Πώς Spyware παίρνει τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας

Το λογισμικό υποκλοπής spyware είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε κρυφά πακέτα λογισμικού που παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών υπολογιστών και αποστέλλουν δεδομένα χρήσης σε εξωτερικές τοποθεσίες Web. Το λογισμικό υποκλοπής spyware μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των συσκευών λόγω του εύρους ζώνης του δικτύου και άλλων πόρων που καταναλώνουν.

Παραδείγματα Spyware

Ένα keylogger παρακολουθεί και καταγράφει πλήκτρα πιέζοντας σε ένα πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Ορισμένες επιχειρήσεις και κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν keyloggers για να παρακολουθήσουν νόμιμα τη δραστηριότητα των εργαζομένων που χρησιμοποιούν ευαίσθητο εξοπλισμό, αλλά οι καυλογραφίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ανυποψίαστους ανθρώπους από απόσταση μέσω του Διαδικτύου.

Άλλα προγράμματα παρακολούθησης παρακολουθούν τα δεδομένα που εισάγονται στα έντυπα του προγράμματος περιήγησης στο Web, ιδίως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά δεδομένα - και διαβιβάζουν τα δεδομένα αυτά σε τρίτους.

Ο όρος adware χρησιμοποιείται συνήθως στα κοινά συστήματα Διαδικτύου που παρακολουθούν τις συνήθειες περιήγησης και αγορών ενός ατόμου με σκοπό την εξυπηρέτηση στοχευμένου διαφημιστικού περιεχομένου. Το Adware θεωρείται τεχνικά ένα ξεχωριστό είδος κακόβουλου λογισμικού και γενικά λιγότερο παρεμβατικό από το spyware, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να το θεωρούν ανεπιθύμητο.

Το λογισμικό υποκλοπής spyware μπορεί να μεταφορτωθεί σε έναν υπολογιστή με δύο τρόπους: μέσω της εγκατάστασης πακέτων εφαρμογών ή μέσω της ενεργοποίησης μιας online ενέργειας.

Εγκατάσταση Spyware μέσω λήψεων Web

Ορισμένοι τύποι λογισμικού υποκλοπής spyware ενσωματώνονται στα πακέτα εγκατάστασης των λήψεων λογισμικού Internet. Οι εφαρμογές υποκλοπής spyware μπορεί να συγκαλυφθούν ως χρήσιμα προγράμματα από μόνοι τους ή μπορούν να συνοδεύουν άλλες εφαρμογές ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου εγκατάστασης

Το λογισμικό κατασκόπων λογισμικού μπορεί επίσης να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή μέσω της λήψης:

Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους λήψεων στο Internet μπορεί να οδηγήσει στη λήψη μιας ή ακόμη και πολλαπλών εφαρμογών spyware. Η εγκατάσταση της κύριας εφαρμογής εγκαθιστά αυτόματα τις εφαρμογές spyware, συνήθως χωρίς τη γνώση των χρηστών. Αντίθετα, η κατάργηση της εγκατάστασης μιας εφαρμογής δεν θα καταργήσει κατά κανόνα το λογισμικό υποκλοπής spyware.

Για να αποφύγετε να λαμβάνετε αυτό το είδος λογισμικού υποκλοπής, αναζητήστε προσεκτικά τα περιεχόμενα των online λήψεων λογισμικού πριν τα εγκαταστήσετε.

Ενεργοποίηση του λογισμικού υποκλοπής spyware μέσω ενεργειών στο διαδίκτυο

Άλλες μορφές λογισμικού υποκλοπής spyware μπορούν να ενεργοποιηθούν απλά με την επίσκεψη σε ορισμένες ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο. Αυτές οι σελίδες περιέχουν κώδικα δέσμης ενεργειών που ενεργοποιεί αυτόματα τη λήψη λογισμικού υποκλοπής spyware για να ξεκινήσει μόλις ανοίξει η σελίδα. Ανάλογα με την έκδοση του προγράμματος περιήγησης, τις ρυθμίσεις ασφάλειας και τις ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα ασφαλείας, ο χρήστης ενδέχεται να μην εντοπίσει την ερώτηση που σχετίζεται με το spyware.

Για να αποφύγετε την ενεργοποίηση λογισμικού υποκλοπής spyware κατά την περιήγηση στο Web ::

Δείτε επίσης - Πώς να αφαιρέσετε λογισμικό υποκλοπής spyware από τον υπολογιστή σας