Τι είναι το Raspberry Pi;

Εμφανίστηκε ο μικρός πράσινος υπολογιστής των $ 30

Το έχετε δει στις ειδήσεις, ο φίλος σας έχει ένα και είστε σίγουροι ότι δεν είναι φαγητό. Έχετε πει "Είναι ένας υπολογιστής αξίας $ 30 που ταιριάζει στην τσέπη σας" αλλά δεν είστε αρκετά έτοιμοι να το πιστέψετε.

Λοιπόν, τι είναι το Raspberry Pi;

Λοιπόν, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Ας εξηγήσουμε τι είναι αυτό το μικρό πράσινο συμβούλιο, γιατί μπορεί να θέλετε ένα και πώς έχει προσελκύσει τόσο τεράστια μετά.

Μια οπτική εισαγωγή

Το Raspberry Pi 3. Richard Saville

Ας ξεκινήσουμε με μια φωτογραφία της πιο πρόσφατης έκδοσης, το Raspberry Pi 3.

Όταν οι άνθρωποι σας λένε ότι το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής "$ 30", συνήθως ξεχνάμε ότι έχετε μόνο το διοικητικό συμβούλιο για το εν λόγω βασικό κόστος. .

Οπότε, τι είναι?

Η κεφαλίδα GPIO 40 ακίδων. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Το Raspberry Pi είναι ένας μικρο-υπολογιστής που σχεδιάστηκε αρχικά για την εκπαίδευση. Έχει όλα τα στοιχεία που θα βλέπατε σε ένα κανονικό οικογενειακό επιτραπέζιο υπολογιστή - επεξεργαστή, μνήμη RAM, θύρα HDMI, έξοδο ήχου και θύρες USB για την προσθήκη περιφερειακών όπως ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι.

Παράλληλα με αυτά τα αναγνωρίσιμα εξαρτήματα είναι ένα από τα βασικά μέρη της Pi - της κεφαλίδας GPIO (General Purpose Input Output).

Αυτό είναι ένα μπλοκ από καρφίτσες που σας επιτρέπουν να συνδέσετε το Raspberry Pi στον πραγματικό κόσμο, συνδέοντας πράγματα όπως διακόπτες, LED και αισθητήρες (και πολλά άλλα) τα οποία μπορείτε να ελέγξετε με κάποιο απλό κωδικό.

Διαχειρίζεται επίσης ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιων υπολογιστών που βασίζεται στο Linux Debian, το οποίο ονομάζεται Raspbian. Αν αυτό δεν σημαίνει πολλά για εσάς, θεωρήστε ότι τα Windows, το Linux και το Apple OS X είναι όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Η σύγκριση του υπολογιστή τελειώνει εκεί

Το Raspberry Pi μπορεί να είναι ένας υπολογιστής, αλλά δεν είναι σαν τον οικιακό σας υπολογιστή. Getty Images

Η σύγκριση με έναν κανονικό επιτραπέζιο υπολογιστή τελειώνει τελείως εκεί.

Το Raspberry Pi είναι ένας μικροϋπολογιστής χαμηλής ισχύος (5V). Είναι τροφοδοτείται από μια τροφοδοσία μικρο-USB παρόμοια με το φορτιστή smartphone σας και προσφέρει υπολογιστική ισχύ παρόμοια με την κινητή συσκευή σας επίσης.

Αυτή η ρύθμιση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας είναι ιδανική για προγραμματισμό και ηλεκτρονικά έργα, ωστόσο, θα αισθανθείτε λίγο υποτονική αν σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε ως καθημερινό υπολογιστή.

Το τελευταίο Raspberry Pi 3 μας προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση από ποτέ σε ένα Raspberry Pi, αλλά το desktop περιβάλλον ακόμα δεν θα νιώθει τόσο κομψό όσο ο οικιακός σας υπολογιστής.

