Τι είναι μια διεύθυνση URL; (Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων)

Ορισμός και παραδείγματα μιας διεύθυνσης URL

Συντομευμένη ως διεύθυνση URL , ένας Ενιαίος εντοπισμός πόρων είναι ένας τρόπος προσδιορισμού της θέσης ενός αρχείου στο διαδίκτυο. Είναι αυτά που χρησιμοποιούμε για να ανοίξουμε όχι μόνο ιστότοπους, αλλά και να κατεβάζουμε εικόνες, βίντεο, προγράμματα λογισμικού και άλλους τύπους αρχείων που φιλοξενούνται σε ένα διακομιστή.

Το άνοιγμα ενός τοπικού αρχείου στον υπολογιστή σας είναι τόσο απλό όσο το διπλό κλικ, αλλά για να ανοίξετε αρχεία σε απομακρυσμένους υπολογιστές, όπως οι διακομιστές ιστού, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις διευθύνσεις URL έτσι ώστε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού να γνωρίζει πού να ψάξει. Για παράδειγμα, ανοίγοντας το αρχείο HTML που αντιπροσωπεύει την ιστοσελίδα που εξηγείται παρακάτω, πραγματοποιείται εισάγοντάς το στη γραμμή πλοήγησης στην κορυφή του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε.

Οι ενοποιημένοι εντοπιστές πόρων συνήθως συντομογραφούνται ως διευθύνσεις URL αλλά ονομάζονται επίσης διευθύνσεις ιστότοπου όταν αναφέρονται σε διευθύνσεις URL που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTP ή HTTPS.

Η διεύθυνση URL συνήθως εκφωνείται με κάθε γράμμα που ομιλείται ξεχωριστά (δηλαδή u - r - l , όχι Earl ). Ήταν μια συντομογραφία για τον Universal Resource Locator πριν μετατραπεί σε Uniform Resource Locator.

Παραδείγματα διευθύνσεων URL

Πιθανότατα χρησιμοποιείτε την εισαγωγή URL, όπως αυτή για την πρόσβαση στον ιστότοπο της Google:

https://www.google.com

Ολόκληρη η διεύθυνση ονομάζεται διεύθυνση URL. Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτός ο δικτυακός τόπος (πρώτος) και ο δεύτερος από τη Microsoft:

https: // https://www.microsoft.com

Μπορείτε να πάρετε ακόμη και σούπερ συγκεκριμένα και να ανοίξετε την άμεση διεύθυνση URL σε μια εικόνα, όπως αυτή που είναι μακρά που δείχνει το λογότυπο της Google στην ιστοσελίδα της Wikipedia. Εάν ανοίξετε αυτόν τον σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε ότι ξεκινάει με τη διεύθυνση https: // και έχει μια κανονική διεύθυνση URL όπως τα παραπάνω παραδείγματα, αλλά στη συνέχεια έχει πολλά άλλα κείμενα και πινελιές για να σας δείξει τον ακριβή φάκελο και το αρχείο όπου η εικόνα βρίσκεται στο διακομιστή του ιστότοπου.

Η ίδια ιδέα ισχύει όταν έχετε πρόσβαση στη σελίδα σύνδεσης του δρομολογητή . η διεύθυνση IP του δρομολογητή χρησιμοποιείται ως διεύθυνση URL για να ανοίξει η σελίδα διαμόρφωσης. Δείτε αυτήν την λίστα προκαθορισμένων κωδικών πρόσβασης NETGEAR για να δείτε τι εννοώ.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με αυτούς τους τύπους διευθύνσεων URL που χρησιμοποιούμε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, όπως το Firefox ή το Chrome, αλλά αυτές δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις όπου θα χρειαστείτε μια διεύθυνση URL.

Σε όλα αυτά τα παραδείγματα, χρησιμοποιείτε το πρωτόκολλο HTTP για να ανοίξετε τον ιστότοπο, ο οποίος πιθανότατα είναι ο μόνος που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι, αλλά υπάρχουν και άλλα πρωτόκολλα που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, όπως FTP, TELNET , MAILTO και RDP. Μια διεύθυνση URL μπορεί ακόμη και να δείξει τοπικά αρχεία που έχετε σε έναν σκληρό δίσκο . Κάθε πρωτόκολλο μπορεί να έχει ένα μοναδικό σύνολο κανόνων σύνταξης για να φτάσει στον προορισμό.

