Τι είναι μια οθόνη LCD; (Οθόνη υγρών κρυστάλλων)

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές παρουσίασαν πολλά χαρακτηριστικά στον κόσμο της φωτογραφίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κοιτάξουμε μια φωτογραφία την οποία τραβήξατε ακριβώς για να βεβαιωθείτε ότι φαίνεται σωστά πριν προχωρήσετε σε μια άλλη σκηνή. Αν κάποιος είχε τα μάτια του κλειστά ή αν η σύνθεση δεν φαίνεται σωστή, μπορείτε απλά να ανασυνθέσετε την εικόνα. Το κλειδί για αυτή τη λειτουργία είναι η οθόνη. Συνεχίστε την ανάγνωση για να καταλάβετε τι είναι μια οθόνη LCD;

Κατανόηση της οθ νης της κάμερας

Οθόνη LCD ή οθόνη υγρών κρυστάλλων είναι η τεχνολογία οθόνης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των οθονών που είναι ενσωματωμένες στο πίσω μέρος σχεδόν όλων των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, η οθόνη LCD λειτουργεί για ανασκόπηση φωτογραφιών, εμφάνιση επιλογών μενού και λειτουργία ως ζωντανό σκόπευτρο.

Όλες οι ψηφιακές κάμερες περιέχουν οθόνες πλήρους έγχρωμης οθόνης. Στην πραγματικότητα, η οθόνη απεικόνισης έχει γίνει η προτιμώμενη μέθοδος πλαισίωσης της σκηνής, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών περιέχει τώρα ξεχωριστό σκόπευτρο. Φυσικά με κάμερες ταινιών, όλες οι κάμερες έπρεπε να έχουν ένα σκόπευτρο για να σας επιτρέψουν να πλαισιώσετε τη σκηνή.

Η ευκρίνεια της οθόνης LCD εξαρτάται από τον αριθμό των pixel που μπορεί να εμφανίσει η οθόνη LCD και αυτός ο αριθμός θα πρέπει να αναφέρεται στις προδιαγραφές της κάμερας. Μια οθόνη που έχει περισσότερα pixels της ανάλυσης θα πρέπει να είναι πιο έντονη από μία με λιγότερα εικονοστοιχεία.

Παρόλο που μερικές κάμερες ενδέχεται να έχουν οθόνη που χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία οθόνης από την οθόνη LCD, ο όρος LCD έχει γίνει σχεδόν συνώνυμος με τις οθόνες προβολής στις κάμερες.

Επιπλέον, κάποιες άλλες δημοφιλείς κάμερες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια οθόνη αφής ή μια αρθρωτή οθόνη , όπου η οθόνη μπορεί να περιστρέφεται και να περιστρέφεται μακριά από το σώμα της φωτογραφικής μηχανής.

Τεχνολογία LCD

Μια οθόνη υγρών κρυστάλλων χρησιμοποιεί μια στρώση μορίων (την ουσία υγρών κρυστάλλων) που τοποθετούνται μεταξύ δύο ηλεκτροδίων, τα οποία είναι διαφανή. Καθώς η οθόνη εφαρμόζει ένα ηλεκτρικό φορτίο στα ηλεκτρόδια, τα μόρια υγρών κρυστάλλων αλλάζουν ευθυγράμμιση. Η ποσότητα του ηλεκτρικού φορτίου καθορίζει τα διαφορετικά χρώματα που εμφανίζονται στην οθόνη LCD.

Ένας οπίσθιος φωτισμός χρησιμοποιείται για την εφαρμογή φωτός πίσω από το στρώμα υγρών κρυστάλλων, επιτρέποντας την ορατότητα της οθόνης.

Η οθόνη απεικόνισης αποτελείται από εκατομμύρια εικονοστοιχεία και κάθε μεμονωμένο εικονοστοιχείο θα περιέχει διαφορετικό χρώμα. Μπορείτε να σκεφτείτε αυτά τα εικονοστοιχεία ως μεμονωμένες τελείες. Καθώς οι κουκίδες τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο και ευθυγραμμίζονται, ο συνδυασμός των εικονοστοιχείων σχηματίζει την εικόνα στην οθόνη.

Ανάλυση LCD και HD

Μια HDTV έχει ανάλυση 1920x1080, η οποία έχει ως αποτέλεσμα συνολικά περίπου 2 εκατομμύρια pixels. Κάθε ένα από αυτά τα εικονοστοιχεία πρέπει να αλλάζεται δεκάδες φορές κάθε δευτερόλεπτο για να εμφανίζεται σωστά ένα κινούμενο αντικείμενο στην οθόνη. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η οθόνη LCD θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε την πολυπλοκότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της οθόνης στην οθόνη.

Με μια οθόνη προβολής κάμερας, ο αριθμός των εικονοστοιχείων κυμαίνεται από περίπου 400.000 έως ίσως 1 εκατομμύριο ή περισσότερα. Έτσι, η οθόνη της κάμερας δεν προσφέρει αρκετά ανάλυση HD. Ωστόσο, όταν θεωρείτε ότι μια οθόνη κάμερας είναι συνήθως μεταξύ 3 και 4 ιντσών (μετρούμενη διαγώνια από τη μια γωνία στην αντίθετη γωνία), ενώ μια οθόνη τηλεόρασης είναι συνήθως μεταξύ 32 και 75 ίντσες (και πάλι μετράται διαγώνια), μπορείτε να δείτε γιατί η κάμερα η εμφάνιση φαίνεται τόσο έντονη. Σφίγγετε περίπου το ήμισυ των pixel σε ένα χώρο που είναι αρκετές φορές μικρότερος από την οθόνη της τηλεόρασης.

Άλλες χρήσεις για LCD

Οι οθόνες LCD έχουν γίνει ένα πολύ κοινό είδος τεχνολογίας απεικόνισης με την πάροδο των ετών. Οι οθόνες LCD εμφανίζονται στις περισσότερες ψηφιακές κορνίζες φωτογραφιών. Η οθόνη LCD βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο και εμφανίζει τις ψηφιακές φωτογραφίες. Η τεχνολογία LCD εμφανίζεται επίσης σε τηλεοράσεις μεγάλης οθόνης, οθόνες φορητών υπολογιστών και οθόνες smartphone.