Τι είναι η παραμόρφωση του φακού;

Πώς να αποφύγετε προβλήματα και να διορθώσετε την παραμόρφωση του φακού

Έχετε ποτέ τραβήξει μια φωτογραφία όπου οι ευθείες γραμμές εκκρεμούν και γίνονται καμπυλωμένες στην άκρη του πλαισίου; Τότε πρέπει να μάθετε πώς να ρυθμίζετε την παραμόρφωση του βαρελιού του φακού στη φωτογραφία, το οποίο είναι ένα κοινό ζήτημα που εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείτε φακό ευρείας γωνίας.

Ενώ αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ελκυστικό σε ορισμένες περιπτώσεις - όπως με την καλλιτεχνική φωτογραφία που παρουσιάζεται εδώ - υπάρχουν πολλές φορές που θα θελήσετε να το αποφύγετε και να έχετε ωραίες, ευθείες γραμμές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τεκμηριώνετε ένα κτίριο και χρειάζεστε τις γραμμές της αρχιτεκτονικής να είναι τόσο ευθεία όσο είναι στην πραγματική ζωή.

Τα σπουδαία νέα είναι ότι η παραμόρφωση του φακού μπορεί να διορθωθεί, αλλά πρώτα είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει.

Τι είναι η παραμόρφωση του φακού;

Η παραμόρφωση του φακού του κυλίνδρου είναι μια επίδραση που σχετίζεται με τους φακούς ευρείας γωνίας και, ειδικότερα, με το ζουμ ευρείας γωνίας.

Αυτό το αποτέλεσμα προκαλεί τη σφαιρική εικόνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άκρες της φωτογραφίας φαίνονται καμπυλωμένες και υποκλίνονται στο ανθρώπινο μάτι. Εμφανίζεται σχεδόν σαν να έχει τυλιχθεί η εικόνα φωτογραφίας γύρω από μια καμπύλη επιφάνεια. Είναι πιο ορατό σε εικόνες που έχουν ευθείες γραμμές μέσα τους, καθώς αυτές οι γραμμές φαίνονται να κλίνουν και να καμπυλώνουν.

Η παραμόρφωση του φακού του κυλίνδρου συμβαίνει επειδή η μεγέθυνση της εικόνας μειώνει το μακρύτερο σημείο του αντικειμένου από τον οπτικό άξονα του φακού. Οι φακοί ευρείας γωνίας περιλαμβάνουν περισσότερα κομμάτια γυαλιού που είναι καμπύλα, έτσι ώστε τα τμήματα της εικόνας που βρίσκονται στα άκρα του πλαισίου να μπορούν να γίνουν λοξά και να αντανακλούν αυτήν την καμπυλότητα.

Μερικοί φακοί, όπως οι φακοί ψαρέματος, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη στρέβλωση του βαρελιού φακού δημιουργώντας μια φωτογραφία με καμπύλη. Είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιείται για το σωστό σκοπό και με το σωστό είδος αντικειμένου. Μερικοί φακοί αλιείας ψαριού είναι τόσο ακραίες ώστε η φωτογραφία καταλήγει να έχει κυκλικό σχήμα, παρά το παραδοσιακό ορθογώνιο σχήμα που είναι πολύ πιο κοινό.

Πώς να διορθώσετε την παραμόρφωση του φακού

Η παραμόρφωση του κυλίνδρου μπορεί να διορθωθεί πολύ εύκολα στα σύγχρονα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων όπως το Adobe Photoshop, το οποίο περιέχει φίλτρο διόρθωσης παραμόρφωσης φακού. Πολλά δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών περιέχουν επίσης λύσεις για το πρόβλημα.

Καθώς η παραμόρφωση προκαλείται από τις επιπτώσεις της προοπτικής στον φακό, ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η παραμόρφωση του φακού στο κάμερα είναι να χρησιμοποιηθεί ένας ειδικός φακός "κλίσης και μετατόπισης", ο οποίος έχει σχεδιαστεί για αρχιτεκτονικούς σκοπούς. Ωστόσο, αυτοί οι φακοί είναι πολύ ακριβοί, και πραγματικά έχουν νόημα μόνο αν εξειδικεύεστε σε αυτόν τον τομέα.

Αν δεν μπορείτε να αποτρέψετε την παραμόρφωση του φακού του κυλινδρικού κυκλώματος με ειδικό φακό ή αν δεν θέλετε να κάνετε πολλές επεξεργασίες μετά το γεγονός, μπορείτε να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση της παραμόρφωσης του φακού του κυλίνδρου κατά τη λήψη φωτογραφιών.

Παρόλο που είναι συνήθως ενάντια στην καλύτερη κρίση, η συμπίεση μιας εικόνας JPG θα διορθώνει μερικές φορές την παραμόρφωση. Ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη μετάβαση από τα RAW για να δείτε αν αυτό βοηθά στην περίπτωσή σας.

Η σταθεροποίηση της παραμόρφωσης του βαρελιού του φακού δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ακούγεται εφ 'όσον ακολουθείτε κάποια από τα βήματα εδώ. Και μπορεί να υπάρχουν φορές που δεν θέλετε να το διορθώσετε, έτσι αγκαλιάστε την παραμόρφωση! Όταν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, πηγαίνετε μαζί του και μεγιστοποιήστε το αποτέλεσμα. Η καμπυλότητα των γραμμών μπορεί να βελτιωθεί για να δημιουργηθεί μια δυναμική εμφάνιση στη φωτογραφία σας.