Τι είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web;

Χρησιμοποιείτε προγράμματα περιήγησης ιστού κάθε μέρα, αλλά ξέρετε τι είναι;

Το λεξικό του Merriam-Webster ορίζει ένα πρόγραμμα περιήγησης ως "πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιείται για πρόσβαση σε ιστότοπους ή πληροφορίες σε ένα δίκτυο (όπως το World Wide Web)". Αυτή είναι μια απλή αλλά ακριβής περιγραφή. Ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού "μιλάει" σε ένα διακομιστή και το ζητάει για τις σελίδες που θέλετε να δείτε.

Πώς ένας Browser ανακτά μια Ιστοσελίδα

Η εφαρμογή περιήγησης ανακτά (ή ανακτά) τον κώδικα, συνήθως γραμμένο σε HTML (HyperText Markup Language) και σε άλλες γλώσσες υπολογιστών, από έναν διακομιστή ιστού. Στη συνέχεια, ερμηνεύει αυτόν τον κώδικα και το εμφανίζει ως ιστοσελίδα για να δείτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται αλληλεπίδραση χρήστη για να ενημερώσετε το πρόγραμμα περιήγησης σχετικά με τον ιστότοπο ή τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που θέλετε να δείτε. Η χρήση της γραμμής διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό.

Η διεύθυνση ιστού ή η διεύθυνση URL (Uniform Resource Locator), που πληκτρολογείτε στη γραμμή διευθύνσεων, ενημερώνει το πρόγραμμα περιήγησης από πού να αποκτήσει μια σελίδα ή σελίδες από. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι πληκτρολογήσατε την ακόλουθη διεύθυνση URL στη γραμμή διευθύνσεων: http: // www. . Αυτή είναι η αρχική σελίδα του.

Το πρόγραμμα περιήγησης εξετάζει αυτή τη συγκεκριμένη διεύθυνση URL σε δύο κύριες ενότητες. Το πρώτο είναι το πρωτόκολλο - το μέρος "http: //". Το HTTP , το οποίο αντιπροσωπεύει το πρωτόκολλο μεταφοράς HyperText, είναι το τυπικό πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την υποβολή αιτήσεων και τη μετάδοση αρχείων στο Internet, κυρίως ιστοσελίδες και τα αντίστοιχα στοιχεία τους. Επειδή το πρόγραμμα περιήγησης ξέρει τώρα ότι το πρωτόκολλο είναι HTTP, ξέρει πώς να ερμηνεύσει τα πάντα που βρίσκονται στα δεξιά της πρόσοψης.

Το πρόγραμμα περιήγησης εξετάζει το "www.lifewire.com" - το όνομα τομέα - το οποίο λέει στο πρόγραμμα περιήγησης τη θέση του διακομιστή ιστού που χρειάζεται για την ανάκτηση της σελίδας. Πολλά προγράμματα περιήγησης δεν απαιτούν πλέον το πρωτόκολλο που θα καθορίζεται κατά την πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα. Αυτό σημαίνει ότι η πληκτρολόγηση "www .com" ή ακόμα και μόνο "" είναι συνήθως επαρκής. Συχνά θα δείτε πρόσθετες παραμέτρους στο τέλος, οι οποίες θα βοηθήσουν στην περαιτέρω εντοπισμό της θέσης-τυπικά, συγκεκριμένων σελίδων μέσα σε έναν ιστότοπο.

Μόλις το πρόγραμμα περιήγησης φτάσει σε αυτόν τον διακομιστή ιστού, ανακτά, ερμηνεύει και αποδίδει τη σελίδα στο κύριο παράθυρο για προβολή. Η διαδικασία γίνεται πίσω από τις σκηνές, συνήθως σε λίγα δευτερόλεπτα.

Δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο Web

Τα προγράμματα περιήγησης στο Web έρχονται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, το καθένα με τις δικές του αποχρώσεις. Όλα τα πιο γνωστά είναι δωρεάν και το καθένα έχει το δικό του σύνολο επιλογών που διέπουν την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια, τη διασύνδεση, τις συντομεύσεις και άλλες μεταβλητές. Ο κύριος λόγος που ένα άτομο χρησιμοποιεί οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης είναι το ίδιο, ωστόσο: για να δείτε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, παρόμοιες με τον τρόπο που βλέπετε αυτό το άρθρο αυτή τη στιγμή. Ίσως έχετε ακούσει για τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης ιστού:

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι. Εκτός από τους μεγάλους παίκτες, δοκιμάστε τις για να δείτε αν ταιριάζει με το στυλ περιήγησης:

Ο Internet Explorer της Microsoft, μετά τη μετακίνηση στα προγράμματα περιήγησης, έχει διακοπεί, αλλά οι προγραμματιστές εξακολουθούν να διατηρούν την πιο πρόσφατη έκδοση.

Πολλά περισσότερα σε προγράμματα περιήγησης Web

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα προγράμματα περιήγησης ιστού, τον τρόπο λειτουργίας τους και τις βέλτιστες πρακτικές κατά τη χρήση τους, ανατρέξτε στα σεμινάρια και τους πόρους του προγράμματος περιήγησης.