Τύποι προβολέων κάμερας: Οπτικός και ηλεκτρονικός

Βρείτε το σκόπευτρο της κάμερας για να καλύψετε τις ανάγκες σας

Το εικονοσκόπιο μιας κάμερας είναι αυτό που σας επιτρέπει να δείτε την εικόνα που πρόκειται να τραβήξετε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οθονών που χρησιμοποιούνται στις διάφορες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που είναι διαθέσιμες σήμερα. Όταν αγοράζετε μια νέα κάμερα , είναι σημαντικό να γνωρίζετε το είδος του εικονοσκοπίου που θέλετε.

Τι είναι το σκόπευτρο;

Το εικονοσκόπιο βρίσκεται στην κορυφή του πίσω μέρους των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και κοιτάτε μέσα από αυτό για να συνθέσετε μια σκηνή.

Λάβετε υπόψη ότι δεν έχουν όλοι οι ψηφιακοί μηχανισμοί σκόπευσης. Ορισμένες φωτογραφικές μηχανές μικρού μεγέθους και λήψης, δεν περιλαμβάνουν εικονοσκόπιο, που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε την οθόνη LCD για να πλαισιώσετε μια φωτογραφία.

Με κάμερες που περιλαμβάνουν εικονοσκόπιο, σχεδόν πάντα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το σκόπευτρο ή την οθόνη LCD για να πλαισιώσετε τις φωτογραφίες σας. Σε κάποιες κάμερες DSLR αυτό δεν είναι επιλογή.

Η χρήση του εικονοσκοπίου αντί της οθόνης LCD έχει μερικά πλεονεκτήματα:

Μόλις συνηθίσετε να χρησιμοποιείτε το σκόπευτρο της φωτογραφικής μηχανής σας, μπορείτε να αλλάζετε συχνά τα χειριστήρια της κάμερας ενστικτωδώς χωρίς να κοιτάτε μακριά.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ορατότητας κάμερας.

Οπτικό σκόπευτρο (σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή)

Πρόκειται για ένα σχετικά απλό σύστημα όπου το οπτικό σκόπευτρο ζουρίζει συγχρόνως με τον κύριο φακό. Η οπτική του διαδρομή είναι παράλληλη με τον φακό, αν και δεν σας δείχνει ακριβώς τι βρίσκεται στο πλαίσιο εικόνας.

Οι οπτικοί ορατές σε φωτογραφικές μηχανές μικρού μεγέθους, σημείου και βολής τείνουν να είναι αρκετά μικρές και συχνά εμφανίζουν μόνο το 90% περίπου αυτού που πραγματικά θα τραβήξει ο αισθητήρας. Αυτό είναι γνωστό ως "λάθος παράλλαξης" και είναι πιο προφανές όταν τα θέματα βρίσκονται κοντά στην κάμερα.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιο ακριβής η χρήση της οθόνης LCD.

Οπτικό σκόπευτρο (σε φωτογραφική μηχανή DSLR)

Τα DSLR χρησιμοποιούν έναν καθρέφτη και ένα πρίσμα και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σφάλμα parallax. Το οπτικό σκόπευτρο (OVF) εμφανίζει τι θα προβάλλεται στον αισθητήρα. Αυτό ονομάζεται "τεχνολογία φακού" ή TTL.

Το εικονοσκόπιο εμφανίζει επίσης μια γραμμή κατάστασης κατά μήκος της κάτω πλευράς, η οποία δείχνει τις πληροφορίες έκθεσης και ρύθμισης της κάμερας. Στις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές DSLR θα δείτε και θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής από διάφορα σημεία αυτόματης εστίασης, τα οποία εμφανίζονται ως μικρά τετράγωνα κουτιά με την επιλεγμένη.

Ηλεκτρονικό σκόπευτρο

Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο, συχνά συντομευμένο σε EVF, είναι επίσης μια τεχνολογία TTL.

Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την οθόνη LCD σε μια συμπαγή κάμερα και δείχνει την εικόνα που προβάλλεται στον αισθητήρα από τον φακό. Αυτό εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις.

Από τεχνική άποψη, το EVF είναι μια μικρή οθόνη LCD, αλλά αναπαράγει την επίδραση των παρατηρητών που βρίσκονται στα DSLR. Ένα EVF επίσης δεν πάσχει από σφάλματα παράλλαξης.

Μερικά οραματίσματα EVF θα σας δώσουν επίσης μια εικόνα για διάφορες λειτουργίες ή διορθώσεις που θα κάνει η κάμερα. Ενδέχεται να εμφανίζονται επισημασμένες περιοχές που καθορίζουν το σημείο στο οποίο θα επικεντρωθεί η κάμερα ή μπορεί να προσομοιώνει τη θαμπάδα κίνησης που θα ληφθεί. Το EVF μπορεί επίσης να αυξήσει τη φωτεινότητα αυτόματα σε σκοτεινές σκηνές και να δείξει ότι στην οθόνη.