Πώς λειτουργεί η Δρομολόγηση IP

Μετάδοση δεδομένων σε δίκτυο IP

Η δρομολόγηση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα πακέτα δεδομένων προωθούνται από ένα μηχάνημα ή συσκευή (τεχνικά αναφερόμενο ως κόμβος) σε άλλο σε ένα δίκτυο μέχρι να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Όταν μεταφέρονται δεδομένα από μια συσκευή σε άλλη σε ένα δίκτυο IP , όπως το Internet, τα δεδομένα κατανέμονται σε μικρότερες μονάδες που ονομάζονται πακέτα. Αυτές οι μονάδες φέρουν, μαζί με τα δεδομένα, μια κεφαλίδα που περιέχει πολλές πληροφορίες που βοηθούν στο ταξίδι τους στον προορισμό τους, λίγο σαν αυτό που έχετε σε ένα φάκελο. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τις διευθύνσεις IP της συσκευής προέλευσης και προορισμού, τους αριθμούς πακέτων που θα σας βοηθήσουν να τα επανασυναρμολογήσετε προκειμένου να φτάσετε στον προορισμό και μερικές άλλες τεχνικές πληροφορίες.

Η δρομολόγηση είναι η ίδια με την αλλαγή (με κάποιες πολύ τεχνικές διαφορές, τις οποίες θα σας αποζητήσω). Η δρομολόγηση IP χρησιμοποιεί διευθύνσεις IP για την προώθηση πακέτων IP από τις πηγές τους στους προορισμούς τους. Το IP υιοθετεί τη μεταγωγή πακέτων, σε αντίθεση με την εναλλαγή κυκλώματος.

Πώς λειτουργεί η Δρομολόγηση

Ας εξετάσουμε ένα σενάριο όπου ο Λι στέλνει ένα μήνυμα από τον υπολογιστή του στην Κίνα στέλνει μήνυμα στο μηχάνημα του Jo στη Νέα Υόρκη. Το πρωτόκολλο TCP και άλλα πρωτόκολλα κάνουν τη δουλειά τους με τα δεδομένα της μηχανής του Λι. τότε αποστέλλεται στη μονάδα πρωτοκόλλου IP, όπου τα πακέτα δεδομένων είναι ομαδοποιημένα σε πακέτα IP και αποστέλλονται μέσω του δικτύου (Internet).

Αυτά τα πακέτα δεδομένων πρέπει να διασχίσουν πολλούς δρομολογητές για να φτάσουν στον προορισμό τους τον μισό κόσμο μακριά. Η εργασία αυτών των δρομολογητών ονομάζεται δρομολόγηση. Κάθε πακέτο μεταφέρει τις διευθύνσεις IP της μηχανής προέλευσης και προορισμού.

Κάθε ένας από τους ενδιάμεσους δρομολογητές συμβουλεύει τη διεύθυνση IP κάθε ληφθέντος πακέτου. Βάσει αυτού, κάθε ένας θα γνωρίζει ακριβώς σε ποια κατεύθυνση θα προωθήσει το πακέτο. Κανονικά, κάθε δρομολογητής διαθέτει πίνακα δρομολόγησης, όπου αποθηκεύονται δεδομένα σχετικά με τους γειτονικούς δρομολογητές. Αυτά τα δεδομένα συνίστανται από το κόστος που προκύπτει για την προώθηση ενός πακέτου προς την κατεύθυνση αυτού του γειτονικού κόμβου. Το κόστος είναι από πλευράς απαιτήσεων δικτύου και σπανίων πόρων. Τα δεδομένα από αυτόν τον πίνακα εξετάζονται και χρησιμοποιούνται για να αποφασιστεί η καλύτερη διαδρομή που πρέπει να ληφθεί ή ο πιο αποδοτικός κόμβος για την αποστολή του πακέτου στο δρόμο προς τον προορισμό του.

Τα πακέτα πάνε ο καθένας με τον δικό του τρόπο και μπορούν να κινηθούν μέσω διαφορετικών δικτύων και να πάρουν διαφορετικά μονοπάτια. Όλοι τελικά κατευθύνονται προς μία ίδια μηχανή προορισμού.

Μόλις φτάσετε στο μηχάνημα του Jo, η διεύθυνση προορισμού και η διεύθυνση του μηχανήματος θα ταιριάξουν. Τα πακέτα θα καταναλώνονται από το μηχάνημα, όπου η ενότητα IP σε αυτό θα τα επανασυναρμολογήσει και θα στείλει τα παραπάνω δεδομένα στην υπηρεσία TCP για περαιτέρω επεξεργασία.

TCP / IP

Το IP λειτουργεί μαζί με το πρωτόκολλο TCP για να διασφαλίσει ότι η μετάδοση είναι αξιόπιστη, έτσι ώστε να μην χαθεί κανένα πακέτο δεδομένων, ότι είναι σε τάξη και ότι δεν υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Σε ορισμένες υπηρεσίες, το TCP αντικαθίσταται με το UDP (ενοποιημένο πακέτο πακέτων) το οποίο δεν καλύπτει την αξιοπιστία της μετάδοσης και απλώς στέλνει τα πακέτα. Για παράδειγμα, ορισμένα συστήματα VoIP χρησιμοποιούν UDP για κλήσεις. Τα χαμένα πακέτα μπορεί να μην επηρεάζουν πολύ την ποιότητα κλήσης.