Πώς να χρησιμοποιήσετε τις Μάσκες Layer στο GIMP

Επεξεργασία συγκεκριμένων περιοχών μιας φωτογραφίας τοπίου

Οι μάσκες επιπέδων στο GIMP (GNU Image Manipulation Programme) παρέχουν έναν ευέλικτο τρόπο επεξεργασίας των επιπέδων που συνδυάζονται μέσα σε ένα έγγραφο για την παραγωγή πιο ελκυστικών σύνθετων εικόνων.

Τα πλεονεκτήματα των μάσκες και πώς λειτουργούν

Όταν μια μάσκα εφαρμόζεται σε ένα στρώμα, η μάσκα καθιστά τα τμήματα της στρώσης διαφανή, έτσι ώστε οποιεσδήποτε από τις παρακάτω στρώσεις να εμφανίζονται.

Αυτό μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να συνδυάσετε δύο ή περισσότερες φωτογραφίες για να δημιουργήσετε μια τελική εικόνα που συνδυάζει στοιχεία από καθένα από αυτά. Ωστόσο, μπορεί επίσης να ανοίξει τη δυνατότητα επεξεργασίας περιοχών μίας μόνο εικόνας με διάφορους τρόπους, για να παράγει μια τελική εικόνα που φαίνεται πιο εντυπωσιακή από ό, τι εάν οι ίδιες προσαρμογές εικόνας είχαν εφαρμοστεί παγκοσμίως σε ολόκληρη την εικόνα.

Για παράδειγμα, στις φωτογραφίες τοπίου, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική για να σκουρύνετε τον ουρανό κατά το ηλιοβασίλεμα, έτσι ώστε τα ζεστά χρώματα να μην καούν ενώ φωτίζουν το προσκήνιο.

Θα μπορούσατε να επιτύχετε παρόμοια αποτελέσματα συνδυασμένων στρώσεων διαγράφοντας τμήματα του ανώτερου στρώματος αντί να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα για να κάνετε τις περιοχές διαφανείς. Ωστόσο, αν έχει διαγραφεί ένα τμήμα ενός στρώματος, δεν μπορεί να διαγραφεί, αλλά μπορείτε να επεξεργαστείτε μια μάσκα στρώματος για να ξαναδείξετε τη διαφανή περιοχή.

Χρησιμοποιώντας Μάσκες Layer στο GIMP

Η τεχνική που παρουσιάζεται σε αυτό το σεμινάριο χρησιμοποιεί τον ελεύθερο επεξεργαστή εικόνας GIMP και είναι κατάλληλη για μια σειρά θεμάτων, ιδιαίτερα όπου ο φωτισμός μεταβάλλεται σημαντικά σε μια σκηνή. Δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε μάσκες στρώματος σε μια εικόνα τοπίου για να συνδυάσετε δύο διαφορετικές εκδόσεις της ίδιας εικόνας.

01 από 03

Προετοιμάστε ένα έγγραφο GIMP

Το πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσετε ένα έγγραφο GIMP που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επεξεργαστείτε συγκεκριμένες περιοχές μιας εικόνας.

Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία ενός τοπίου ή παρόμοιου που έχει μια πολύ προφανή γραμμή ορίζοντα, θα είναι εύκολο να επεξεργαστείτε τα κορυφαία και τα κάτω τμήματα της εικόνας, ώστε να μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική. Όταν αισθάνεστε άνετα με την ιδέα, μπορείτε να δοκιμάσετε να την εφαρμόσετε σε πιο σύνθετα θέματα.

  1. Μεταβείτε στο Αρχείο > Άνοιγμα για να ανοίξετε την ψηφιακή φωτογραφία με την οποία θέλετε να εργαστείτε. Στην παλέτα "Επίπεδα", η εικόνα που ανοίχθηκε πρόσφατα εμφανίζεται ως ένα μόνο επίπεδο που ονομάζεται φόντο.
  2. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Διπλότυπο στρώμα στην κάτω γραμμή της παλέτας "Επίπεδα". Αυτό διπλασιάζει το στρώμα φόντου με το οποίο συνεργάζεται.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Απόκρυψη (εμφανίζεται ως εικονίδιο ματιού) στο επάνω στρώμα.
  4. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία ρύθμισης εικόνας για να επεξεργαστείτε το ορατό κάτω στρώμα με τρόπο που ενισχύει ένα συγκεκριμένο τμήμα της εικόνας, όπως ο ουρανός.
  5. Αποσυνδέστε το επάνω στρώμα και βελτιώστε μια διαφορετική περιοχή της εικόνας, όπως το προσκήνιο.

