιατόριο και τον ιστό στο πιο δημοφιλές πιάτο στο μενού.

Το Διαδίκτυο είναι Υποδομή Υλικού

Το διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος συνδυασμός δισεκατομμυρίων υπολογιστών και άλλων συνδεδεμένων συσκευών που βρίσκονται παγκοσμίως και συνδέονται μέσω καλωδίων και ασύρματων σημάτων. Αυτό το τεράστιο δίκτυο αντιπροσωπεύει προσωπικές, επιχειρηματικές, εκπαιδευτικές και κυβερνητικές συσκευές που περιλαμβάνουν μεγάλα mainframes, επιτραπέζιους υπολογιστές, smartphones, smart home gadgets, προσωπικά tablet, φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Το διαδίκτυο γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960 με το όνομα ARPAnet ως πείραμα στον τρόπο με τον οποίο ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να διατηρήσει τις επικοινωνίες σε περίπτωση πιθανής πυρηνικής απεργίας. Με την πάροδο του χρόνου, το ARPAnet έγινε ένα πολιτικό πείραμα, που συνδέει πανεπιστημιακούς κεντρικούς υπολογιστές για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Δεδομένου ότι οι προσωπικοί υπολογιστές έγιναν mainstream στη δεκαετία του 1980 και του 1990, το διαδίκτυο αυξήθηκε εκθετικά καθώς περισσότεροι χρήστες συνδέθηκαν με τους υπολογιστές τους στο μαζικό δίκτυο. Σήμερα, το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε ένα δημόσιο αράχνη αδερμάτων των δισεκατομμυρίων προσωπικών, κυβερνητικών, εκπαιδευτικών και εμπορικών υπολογιστών και συσκευών, όλα διασυνδεδεμένα με καλώδια και ασύρματα σήματα.

Καμία ενιαία οντότητα δεν διαθέτει το Διαδίκτυο. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εξουσία για τη λειτουργία της. Μερικοί τεχνικοί κανόνες και πρότυπα υλικού και λογισμικού επιβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες συνδέονται στο διαδίκτυο, αλλά ως επί το πλείστον το διαδίκτυο είναι ένα ελεύθερο και ανοιχτό μέσο μετάδοσης υλικού δικτύωσης.

Ο ιστός είναι οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο

Πρέπει να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο για να δείτε το World Wide Web και οποιαδήποτε από τις ιστοσελίδες ή άλλο περιεχόμενο που περιέχει. Ο ιστός είναι το τμήμα κοινής χρήσης πληροφοριών του ιστού. Είναι το ευρύ όνομα για τις σελίδες HTML που προβάλλονται στο διαδίκτυο.

Ο ιστός αποτελείται από δισεκατομμύρια ψηφιακές σελίδες που μπορούν να προβληθούν μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού στους υπολογιστές σας. Αυτές οι σελίδες περιέχουν πολλούς τύπους περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του στατικού περιεχομένου, όπως σελίδες εγκυκλοπαίδειας και δυναμικού περιεχομένου όπως πωλήσεις eBay, αποθέματα, καιρικές συνθήκες, ειδήσεις και αναφορές επισκεψιμότητας.

Οι ιστοσελίδες συνδέονται με το Hypertext Transfer Protocol, τη γλώσσα κωδικοποίησης που σας επιτρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε δημόσια ιστοσελίδα κάνοντας κλικ σε ένα σύνδεσμο ή γνωρίζοντας μια διεύθυνση URL, η οποία είναι η μοναδική διεύθυνση για κάθε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Ο Παγκόσμιος Ιστός γεννήθηκε το 1989. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ιστός κατασκευάστηκε από φυσικούς ερευνητές, ώστε να μοιράζονται τα ερευνητικά τους ευρήματα με τους υπολογιστές του άλλου. Σήμερα, η ιδέα αυτή εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινης γνώσης στην ιστορία.

Ο Ιστός είναι μόνο ένα μέρος του Διαδικτύου

Παρόλο που οι ιστοσελίδες περιέχουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, δεν είναι οι μόνοι τρόποι με τους οποίους οι πληροφορίες μοιράζονται μέσω του Διαδικτύου. Το Διαδίκτυο, όχι ο Ιστός, χρησιμοποιείται επίσης για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άμεσα μηνύματα, ομάδες ειδήσεων και μεταφορές αρχείων. Ο ιστός είναι ένα μεγάλο μέρος του διαδικτύου, αλλά δεν είναι όλο αυτό.