Διακοπή κυκλώματος έναντι εναλλαγής πακέτων

Το παλιό τηλεφωνικό σύστημα ( PSTN ) χρησιμοποιεί εναλλαγή κυκλωμάτων για τη μετάδοση φωνητικών δεδομένων ενώ το VoIP χρησιμοποιεί πακέτα-εναλλαγή για να το κάνει. Η διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι δύο τύποι αλλαγής εργασίας είναι αυτό που έκανε το VoIP τόσο διαφορετικό και επιτυχημένο.

Για να κατανοήσετε την εναλλαγή, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το δίκτυο που υπάρχει μεταξύ δύο επικοινωνούντων ατόμων είναι ένα σύνθετο πεδίο συσκευών και μηχανών, ειδικά εάν το δίκτυο είναι το Διαδίκτυο. Σκεφτείτε ένα άτομο στο Μαυρίκιο που έχει μια τηλεφωνική συνομιλία με ένα άλλο άτομο στην άλλη πλευρά του πλανήτη, για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλοί δρομολογητές, διακόπτες και άλλα είδη συσκευών που λαμβάνουν τα δεδομένα που μεταδίδονται κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας από το ένα άκρο στο άλλο.

Μετάβαση και δρομολόγηση

Η εναλλαγή και η δρομολόγηση είναι τεχνικά δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά για λόγους απλότητας, ας πάρουμε τους διακόπτες και τους δρομολογητές (συσκευές που κάνουν εναλλαγή και δρομολόγηση αντιστοίχως) ως συσκευές που εκτελούν μία εργασία: πραγματοποιήστε μια σύνδεση στη σύνδεση και προωθήστε τα δεδομένα από το πηγή στον προορισμό.

Διαδρομές ή Κυκλώματα

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε για τη μετάδοση πληροφοριών σε ένα τόσο περίπλοκο δίκτυο είναι η διαδρομή ή το κύκλωμα. Οι συσκευές που συνθέτουν τη διαδρομή ονομάζονται κόμβοι. Για παράδειγμα, οι διακόπτες, οι δρομολογητές και ορισμένες άλλες συσκευές δικτύου είναι κόμβοι.

Κατά την εναλλαγή κυκλώματος, αυτή η διαδρομή αποφασίζεται πριν ξεκινήσει η μετάδοση δεδομένων. Το σύστημα αποφασίζει ποια διαδρομή θα ακολουθήσει, βασιζόμενη σε έναν αλγόριθμο βελτιστοποίησης των πόρων και ότι η μετάδοση πηγαίνει σύμφωνα με τη διαδρομή. Για όλη τη διάρκεια της επικοινωνιακής συνόδου μεταξύ των δύο φορέων επικοινωνίας, η διαδρομή είναι αφιερωμένη και αποκλειστική και απελευθερώνεται μόνο όταν τερματίζεται η σύνοδος.

Πακέτα

Για να μπορέσετε να κατανοήσετε τη μεταγωγή πακέτων, πρέπει να ξέρετε τι είναι ένα πακέτο . Το πρωτόκολλο Internet (IP) , όπως και πολλά άλλα πρωτόκολλα , σπάει τα δεδομένα σε κομμάτια και περιτυλίγει τα κομμάτια σε δομές που ονομάζονται πακέτα. Κάθε πακέτο περιέχει, μαζί με το φορτίο δεδομένων, πληροφορίες σχετικά με τη διεύθυνση IP της πηγής και τους κόμβους προορισμού, τους αριθμούς ακολουθιών και μερικές άλλες πληροφορίες ελέγχου. Ένα πακέτο μπορεί επίσης να ονομαστεί ένα τμήμα ή ένα datagram.

Μόλις φτάσουν στον προορισμό τους, τα πακέτα επανασυναρμολογούνται για να επαναφέρουν τα αρχικά δεδομένα. Είναι επομένως προφανές ότι για τη μετάδοση δεδομένων σε πακέτα, πρέπει να είναι ψηφιακά δεδομένα.

Κατά τη μεταγωγή πακέτων, τα πακέτα αποστέλλονται προς τον προορισμό ανεξάρτητα μεταξύ τους. Κάθε πακέτο πρέπει να βρει τη δική του διαδρομή προς τον προορισμό. Δεν υπάρχει προκαθορισμένη διαδρομή. η απόφαση ως προς το ποιο κόμβο θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα λαμβάνεται μόνο όταν φτάσει ένας κόμβος. Κάθε πακέτο βρίσκει το δρόμο του χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που μεταφέρει, όπως η διεύθυνση IP πηγής και προορισμού.

Όπως πρέπει να το έχετε ήδη καταλάβει, το παραδοσιακό τηλεφωνικό σύστημα PSTN χρησιμοποιεί εναλλαγή κυκλώματος ενώ το VoIP χρησιμοποιεί μεταγωγή πακέτων .

Σύντομη Σύγκριση