Εισαγωγή στην ασφάλεια δικτύων υπολογιστών

Προστατέψτε τον εξοπλισμό και τα δεδομένα σας

Με όλα τα ζωτικά προσωπικά και επιχειρηματικά δεδομένα που μοιράζονται καθημερινά στα δίκτυα υπολογιστών, η ασφάλεια έχει γίνει μια από τις πιο ουσιαστικές πτυχές της δικτύωσης.

Δεν υπάρχει συνταγή για την πλήρη προστασία των δικτύων από εισβολείς. Η τεχνολογία ασφάλειας δικτύων βελτιώνεται και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου καθώς οι μέθοδοι τόσο για την επίθεση όσο και για την άμυνα μεγαλώνουν πιο εξελιγμένες.

Ασφάλεια Φυσικού Δικτύου

Το πιο βασικό αλλά συχνά παραβλεπόμενο στοιχείο της ασφάλειας του δικτύου είναι η διατήρηση υλικού που προστατεύεται από κλοπή ή φυσική εισβολή. Οι εταιρίες ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να κλειδώσουν τους διακομιστές δικτύου τους , τους διακόπτες δικτύου και άλλα εξαρτήματα του κεντρικού δικτύου σε καλά προστατευμένες εγκαταστάσεις.

Παρόλο που τα μέτρα αυτά δεν είναι πρακτικά για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, τα νοικοκυριά θα πρέπει να διατηρούν τους ευρυζωνικούς τους δρομολογητές σε ιδιωτικές τοποθεσίες, μακριά από τους γειτόνους και τους καλεσμένους.

Συμβουλή: Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το φυσικό σας υλικό μακριά από τα κοντινά snoops, ίσως θελήσετε να απενεργοποιήσετε τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη και μια συσκευή κοντά. Για παράδειγμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την εκπομπή SSID σε ένα δρομολογητή, ώστε οι συσκευές να μην μπορούν εύκολα να τις δουν ή να συνδεθούν.

Εάν η κλοπή δεδομένων με φυσικά μέσα (δηλ. Κλοπή υπολογιστή ή δρομολογητή) προκαλεί ανησυχία, μια λύση είναι να σταματήσετε την αποθήκευση των δεδομένων τοπικά. Οι υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων μέσω διαδικτύου μπορούν να διατηρούν ευαίσθητα αρχεία αποθηκευμένα εκτός τοποθεσίας σε ασφαλή τοποθεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ώστε ακόμη και αν το τοπικό υλικό κλαπεί ή διακυβευτεί, τα αρχεία εξακολουθούν να είναι ασφαλή αλλού.

Η ευρεία χρήση των κινητών συσκευών καθιστά τη φυσική ασφάλεια πολύ πιο σημαντική. Τα μικρά gadgets είναι ιδιαίτερα εύκολο να αφήσουν πίσω σε στάσεις ταξιδιού ή να πέσουν από τις τσέπες. Ιστορίες ειδήσεων στον Τύπο αφθονούν τους κατοίκους της περιοχής που έχουν τα smartphones τους κλαπεί σε δημόσιους χώρους, μερικές φορές ακόμη και κατά τη χρήση τους. Να είστε προσεκτικοί στο φυσικό περιβάλλον κάθε φορά που χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές και να τις αφήσετε ευσυνείδητα όταν τελειώσετε.

Τέλος, παραμείνετε σε οπτική επαφή με ένα τηλέφωνο όταν το δανείζετε σε κάποιον άλλο: Ένα κακόβουλο άτομο μπορεί να κλέψει προσωπικά δεδομένα, να εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης ή να «ακινητοποιήσει» τα τηλέφωνα σε λίγα λεπτά όταν μένει χωρίς επιτήρηση. Ένας ανησυχητικός αριθμός πρώην φίλων / φίλων, συζύγων και γειτόνων κατηγορείται για τέτοιες πράξεις.

Προστασία με κωδικό πρόσβασης

Εάν εφαρμοστεί σωστά, οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα για τη βελτίωση της ασφάλειας του δικτύου. Δυστυχώς, ορισμένοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης και επιμένουν να χρησιμοποιούν κακά, αδύνατα (π.χ. εύχρηστα) κωδικούς πρόσβασης όπως "123456" στα συστήματά τους και στα δίκτυά τους.

Ακολουθώντας μερικές μόνο βέλτιστες πρακτικές κοινής λογικής στη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης, βελτιώνεται πολύ η προστασία της ασφάλειας σε ένα δίκτυο υπολογιστών:

Συμβουλή: Εάν αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πραγματικά ισχυρούς κωδικούς επειδή είναι πιο δύσκολο να θυμηθείτε, εξετάστε το ενδεχόμενο αποθήκευσης τους σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης .

Spyware

Ακόμη και χωρίς φυσική πρόσβαση στις συσκευές ή γνωρίζοντας οποιονδήποτε κωδικό πρόσβασης στο δίκτυο, τα παράνομα προγράμματα που ονομάζονται spyware μπορούν να μολύνουν υπολογιστές και δίκτυα. Αυτό συνήθως διαιωνίζεται με την επίσκεψη κακόβουλων ιστοσελίδων.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα υποκλοπής spyware. Κάποιοι παρακολουθούν τη χρήση του υπολογιστή και τις συνήθειες περιήγησης στο διαδίκτυο για να αναφέρουν τα δεδομένα πίσω σε εταιρείες που το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν πιο στοχοθετημένη διαφήμιση. Άλλα είδη προγραμμάτων υποκλοπής επιχειρούν να κλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές λογισμικού spyware, λογισμικού keylogger , συλλαμβάνει και στέλνει το ιστορικό όλων των πλήκτρων πληκτρολογίου που κάνει ένα άτομο, το οποίο είναι ιδανικό για τη λήψη κωδικών πρόσβασης και αριθμών πιστωτικών καρτών.

Όλο το λογισμικό υποκλοπής spyware στον υπολογιστή προσπαθεί να λειτουργήσει χωρίς τη γνώση των χρηστών που τον χρησιμοποιούν, δημιουργώντας έτσι σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια.

Επειδή το λογισμικό υποκλοπής spyware είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να απομακρυνθεί, οι ειδικοί ασφαλείας συστήνουν την εγκατάσταση και λειτουργία αξιόπιστου λογισμικού anti-spyware σε δίκτυα υπολογιστών.

Ηλεκτρονικό Απόρρητο

Οι προσωπικοί καταπακτές, οι κλέφτες ταυτότητας, και ίσως ακόμη και οι κρατικές υπηρεσίες, παρακολουθούν τις διαδικτυακές συνήθειες και τις κινήσεις των χρηστών πολύ πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής του βασικού λογισμικού υποκλοπής spyware.

Η χρήση του Wi-Fi hotspot από τα τρένα και τα αυτοκίνητα των επιβατών αποκαλύπτει, για παράδειγμα, την τοποθεσία ενός ατόμου. Ακόμη και στον εικονικό κόσμο, πολλά σχετικά με την ταυτότητα ενός ατόμου μπορούν να εντοπιστούν στο διαδίκτυο μέσω των διευθύνσεων IP των δικτύων τους και των δραστηριοτήτων κοινωνικού δικτύου τους.

Οι τεχνικές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ατόμου στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν ανώνυμους διακομιστές μεσολάβησης ιστού και υπηρεσίες VPN . Παρόλο που η διατήρηση της απόλυτης ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο δεν είναι πλήρως εφικτή με τις σημερινές τεχνολογίες, οι μέθοδοι αυτές προστατεύουν την ιδιωτικότητα σε κάποιο βαθμό.