Δομή μιας διεύθυνσης URL

Μια διεύθυνση URL μπορεί να αναλυθεί σε διαφορετικές ενότητες, κάθε κομμάτι εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό κατά την πρόσβαση σε ένα απομακρυσμένο αρχείο.

Οι διευθύνσεις URL HTTP και FTP έχουν την ίδια δομή, όπως το πρωτόκολλο: // hostname / fileinfo . Για παράδειγμα, η πρόσβαση σε ένα αρχείο FTP με τη διεύθυνσή του URL μπορεί να φαίνεται κάπως έτσι:

FTP: //servername/folder/otherfolder/programdetails.docx

... το οποίο, εκτός από το να έχει FTP αντί για HTTP , μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη διεύθυνση URL μπορεί να συναντήσετε εκεί στον ιστό.

Ας χρησιμοποιήσουμε την ακόλουθη διεύθυνση URL, η οποία είναι η ανακοίνωση της Google για ένα ελάττωμα της CPU , ως παράδειγμα μιας διεύθυνσης HTTP και τον προσδιορισμό κάθε μέρους:

https://security.googleblog.com/2018/01/todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html

Κανόνες σύνταξης URL

Μόνο αριθμοί, γράμματα και οι ακόλουθοι χαρακτήρες επιτρέπονται σε μια διεύθυνση URL: ()! $ -'_ * +.

Οι άλλοι χαρακτήρες πρέπει να κωδικοποιηθούν (μεταφρασμένοι στον κώδικα προγραμματισμού) προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί σε μια διεύθυνση URL.

Ορισμένες διευθύνσεις URL έχουν παραμέτρους που χωρίζουν τη διεύθυνση URL από πρόσθετες μεταβλητές. Για παράδειγμα, όταν κάνετε αναζήτηση Google :

https://www.google.com/search?q=

... το ερωτηματικό που βλέπετε λέει ένα συγκεκριμένο σενάριο, που φιλοξενείται στο διακομιστή της Google, ότι θέλετε να στείλετε μια συγκεκριμένη εντολή σε αυτόν για να λάβετε προσαρμοσμένα αποτελέσματα.

Το συγκεκριμένο σενάριο που χρησιμοποιεί η Google για την εκτέλεση αναζητήσεων γνωρίζει ότι όποιος ακολουθεί το aq = τμήμα της διεύθυνσης URL πρέπει να αναγνωρίζεται ως όρος αναζήτησης, οπότε ό, τι πληκτρολογείται σε εκείνο το σημείο της διεύθυνσης URL χρησιμοποιείται για την αναζήτηση στη μηχανή αναζήτησης Google.

Μπορείτε να δείτε παρόμοια συμπεριφορά στη διεύθυνση URL αυτής της αναζήτησης YouTube για τα καλύτερα βίντεο γάτα :

https://www.youtube.com/results?search_query=best+cat+videos

Σημείωση: Αν και τα διαστήματα δεν επιτρέπονται σε μια διεύθυνση URL, μερικοί ιστότοποι χρησιμοποιούν ένα σύμβολο + , το οποίο μπορείτε να δείτε και στα παραδείγματα Google και YouTube. Άλλοι χρησιμοποιούν το κωδικοποιημένο ισοδύναμο ενός χώρου, το οποίο είναι % 20 .

Οι διευθύνσεις URL που χρησιμοποιούν πολλές μεταβλητές χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα στοιχεία ταυτότητας μετά το ερωτηματικό. Μπορείτε να δείτε το παράδειγμα εδώ για μια αναζήτηση Amazon.com για τα Windows 10:

https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Daps&field-keywords=windows+10

Η πρώτη μεταβλητή, url , προηγείται από το ερωτηματικό, αλλά η επόμενη μεταβλητή, λέξεις-κλειδιά πεδίου , προηγείται από ένα ampersand. Επιπρόσθετες μεταβλητές θα προηγηθούν επίσης από μια ένδειξη.

