Τι πρέπει να ξέρετε για τα Torrents: Οδηγός για αρχάριους

Τι είναι τα torrents; BitTorrents;

Τα αρχεία Torrent είναι αρχεία κάτω από την ομπρέλα ενός εξαιρετικά δημοφιλούς συστήματος διανομής αρχείων τύπου peer to peer που ονομάζεται BitTorrent. Το BitTorrent χρησιμοποιείται συνήθως για τη μεταφορά μεγάλων αρχείων σε ένα μεγάλο δίκτυο ατόμων με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες λήψης.

Οι αρχές της τεχνολογίας torrent

Η τεχνολογία BitTorrent αναπτύχθηκε αρχικά από τον Bram Cohen, ο οποίος έφτιαξε τα πρωτόκολλα που απαιτούνται για να μοιραστεί πολύ μεγάλα αρχεία γρήγορα με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Αυτή η επαναστατική τεχνολογία που κατέστησε δυνατή τη συμπίεση μεγάλων αρχείων και την κοινή χρήση με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, πολύ γρήγορα. Αυτό το απλό πρόγραμμα λογισμικού είναι δωρεάν, με κυριολεκτικά εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο που το χρησιμοποιούν για να φορτώσουν και να κατεβάσουν οτιδήποτε από ακουστικά βιβλία σε ταινίες πλήρους μήκους και πρώτης προβολής.

Η κοινή χρήση μεγάλων αρχείων μπορεί να είναι μια κουραστική υπόθεση: η λήψη ενός αρχείου ταινιών , για παράδειγμα, μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Ο Cohen οραματίστηκε ένα σύστημα με το οποίο πολλοί χρήστες σε ένα δίκτυο θα μπορούσαν να κατέχουν ένα κομμάτι ενός μεγάλου αρχείου, να μοιράζονται το φορτίο και να κάνουν τη διαδικασία πιο γρήγορη και αποτελεσματικότερη. Η τεχνολογία BitTorrent παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο CodeCon το 2002 και οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν σύντομα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή όχι μόνο λογισμικού ανοιχτού κώδικα, αλλά και ταινιών, μουσικής και άλλων αρχείων πολυμέσων.

Αυτό είναι επίσης γνωστό ως κοινής χρήσης peer to peer, ή P2P. Ένα δίκτυο peer to peer είναι ένα δίκτυο υπολογιστών που βασίζεται στη δύναμη και την υπολογιστική ισχύ πολλών εξυπηρετητών και υπολογιστών αντί ενός κεντρικού υπολογιστή ή διακομιστή. Αυτό διευκολύνει τους υπολογιστές ή τους συνομηλίκους να φορτώνουν και να κατεβάζουν αρχεία αποτελεσματικά και γρήγορα, αφού το φορτίο μοιράζεται σε όλους.

Πώς λειτουργεί η ανταλλαγή αρχείων torrent

Καθώς τα αρχεία μεταφορτώνονται / μεταφορτώνονται, το πρωτόκολλο BitTorrent βάζει ό, τι κάνουν οι χρήστες να κατεβάζουν, για να μεταφορτώσουν άλλοι χρήστες. Όταν πολλαπλοί χρήστες κάνουν λήψη του ίδιου αρχείου ταυτόχρονα, φορτώνουν πραγματικά κομμάτια αυτού του αρχείου ταυτόχρονα. Το BitTorrent παίρνει κάθε κομμάτι των χρηστών του αρχείου και κατεβάζει αυτό το κομμάτι σε κενά που άλλοι χρήστες δεν έχουν ακόμη κατεβάσει. Αντί να κατεβάσει ένα αρχείο από μια πηγή με γραμμικό τρόπο, το BitTorrent ακολουθεί την προσέγγιση "πολλά χέρια κάνουν ελαφριά δουλειά", αξιοποιώντας αποτελεσματικά τη δύναμη του πλήθους να παραδίδει μεγάλα αρχεία γρήγορα και αποτελεσματικά.

Χρειάζομαι ειδικό λογισμικό για λήψη αρχείων torrent;

Ναι, το κάνετε! Για να κατεβάσετε torrents, πρέπει να έχετε ένα torrent client . Ένα torrent client είναι ένα απλό πρόγραμμα λογισμικού που διαχειρίζεται τα torrent downloads και uploads. Μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα προγράμματα torrent στο διαδίκτυο διαβάζοντας αυτό το άρθρο με τίτλο Πώς να βρείτε πελάτες Torrent .

Πού μπορώ να βρω τα αρχεία torrent;

Εδώ είναι μερικές θέσεις στο Web όπου μπορείτε να βρείτε αρχεία torrent:

Επίσημη Νομική Αποποίηση για τα αρχεία Torrent

Όπως σημειώνεται σε όλο αυτό το άρθρο, η τεχνολογία πίσω από torrents, BitTorrents, και αυτό το είδος της κατανομής μεταξύ των συνομηλίκων σε όλο τον κόσμο είναι απολύτως νόμιμη. Ωστόσο, υπάρχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε πολλά από τα αρχεία που μοιράζονται στα δίκτυα torrent και οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσεις κατά τη λήψη αυτού του υλικού.

Πρέπει να ξέρετε ότι ενώ η αναζήτηση για torrents και P2P τεχνολογία ανταλλαγής είναι νόμιμη, ότι πολλά από τα αρχεία που θα συναντήσετε στον Ιστό είναι στην πραγματικότητα πνευματικά δικαιώματα. Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες (εκτός από τον Καναδά) θέτει αυτά τα αρχεία torrent και κατεβάζει αυτά τα αρχεία torrent σε κίνδυνο για νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών. Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με τους τοπικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε αρχείων και να έχετε επίγνωση των πρακτικών απορρήτου της κοινής λογικής , ενώ είστε διαδικτυακοί, προκειμένου να αποφύγετε πιθανές νομικές διαφορές.