Εάν δεν είστε πολύ σίγουροι για τα εργαλεία προσαρμογής του GIMP, χρησιμοποιήστε την τεχνική μετατροπής μονοφωνικών καναλιών Mixer Channel για να ετοιμάσετε ένα παρόμοιο έγγραφο GIMP.

02 του 03

Εφαρμόστε μια μάσκα επιπέδου

Θέλουμε να κρύψουμε τον ουρανό στο πάνω στρώμα έτσι ώστε να εμφανίζεται ο σκοτεινός ουρανός στο κάτω στρώμα.

  1. Κάντε δεξί κλικ στο πάνω στρώμα της παλέτας "Επίπεδα" και επιλέξτε Προσθήκη μάσκας επιπέδου .
  2. Επιλέξτε Λευκό (πλήρης αδιαφάνεια) . Θα δείτε τώρα ότι ένα απλό λευκό ορθογώνιο εμφανίζεται στα δεξιά της μικρογραφίας στρώματος στην παλέτα "Επίπεδα".
  3. Επιλέξτε τη μάσκα επιπέδου κάνοντας κλικ στο εικονίδιο λευκού ορθογωνίου και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο D για να επαναφέρετε τα χρώματα του προσκηνίου και του φόντου σε ασπρόμαυρο, αντίστοιχα.
  4. Στην παλέτα Εργαλεία, κάντε κλικ στο Εργαλείο συγχώνευσης .
  5. Στις επιλογές εργαλείων, επιλέξτε FG σε BG (RGB) από τον επιλογέα κλίσης.
  6. Μετακινήστε το δείκτη στην εικόνα και τοποθετήστε το στο επίπεδο του ορίζοντα. Κάντε κλικ και σύρετε προς τα πάνω για να βάψετε μια μαύρη κλίση στη μάσκα επιπέδου.

Ο ουρανός από το κάτω επίπεδο θα είναι πλέον ορατός με το προσκήνιο από το επάνω στρώμα. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι όπως θέλετε, δοκιμάστε ξανά την κλίση, ίσως να αρχίσετε ή να τελειώσετε σε διαφορετικό σημείο.

03 του 03

Fine Tune the Join

Μπορεί να είναι η περίπτωση ότι το πάνω στρώμα είναι λίγο πιο φωτεινό από το κάτω στρώμα, αλλά η μάσκα το έχει σκιάσει. Αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με τη ζωγραφική της μάσκας εικόνας χρησιμοποιώντας το λευκό ως χρώμα προσκηνίου.

Κάντε κλικ στο εργαλείο βούρτσας και στις επιλογές εργαλείων, επιλέξτε μια μαλακή βούρτσα στη ρύθμιση Brush. Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό κλίμακας για να προσαρμόσετε το μέγεθος όπως απαιτείται. Προσπαθήστε επίσης να μειώσετε την τιμή του ρυθμιστή Opacity , καθώς αυτό διευκολύνει την παραγωγή πιο φυσικών αποτελεσμάτων.

Πριν ζωγραφίσετε πάνω στη μάσκα στρώματος, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το διπλό κεφάλι δίπλα στα χρώματα του προσκηνίου και του φόντου για να γίνει λευκό χρώμα στο προσκήνιο.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο " Μάσκα επιπέδου " στην παλέτα "Επίπεδα" για να βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο και ότι μπορείτε να ζωγραφίζετε πάνω στην εικόνα στις περιοχές όπου θέλετε να εμφανίζονται ξανά διαφανή μέρη. Καθώς ζωγραφίζετε, θα δείτε την αλλαγή του εικονιδίου της Μάσκας Layer ώστε να αντικατοπτρίζει τις διαδρομές των βούρτσας που εφαρμόζετε και θα πρέπει να δείτε την εικόνα να αλλάζει ορατά, καθώς οι διαφανείς περιοχές γίνονται αδιαφανείς ξανά.