Στα τμήματα μιας διεύθυνσης URL γίνεται διάκριση πεζών-κεφαλαίων - συγκεκριμένα, όλα μετά το όνομα τομέα (οι κατάλογοι και το όνομα αρχείου). Μπορείτε να το δείτε μόνοι σας, εάν κεφαλαίσετε τη λέξη "εργαλεία" στην παραδειγματική διεύθυνση URL από τον ιστότοπό μου που έχουμε αποδόσει παραπάνω, κάνοντας το τέλος της διεύθυνσης URL read /free-driver-updater-Tools.htm . Προσπαθήστε να ανοίξετε αυτήν τη σελίδα εδώ και μπορείτε να δείτε ότι δεν φορτώνεται επειδή το συγκεκριμένο αρχείο δεν υπάρχει στο διακομιστή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διευθύνσεις URL

Αν μια διεύθυνση URL σας οδηγεί σε ένα αρχείο που μπορεί να εμφανίσει το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας, όπως μια εικόνα JPG , τότε δεν χρειάζεται να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας για να το δείτε. Ωστόσο, για αρχεία που δεν εμφανίζονται συνήθως στο πρόγραμμα περιήγησης, όπως τα αρχεία PDF και DOCX και ειδικά τα αρχεία EXE (και πολλοί άλλοι τύποι αρχείων), θα σας ζητηθεί να κάνετε λήψη του αρχείου στον υπολογιστή σας για να το χρησιμοποιήσετε.

Οι διευθύνσεις URL παρέχουν έναν εύκολο τρόπο για να έχουμε πρόσβαση στην διεύθυνση IP ενός διακομιστή χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική διεύθυνση. Είναι σαν εύχρηστα ονόματα για τους αγαπημένους μας ιστοτόπους. Αυτή η μετάφραση από μια διεύθυνση URL σε μια διεύθυνση IP είναι για την οποία χρησιμοποιούνται οι διακομιστές DNS .

Ορισμένες διευθύνσεις URL είναι πολύ μεγάλες και σύνθετες και χρησιμοποιούνται καλύτερα εάν κάνετε κλικ σε αυτό ως σύνδεσμο ή αντιγράψετε / επικολλήσετε το στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης. Ένα λάθος σε μια διεύθυνση URL θα μπορούσε να προκαλέσει σφάλμα κωδικού κατάστασης HTTP 400 σειρών, με τον πιο συνηθισμένο τύπο να είναι ένα σφάλμα 404 .

Ένα παράδειγμα μπορεί να δει στο 1and1.com . Εάν προσπαθήσετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια σελίδα που δεν υπάρχει στο διακομιστή (όπως αυτή), θα λάβετε ένα σφάλμα 404. Αυτοί οι τύποι σφαλμάτων είναι τόσο συνηθισμένοι που συχνά θα βρείτε προσαρμοσμένες, συχνά χιουμοριστικές, εκδόσεις αυτών σε μερικούς ιστότοπους. Δείτε τις 20 καλύτερες σελίδες σφάλματος 404 που έχω δει ποτέ για μερικά από τα προσωπικά μου αγαπημένα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο ή σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο που νομίζετε ότι πρέπει να φορτώνει κανονικά, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αντιμετώπισης σφάλματος σε μια διεύθυνση URL για μερικές χρήσιμες ιδέες για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Οι περισσότερες διευθύνσεις URL δεν απαιτούν το όνομα της θύρας. Το άνοιγμα του google.com , για παράδειγμα, μπορεί να γίνει με τον καθορισμό του αριθμού θύρας του στο τέλος όπως http://www.google.com:80 αλλά δεν είναι απαραίτητο. Εάν ο ιστότοπος λειτουργούσε στη θύρα 8080, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τη θύρα και να αποκτήσετε πρόσβαση στη σελίδα με αυτόν τον τρόπο.

Από προεπιλογή, οι τοποθεσίες FTP χρησιμοποιούν τη θύρα 21, αλλά άλλες μπορεί να είναι εγκατεστημένες στη θύρα 22 ή κάτι διαφορετικό. Εάν η τοποθεσία FTP δεν χρησιμοποιεί τη θύρα 21, πρέπει να καθορίσετε ποια είναι η χρήση της για να αποκτήσετε πρόσβαση στον διακομιστή σωστά. Η ίδια ιδέα ισχύει για οποιαδήποτε διεύθυνση URL που χρησιμοποιεί διαφορετική θύρα από ό, τι χρησιμοποιεί το πρόγραμμα για πρόσβαση από προεπιλογή που χρησιμοποιεί.