Τι είναι τότε;

Παρόλο που απευθύνεται στους νέους, το Pi προσελκύει οπαδούς από όλες τις γενιές. Getty Images

Το Pi δεν σχεδιάστηκε πραγματικά για να είναι ο επόμενος υπολογιστής γραφείου σας, και πριν ρωτήσετε, δεν τρέχει τα Windows! Δεν έρχεται σε μια περίπτωση και πιθανότατα δεν θα δείτε να αντικαταστήσει τους υπολογιστές σε ένα γραφείο οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.

Το Pi είναι προσανατολισμένο περισσότερο προς τον προγραμματισμό και την ηλεκτρονική, που δημιουργήθηκε αρχικά για να αντιμετωπίσει τον μειούμενο αριθμό των μαθητών με δεξιότητες και ενδιαφέρον για την επιστήμη των υπολογιστών.

Ωστόσο, καθώς η δημοτικότητα και η προβολή της έχουν αυξηθεί, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και των υποβάθρων έχουν σχηματίσει μια τεράστια κοινότητα από ενθουσιώδες που είναι πρόθυμοι να μάθουν.

Τι μπορώ να κάνω με αυτό;

Ένα απλό έργο LED με το Raspberry Pi. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Pi για να βελτιώσετε τις ικανότητες κωδικοποίησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις πολλές υποστηριζόμενες γλώσσες προγραμματισμού (όπως η Python) για να δημιουργήσετε τα δικά σας προγράμματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι από την απλή εκτύπωση "Hello world" στην οθόνη, μέχρι πιο πολύπλοκα έργα όπως η δημιουργία των δικών σας παιχνιδιών.

Όσοι ενδιαφέρονται για το υλικό και τα ηλεκτρονικά μπορούν να ενισχύσουν αυτόν τον προγραμματισμό χρησιμοποιώντας το GPIO για να προσθέσουν διακόπτες, αισθητήρες και πραγματικές φυσικές «εισόδους» για να μιλήσουν σε αυτόν τον κώδικα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φυσικές 'εξόδους' όπως τα LED, τα ηχεία και τους κινητήρες για να κάνετε 'πράγματα' όταν ο κωδικός τους τους λέει. Βάλτε όλα αυτά μαζί και μπορείτε να κάνετε κάτι σαν ένα ρομπότ σε ελάχιστο χρόνο.

Προχωρώντας από τον προγραμματισμό, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που αγοράζουν απλώς ένα Pi ως εναλλακτική λύση σε άλλες συσκευές. Χρησιμοποιώντας ένα Pi ως κέντρο μέσων ενημέρωσης KODI είναι ένα πολύ δημοφιλές έργο, για παράδειγμα, με την πραγματοποίηση πιο δαπανηρών εναλλακτικών λύσεων "off the shelf".

Υπάρχουν πολλές άλλες χρήσεις επίσης, χιλιάδες στην πραγματικότητα. Θα καλύψουμε κάποια από αυτά σύντομα.

Δεν υπάρχει απαραίτητη εμπειρία

Δεν χρειάζεται να είστε προγραμματιστής για να χρησιμοποιήσετε ένα Raspberry Pi. Getty Images

Πιθανότατα πιστεύετε ότι χρειάζεστε κάποιο προηγούμενο προγραμματισμό ή εμπειρία ηλεκτρονικών για να πάρετε μαζί με αυτό το μικρό πράσινο συμβούλιο. Αυτή είναι μια ατυχής άποψη που φαντάζομαι ότι έχει αναβάλλει χιλιάδες δυνητικούς χρήστες.

Πραγματικά δεν χρειάζεστε πολλή ιστορία με υπολογιστές για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Raspberry Pi. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή, θα είστε εντάξει. Ναι, θα έχετε κάποια πράγματα να μάθετε, αλλά αυτό είναι το όλο θέμα.

Δεν ήμουν προγραμματιστής ή ηλεκτρολόγος όταν ξεκίνησα. Είχα ένα ενδιαφέρον για τους υπολογιστές και είχα πειράξει με το PC building, αλλά δεν είχα κανένα επαγγελματικό υπόβαθρο.

