Τι είναι ένας φακός ευρείας γωνίας;

Γιατί χρειάζεστε ένα και πώς λειτουργούν

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε ακούσει έναν ευρυγώνιο φακό της κάμερας πριν, και σχεδόν σίγουρα έχετε δει φωτογραφίες που έχουν ληφθεί με αυτούς τους τύπους φακών. Ωστόσο, αν είστε σχετικά νέοι με το χόμπι ψηφιακής φωτογραφίας ή βιντεογραφίας, μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με αυτό το είδος προϊόντος.

Ενώ αυτό το άρθρο δεν θα εξετάσει τις συστάσεις για αγορές για φακούς ευρείας γωνίας - για συμβουλές και κορυφαίες επιλογές, δείτε αυτό το άρθρο σχετικά με τους καλύτερους 7 φακούς ευρείας γωνίας που αγοράζουν το 2017 για DSLR - θα εξηγήσουμε τι είναι ένας ευρυγώνιος φακός και γιατί ίσως να θέλετε ένα.

01 από 03

Ορισμός ευρείας γωνίας φακού

Ένας υπερ-ευρυγώνιος φακός από τη Nikon. Nikon

Το εστιακό μήκος ενός φακού ευρείας γωνίας είναι μικρότερο από εκείνο των μη ευρυγώνιων φακών και αυτό επιτρέπει στον φωτογράφο να συλλάβει περισσότερο μια σκηνή μέσα στη φωτογραφία του. Το εστιακό μήκος είναι η απόσταση από το κέντρο του φακού μέχρι το σημείο εστίασης του φακού σας. Όσο πιο σύντομη είναι η εστιακή απόσταση, τόσο μεγαλύτερο είναι το οπτικό πεδίο που θα μπορέσετε να καταγράψετε.

Έτσι, με έναν ευρυγώνιο φακό, θα μπορούσατε να αποκτήσετε περισσότερο από μια δεδομένη σκηνή στο σκελετό σας και τα αντικείμενα που βρίσκονται στο προσκήνιο θα φαίνονται πολύ μεγαλύτερα από αυτά στο παρασκήνιο. Ουσιαστικά, με φακό ευρείας γωνίας, έχετε μεγαλύτερο πεδίο θέασης.

02 του 03

Γιατί μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα φακό ευρείας γωνίας

Οι φακοί ευρείας γωνίας παρέχουν ένα μεγάλο οπτικό πεδίο. Laura Munari / EyeEm / Getty Images

Μια ευρεία γωνία θα μπορούσε να έρθει σε πρακτικό εάν δεν είστε σε θέση να κινηθείτε μακριά για να πάρετε περισσότερα στο σουτ σου. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να τραβήξετε μια μεγάλη φωτογραφία ομάδας αλλά δεν έχετε πολύ χώρο για να κοιτάξετε όταν βρίσκεστε εκεί που στέκεστε, ένας ευρυγώνιος φακός μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο πλαίσιο.

Δεδομένου ότι οι φακοί ευρείας γωνίας είναι τέλειοι για τη λήψη ενός ευρύ οπτικού πεδίου, μπορούν επίσης να είναι ιδανικοί για τη λήψη φωτογραφιών και τοπίων.

Εάν θέλετε να τραβήξετε μια εικόνα με καλό βάθος πεδίου (που σημαίνει ότι αντικείμενα στο παρασκήνιο εξακολουθούν να είναι σχετικά εστιασμένα, ακόμα και αν δεν είναι όσο τα αντικείμενα βρίσκονται στο προσκήνιο), ένας ευρυγώνιος φακός μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή, σε φακούς ζουμ / τηλεφακούς, οι οποίοι σαν φακοί ευρείας γωνίας μπορούν να είναι ιδανικοί για τη λήψη φωτογραφικών σκηνών.

Μιλώντας για φακούς ζουμ, σημειώστε ότι ορισμένοι ευρυγώνιοι φακοί είναι επίσης φακοί ζουμ, αλλά όχι όλοι. Ορισμένοι φακοί (ευρεία γωνία και άλλοι) έχουν σταθερό εστιακό μήκος (δεν υπάρχει δυνατότητα ζουμ) - αυτοί οι τύποι φακών αναφέρονται επίσης ως πρωταρχικοί φακοί. Η καλύτερη επιλογή για εσάς εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας και την κατάστασή σας. Οι πρωταρχικοί φακοί είναι συνήθως φθηνότεροι και έχουν ευρύτερη ρύθμιση μέγιστης διαφράγματος, ενώ οι φακοί ζουμ προσφέρουν περισσότερες επιλογές, καθώς μπορείτε να ελέγξετε πόσο κοντά είναι η διαμόρφωση ενός πυροβολισμού.

03 του 03

Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Η γραμμή του ορίζοντα εδώ είναι παραμορφωμένη, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα πολύ καθαρό αποτέλεσμα. Πρωτοβουλία WIN / Getty Images

Η λήψη με ευρυγώνιο φακό συνεπάγεται κάποιες συμφωνίες. Για παράδειγμα, η σύντομη εστιακή απόσταση αυτού του τύπου φακού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια παραμόρφωση. Εάν τραβήξετε μια φωτογραφία με διάφορα αντικείμενα, όπως μερικά διαφορετικά μπουκάλια σε ένα τραπέζι και μερικά είναι πιο κοντά στον φακό από άλλα, μπορεί να φαίνονται να είναι πολύ διαφορετικά μεγέθη, ακόμη και αν δεν είναι στην πραγματικότητα.

Περισσότερο από αυτό, ακόμη, μπορείτε να δείτε παραμόρφωση με κάθε ευθείες γραμμές που συλλαμβάνετε. οι φακοί ευρείας γωνίας μπορούν να φανούν καμπυλωτοί, καθώς το ευρύ πεδίο οπτικής επαφής έχει ως αποτέλεσμα να έχει η ποιότητα της πίεσης να ταιριάζει. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως παραμόρφωση του βαρελιού.

Εκτός από την παραμόρφωση, οι φακοί ευρείας γωνίας έχουν το ενδεχόμενο να μην δίνουν έμφαση στην εστίαση σε συγκεκριμένα τμήματα μιας εικόνας. Αυτό έχει νόημα, αλλά αν ο στόχος σας είναι να συλλάβετε τις λεπτομέρειες ενός λουλουδιού σε μια εικόνα μεγαλύτερης φύσης, ένας φακός τηλεφακών (ζουμ) μπορεί να είναι ένα καλύτερο στοίχημα, αφού μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό το συγκεκριμένο πεδίο της εικόνας και να κλειδώσετε εστίαση εκεί.

Συμπέρασμα

Οι φακοί ευρείας γωνίας είναι ιδανικοί για τη φωτογραφία τοπίου και για οποιαδήποτε άλλα σενάρια όπου θέλετε να φτάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλαίσιο χωρίς να μετακινηθείτε πολύ μακριά από το θέμα. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χρήσης για αυτό το φακό-δεν είναι ένα εξάρτημα που μόνο οι πιο επαγγελματίες και έμπειροι των φωτογράφων θα θέλουν να έχουν. Απλώς λάβετε υπόψη ότι αυτός ο τύπος φακού μπορεί να προκαλέσει κάποια παραμόρφωση. Εφόσον γνωρίζετε τι να περιμένετε με ένα φακό ευρείας γωνίας, ωστόσο, θα είστε σε καλό δρόμο για να δημιουργήσετε μερικές εκπληκτικές εικόνες.