Πώς να προσθέσετε εσωτερική σκιά κειμένου στο GIMP

01 του 06

Εσωτερική σκιά κειμένου στο GIMP

Εσωτερική σκιά κειμένου στο GIMP. Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Δεν υπάρχει μια απλή επιλογή ενός κλικ για να προσθέσετε εσωτερική σκιά κειμένου στο GIMP, αλλά σε αυτό το σεμινάριο, θα σας δείξω πώς μπορείτε να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο κάνει το κείμενο να εμφανίζεται σαν να είχε αποκοπεί από τη σελίδα.

Όποιος συνήθιζε να συνεργάζεται με το Adobe Photoshop θα γνωρίζει ότι η εσωτερική σκιά κειμένου εφαρμόζεται εύκολα με τη χρήση στυλ επιπέδων, αλλά το GIMP δεν προσφέρει παρόμοιο χαρακτηριστικό. Για να προσθέσετε εσωτερική σκιά στο κείμενο στο GIMP, πρέπει να εκτελέσετε μερικά ξεχωριστά βήματα και αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκο σε λιγότερο προηγμένους χρήστες.

Ωστόσο, η διαδικασία είναι σχετικά απλή, οπότε ακόμη και οι νέοι χρήστες του GIMP θα πρέπει να έχουν μικρή δυσκολία μετά από αυτό το σεμινάριο. Εκτός από την επίτευξη του γενικού στόχου της διδασκαλίας σας για να προσθέσετε εσωτερική σκιά κειμένου, με αυτό τον τρόπο θα εισαχθείτε στη χρήση στρώσεων, μάσκες στρώσεων και εφαρμογή θολώματος, ένα από τα πολλά προεπιλεγμένα εφέ φιλτραρίσματος που μεταφέρονται με το GIMP.

Αν έχετε εγκαταστήσει ένα αντίγραφο του GIMP, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε με το φροντιστήριο στην επόμενη σελίδα. Εάν δεν διαθέτετε GIMP, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον δωρεάν επεξεργαστή εικόνων στην αναθεώρηση της Sue , συμπεριλαμβανομένου ενός συνδέσμου για να κατεβάσετε το δικό σας αντίγραφο.

02 του 06

Δημιουργήστε το κείμενο για το αποτέλεσμα

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξετε ένα κενό έγγραφο και να προσθέσετε κάποιο κείμενο σε αυτό.

Μεταβείτε στο Αρχείο> Νέο και στο παράθυρο Δημιουργία νέας εικόνας, ορίστε το μέγεθος στις απαιτήσεις σας και κάντε κλικ στο κουμπί OK. Όταν ανοίξει το έγγραφο, κάντε κλικ στο πλαίσιο χρώματος φόντου για να ανοίξετε το πρόγραμμα επιλογής χρωμάτων και να ορίσετε το χρώμα που θέλετε για το φόντο. Τώρα μεταβείτε στην επιλογή Επεξεργασία> Γεμίστε με BG Color για να γεμίσετε το φόντο με το επιθυμητό χρώμα.

Τώρα ορίστε το χρώμα του προσκηνίου στο χρώμα για το κείμενο και επιλέξτε το εργαλείο κειμένου στην εργαλειοθήκη. Κάντε κλικ στη κενή σελίδα και, στον επεξεργαστή κειμένου GIMP, πληκτρολογήστε το κείμενο με το οποίο θέλετε να εργαστείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία ελέγχου στην παλέτα επιλογών εργαλείων για να αλλάξετε την επιφάνεια και το μέγεθος της γραμματοσειράς.

Στη συνέχεια θα αντιγράψετε αυτό το στρώμα και θα το ραστερίσετε για να σχηματιστεί η βάση της εσωτερικής σκιάς.

• GIMP Color Picker Tool
Προσαρμογή κειμένου στο GIMP

03 του 06

Διπλότυπο κείμενο και αλλαγή χρώματος

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Το στρώμα κειμένου που παράγεται στο τελευταίο βήμα μπορεί να αντιγραφεί, χρησιμοποιώντας την παλέτα των επιπέδων, για να αποτελέσει τη βάση της εσωτερικής σκιάς κειμένου.

Στην παλέτα "Επίπεδα", κάντε κλικ στο στρώμα κειμένου για να βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο και στη συνέχεια μεταβείτε στο Layer> Duplicate Layer ή κάντε κλικ στο κουμπί διπλότυπου στρώματος στο κάτω μέρος της παλέτας Layers. Αυτό τοποθετεί ένα αντίγραφο του πρώτου στρώματος κειμένου πάνω από το έγγραφο. Τώρα, με το επιλεγμένο εργαλείο κειμένου, κάντε κλικ στο κείμενο του εγγράφου για να το επιλέξετε - πρέπει να δείτε ένα πλαίσιο που εμφανίζεται γύρω από το κείμενο. Με την επιλογή αυτή, κάντε κλικ στο πλαίσιο χρώματος στην παλέτα επιλογών κειμένου και ορίστε το χρώμα σε μαύρο χρώμα. Όταν κάνετε κλικ στο OK, θα δείτε το κείμενο στη σελίδα να αλλάζει χρώμα σε μαύρο. Τέλος για αυτό το βήμα, κάντε δεξί κλικ στο επάνω στρώμα κειμένου στην παλέτα "Επίπεδα" και επιλέξτε Απόρριψη πληροφοριών κειμένου. Αυτό αλλάζει το κείμενο σε ένα στρώμα ράστερ και δεν θα μπορείτε πλέον να επεξεργαστείτε το κείμενο.

Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Alpha to Selection για να αφαιρέσετε από το στρώμα κειμένου για να δημιουργήσετε τα εικονοστοιχεία που θα διαμορφώσουν τη σκιά εσωτερικού κειμένου.