Ωστόσο, οι μάζες των πόρων και η κοινοτική υποστήριξη είναι σχεδόν μια εγγύηση ότι δεν θα κολλήσετε. Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Raspberry Pi!

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

Πίνακες όπως ο αγώνας NanoPi 2 για να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο κοινοτικής υποστήριξης όπως το Raspberry Pi. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Η δημοτικότητα και η συνεχιζόμενη επιτυχία της Raspberry Pi οφείλεται στην προσιτή τιμή και στην απίστευτη κοινότητα.

Σε μόλις 30 δολάρια έχει προσελκύσει ένα τεράστιο φάσμα χρηστών από τα παιδιά του σχολείου έως τους επαγγελματίες προγραμματιστές, αλλά η τιμή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας εδώ.

Άλλα παρόμοια προϊόντα που έχουν προσπαθήσει να κάνουν μετρητά σε αυτή την αγορά δεν έχουν έρθει ακόμη κοντά, και αυτό γιατί η κοινότητα γύρω από το Raspberry Pi είναι αυτό που την καθιστά τόσο ξεχωριστή.

Εάν κολλήσετε, χρειάζεστε συμβουλές ή απλώς ψάχνετε για έμπνευση, το διαδίκτυο είναι πολύβουο με συναδέλφους χρήστες που προσφέρουν βοήθεια μέσω φόρουμ, blogs, κοινωνικών δικτύων και πολλά άλλα.

Υπάρχουν ακόμη και ευκαιρίες να συναντηθούν αυτοπροσώπως στο "Raspberry Jams", όπου οι ομοϊδεάτες ενθουσιώδες συναντιούνται για να μοιράζονται έργα, να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να κοινωνικοποιούν.

Πού μπορώ να πάρω ένα;

Το Raspberry Pi είναι άμεσα διαθέσιμο στις περισσότερες χώρες. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Θα δημοσιεύσουμε σύντομα έναν οδηγό αγορών Raspberry Pi, καθώς μπορεί να είναι λίγο συγκεχυμένος στην αρχή λόγω του αριθμού των διαφορετικών μοντέλων που διατίθενται προς πώληση. Εάν δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι τότε, εδώ είναι μερικά από τα κύρια καταστήματα για να αγοράσετε ένα:

Ηνωμένο Βασίλειο

Με το διοικητικό συμβούλιο που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν φυσικά πολλά Pi καταστήματα στο μικρό πράσινο νησί μας. Τα super super stores όπως το The Pi Hut, το Pimoroni, το ModMyPi, το PiSupply και το RS Electronics θα τα έχουν στη διάθεσή τους και θα είναι έτοιμα να τα δημοσιεύσουν.

ΗΠΑ

Στην Αμερική, τα ηλεκτρικά superstores όπως το Micro Center θα έχουν ένα καλό απόθεμα του Pi, όπως και το Newark Element14 και καταστήματα maker όπως το Adafruit.

Ο υπόλοιπος κόσμος

Άλλες χώρες έχουν καταστήματα Pi εδώ και εκεί, αλλά η δημοτικότητα δεν είναι τόσο ισχυρή όσο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Μια γρήγορη ματιά στη μηχανή αναζήτησης της χώρας σας θα πρέπει να φέρει τοπικά αποτελέσματα.

Πηγαίνετε να πάρετε μια φέτα!

Έτσι το έχετε, το Raspberry Pi. Ας ελπίσουμε ότι ικανοποίησα την περιέργειά σας και ίσως ακόμη και σας έκαναν πεινασμένους για μια «φέτα» τον εαυτό σας. Θα καλύψουμε περισσότερα αρχικά θέματα στο Pi, όπως ποιο μοντέλο της Pi για αγορά, αρχική εγκατάσταση, απλά προγράμματα εκκίνησης και πολλά άλλα.