Τι είναι ένα Megapixel;

MP Βοήθεια Προσδιορισμός ποιότητας κάμερας

Καθώς κοιτάτε να αγοράσετε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ένα από τα πιο συνηθισμένα κομμάτια της φρασεολογίας της κάμερας που βλέπετε από τους κατασκευαστές και εκφράζεται από τους πωλητές είναι τα megapixel. Και κάνει λίγο νόημα - όσο περισσότερα pixel μπορεί να προσφέρει μια φωτογραφική μηχανή, τόσο καλύτερα θα έπρεπε να είναι. Σωστά? Δυστυχώς, εκεί τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται λίγο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να απαντήσετε στην ερώτηση: Τι είναι ένα megapixel;

Ορισμός MP

Ένα megapixel, συχνά μειωμένο σε MP, είναι ίσο με 1 εκατομμύριο pixels. Ένα εικονοστοιχείο είναι ένα μεμονωμένο στοιχείο μιας ψηφιακής εικόνας. Ο αριθμός των megapixel καθορίζει την ανάλυση μιας εικόνας και μια ψηφιακή εικόνα με περισσότερα megapixel έχει μεγαλύτερη ανάλυση. Μια υψηλότερη ανάλυση είναι σίγουρα επιθυμητή σε μια ψηφιακή φωτογραφία, καθώς σημαίνει ότι η φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιεί περισσότερα pixel για να δημιουργήσει την εικόνα, κάτι που τεχνικά θα πρέπει να επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι τεχνικές πτυχές των megapixel

Σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ο αισθητήρας εικόνας καταγράφει τη φωτογραφία. Ένας αισθητήρας εικόνας είναι ένα τσιπ υπολογιστή που μετράει την ποσότητα φωτός που ταξιδεύει μέσα από το φακό και χτυπάει το τσιπ.

Οι αισθητήρες εικόνας περιέχουν μικροσκοπικούς υποδοχείς, οι οποίοι ονομάζονται pixels. Κάθε ένας από αυτούς τους υποδοχείς μπορεί να μετρήσει το φως που χτυπά το τσιπ, καταγράφοντας την ένταση του φωτός. Ένας αισθητήρας εικόνας περιέχει εκατομμύρια από αυτούς τους υποδοχείς και ο αριθμός των υποδοχέων (ή των εικονοστοιχείων) καθορίζει τον αριθμό των megapixel που μπορεί να καταγράψει η κάμερα, που ονομάζεται επίσης και το μέγεθος της ανάλυσης.

Αποφυγή σύγχυσης MP

Αυτό είναι όπου τα πράγματα είναι λίγο δύσκολο. Ενώ είναι λογικό ότι μια φωτογραφική μηχανή με 30 megapixels θα αποδώσει καλύτερη ποιότητα εικόνας από μια φωτογραφική μηχανή που μπορεί να καταγράψει 20 megapixel , δεν είναι πάντα η περίπτωση. Το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα εικόνας παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της ποιότητας εικόνας μιας συγκεκριμένης κάμερας.

Σκεφτείτε έτσι. Ένας μεγαλύτερος αισθητήρας εικόνας σε φυσικό μέγεθος που περιέχει 20MP θα έχει μεγαλύτερους μεμονωμένους δέκτες φωτός σε αυτό, ενώ ένας μικρός αισθητήρας εικόνας σε φυσικό μέγεθος που περιέχει 30MP θα έχει πολύ μικρούς μεμονωμένους υποδοχείς φωτός.

Ένας μεγαλύτερος δέκτης φωτός ή pixel, θα είναι σε θέση να μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το φως που εισέρχεται στον φακό από τη σκηνή από έναν μικρότερο δέκτη φωτός. Λόγω των ανακριβειών στη μέτρηση του φωτός με ένα μικρό εικονοστοιχείο, θα καταλήξετε σε περισσότερα σφάλματα στις μετρήσεις, με αποτέλεσμα "θόρυβο" στην εικόνα. Ο θόρυβος είναι εικονοστοιχεία που δεν φαίνεται να είναι το σωστό χρώμα στη φωτογραφία.

Επιπλέον, όταν τα μεμονωμένα εικονοστοιχεία είναι πιο κοντά μεταξύ τους, καθώς είναι με ένα μικρό αισθητήρα εικόνας, είναι πιθανό τα ηλεκτρικά σήματα που δημιουργούν τα εικονοστοιχεία να μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους προκαλώντας σφάλματα στη μέτρηση του φωτός.

Έτσι, ενώ ο αριθμός των megapixel που μπορεί να καταγράψει μία φωτογραφική μηχανή παίζει ρόλο στην ποιότητα της εικόνας, το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα εικόνας παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Για παράδειγμα, το Nikon D810 έχει ανάλυση 36 megapixel, αλλά προσφέρει επίσης έναν πολύ μεγάλο αισθητήρα εικόνας, οπότε έχει τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους.

Αλλαγή των ρυθμίσεων MP

Οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές σας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξετε τον αριθμό των megapixel που έχουν εγγραφεί σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία. Έτσι, εάν η μέγιστη ανάλυση της φωτογραφικής μηχανής είναι 20MP, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα εγγραφής εικόνων 12MP, 8MP, 6MP και 0.3MP.

Παρόλο που δεν συνιστάται γενικά η εγγραφή φωτογραφιών με λιγότερα megapixel, εάν θέλετε να εξασφαλίσετε μια ψηφιακή φωτογραφία που θα απαιτεί περιορισμένο χώρο αποθήκευσης, θα πραγματοποιήσετε λήψη με χαμηλότερες ρυθμίσεις megapixel, όπως η εγγραφή με μεγαλύτερο αριθμό megapixel ή μια μεγαλύτερη ανάλυση απαιτεί περισσότερο χώρο αποθήκευσης.