Παλέτα επιπέδων GIMP

04 του 06

Μετακίνηση στρώσης σκιάς και χρήση του άλφα στην επιλογή

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Το ανώτερο στρώμα κειμένου πρέπει να μετακινηθεί προς τα επάνω και προς τα αριστερά με λίγα εικονοστοιχεία, ώστε να αντισταθμίζεται από το παρακάτω κείμενο.

Αρχικά, επιλέξτε το εργαλείο μετακίνησης από την Εργαλειοθήκη και κάντε κλικ στο μαύρο κείμενο της σελίδας. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα βέλους στο πληκτρολόγιό σας για να μετακινήσετε το μαύρο κείμενο λίγο προς τα αριστερά και προς τα πάνω. Το πραγματικό ποσό που μετακινείτε το στρώμα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του κειμένου σας - όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να το μετακινήσετε. Για παράδειγμα, αν εργάζεστε σε σχετικά μικρό κείμενο, ίσως για ένα κουμπί σε μια ιστοσελίδα, μπορεί να θέλετε να μετακινήσετε το κείμενο μόνο ένα εικονοστοιχείο σε κάθε κατεύθυνση. Το παράδειγμά μου είναι ένα μεγαλύτερο μέγεθος για να καταστήσει την συνοδευτική οθόνη λίγο πιο καθαρή (αν και αυτή η τεχνική είναι πιο αποτελεσματική σε μικρότερα μεγέθη) κι έτσι μετέφερα το μαύρο κείμενο δύο εικονοστοιχεία σε κάθε κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο χαμηλότερο στρώμα κειμένου στην παλέτα επιπέδων και επιλέξτε Alpha to Selection. Θα εμφανιστεί ένα περίγραμμα των «μυρμηγκιών των ποδιών» και αν κάνετε κλικ στο πάνω στρώμα κειμένου στην παλέτα "Επίπεδα" και θα μεταβείτε στην επιλογή Επεξεργασία> Διαγραφή, το μεγαλύτερο μέρος του μαύρου κειμένου θα διαγραφεί. Τέλος, μεταβείτε στην Επιλογή> Κανένα για να καταργήσετε την επιλογή "Μάρτιος μυρμήγκια".

Το επόμενο βήμα θα χρησιμοποιήσει ένα φίλτρο για να θολώσει τα μαύρα εικονοστοιχεία στο πάνω στρώμα και να τα μαλακώσει για να μοιάζει περισσότερο με μια σκιά.

Στρογγυλοποίηση των εργαλείων επιλογής του GIMP

05 του 06

Χρησιμοποιήστε Gaussian Blur για να θολώσετε τη σκιά

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen
Στο τελευταίο βήμα, δημιουργήσατε μικρά μαύρα περιγράμματα στην αριστερή και την κορυφή του κειμένου και αυτά θα αποτελέσουν την εσωτερική σκιά κειμένου.

Βεβαιωθείτε ότι έχει επιλεγεί το ανώτερο στρώμα στην παλέτα "Επίπεδα" και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο στοιχείο "Φίλτρα> Θόλωμα> Gaussian Blur". Στο παράθυρο διαλόγου Gaussian Blur που ανοίγει, βεβαιωθείτε ότι το εικονίδιο της αλυσίδας δίπλα στην ακτίνα θόλωσης δεν έχει σπάσει (κάντε κλικ στο κουμπί εάν υπάρχει), έτσι ώστε και τα δύο πλαίσια εισαγωγής να αλλάξουν ταυτόχρονα. Τώρα μπορείτε να κάνετε κλικ στα βελάκια πάνω και κάτω δίπλα στα πλαίσια εισαγωγής Οριζόντια και κάθετα για να αλλάξετε την ποσότητα θολώματος. Το ποσό θα ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του κειμένου στο οποίο εργάζεστε. Για μικρότερα κείμενα ίσως αρκεί ένα θόρυβο pixel, αλλά για το κείμενο με μεγαλύτερο μέγεθος, χρησιμοποίησα τρία εικονοστοιχεία. Όταν έχει οριστεί το ποσό, κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Το τελικό βήμα θα κάνει το θολή στρώμα να μοιάζει με εσωτερική σκιά κειμένου.

06 του 06

Προσθέστε μια μάσκα επιπέδου

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Τέλος, μπορείτε να κάνετε τη θολή στρώση να μοιάζει με μια εσωτερική σκιά κειμένου χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Alpha to Selection και μια μάσκα Layer.

Εάν εργάζεστε σε κείμενο με μικρό μέγεθος, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να μετακινήσετε το θολή στρώμα, αλλά καθώς εργάζομαι σε μεγαλύτερο κείμενο, επέλεξα το εργαλείο μετακίνησης και μετατόπισα το στρώμα προς τα κάτω και προς τα δεξιά με ένα εικονοστοιχείο σε κάθε κατεύθυνση. Τώρα, κάντε δεξί κλικ στο χαμηλότερο στρώμα κειμένου στην παλέτα "Επίπεδα" και επιλέξτε "Άλφα στην επιλογή". Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο επάνω επίπεδο και επιλέξτε Προσθήκη μάσκας στρώματος για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Προσθέστε τη μάσκα επιπέδου. Σε αυτό το παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής επιλογής πριν κάνετε κλικ στο κουμπί Προσθήκη.

Αυτό κρύβει οποιοδήποτε από το θολωτό στρώμα που πέφτει έξω από τα όρια του στρώματος κειμένου έτσι ώστε να δίνει την εντύπωση ότι είναι μια εσωτερική σκιά κειμένου.

Χρησιμοποιώντας τις Μάσκες Layer στο GIMP για να επεξεργαστείτε συγκεκριμένες περιοχές μιας φωτογραφίας
Εξαγωγή αρχείων στο GIMP