Πώς να μετρήσετε τη δύναμη του σήματος Wi-Fi

Πολλαπλά εργαλεία μέτρησης ισχύος σήματος Wi-Fi

Η απόδοση μιας ασύρματης σύνδεσης δικτύου Wi-Fi εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ του ραδιοφωνικού σήματος. Στη διαδρομή μεταξύ του σημείου ασύρματης πρόσβασης και μιας συνδεδεμένης συσκευής, η ένταση του σήματος σε κάθε κατεύθυνση καθορίζει την ταχύτητα δεδομένων που είναι διαθέσιμη σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες μεθόδους για να προσδιορίσετε την ισχύ του σήματος της σύνδεσης Wi-Fi. Αυτό μπορεί να σας δώσει ιδέες για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την εμβέλεια Wi-Fi των συνδεδεμένων συσκευών σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι διαφορετικά εργαλεία ενδέχεται μερικές φορές να παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, ένα βοηθητικό πρόγραμμα μπορεί να εμφανίσει ισχύ σήματος 82 τοις εκατό και άλλα 75 τοις εκατό για την ίδια σύνδεση. Ή, ένας εντοπιστής Wi-Fi μπορεί να εμφανίσει τρεις ράβδους από πέντε, ενώ άλλος ένας από τους τέσσερις από τους πέντε. Αυτές οι παραλλαγές προκαλούνται γενικά από μικρές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συλλέγουν δείγματα και το χρονοδιάγραμμα που χρησιμοποιούν για να μετρήσουν μαζί τους για να αναφέρουν μια συνολική βαθμολογία.

Σημείωση : Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέτρησης του εύρους ζώνης του δικτύου σας, αλλά αυτός ο τύπος μέτρησης δεν είναι ο ίδιος με τον εντοπισμό της έντασης του σήματος. Ενώ ο πρώτος μπορεί να καθορίσει την ταχύτητα που πληρώνετε για τον ISP σας, ο τελευταίος (που περιγράφεται παρακάτω) είναι χρήσιμος όταν καθορίζετε τόσο τη λειτουργικότητα του υλικού Wi-Fi όσο και την εμβέλεια που έχει ένα σημείο πρόσβασης σε μια δεδομένη περιοχή.

Χρησιμοποιήστε ένα βοηθητικό πρόγραμμα Built-in Operating System

Τα Microsoft Windows και άλλα λειτουργικά συστήματα περιέχουν συνήθως ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση ασύρματων συνδέσεων δικτύου. Αυτός είναι ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος μέτρησης της ισχύος Wi-Fi.

Για παράδειγμα, σε νεότερες εκδόσεις των Windows, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο μικρού δικτύου κοντά στο ρολόι στη γραμμή εργασιών για να δείτε γρήγορα το ασύρματο δίκτυο στο οποίο είστε συνδεδεμένοι. Υπάρχουν πέντε γραμμές που υποδεικνύουν την ισχύ σήματος της σύνδεσης, όπου η μία είναι η φτωχότερη σύνδεση και οι πέντε είναι οι καλύτερες.

Στιγμιότυπο οθόνης, Windows 10.

Μπορείτε να βρείτε αυτή την ίδια θέση στα Windows χρησιμοποιώντας τη σελίδα Δικτύου και Internet > Συνδέσεις δικτύου του Πίνακα Ελέγχου . Απλώς κάντε δεξί κλικ στην ασύρματη σύνδεση και επιλέξτε Σύνδεση / Αποσύνδεση για να δείτε τη δύναμη Wi-Fi.

Σε συστήματα Linux, θα πρέπει να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή ώστε το παράθυρο του τερματικού να εξάγει το επίπεδο σήματος: iwconfig wlan0 | grep -i - σήμα χρώματος.

Χρησιμοποιήστε ένα Smartphone ή ένα Tablet

Οποιαδήποτε κινητή συσκευή που είναι διαδικτυακή είναι πιθανό να έχει μια ενότητα στις ρυθμίσεις που μπορεί να σας δείξει τη δύναμη του δικτύου Wi-Fi που βρίσκεται στο εύρος.

Για παράδειγμα, σε ένα iPhone, στην εφαρμογή " Ρυθμίσεις ", μεταβείτε στο Wi-Fi για να δείτε όχι μόνο τη δύναμη Wi-Fi του δικτύου στο οποίο βρίσκεστε, αλλά και την ισχύ του σήματος οποιουδήποτε δικτύου βρίσκεται στην εμβέλεια.

Μια παρόμοια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρείτε την ίδια θέση σε ένα τηλέφωνο Android / tablet ή σε οποιοδήποτε άλλο smartphone - απλά κοιτάξτε κάτω από ένα μενού Ρυθμίσεις , Wi-Fi ή Δικτύου .

Στιγμιότυπα, Android.

Μια άλλη επιλογή είναι να κατεβάσετε μια δωρεάν εφαρμογή όπως το Wifi Analyzer for Android, που δείχνει οπτικά τη δύναμη Wi-Fi σε dBm σε σύγκριση με άλλα κοντινά δίκτυα. Παρόμοιες επιλογές είναι διαθέσιμες και για άλλες πλατφόρμες, όπως το iOS.

Ανοίξτε το πρόγραμμα βοηθητικού προγράμματος προσαρμογέα ασύρματου δικτύου

Ορισμένοι κατασκευαστές υλικού ασύρματου δικτύου ή φορητούς υπολογιστές παρέχουν τις δικές τους εφαρμογές λογισμικού που παρακολουθούν επίσης την ισχύ του ασύρματου σήματος. Αυτές οι εφαρμογές συχνά αναφέρουν την ισχύ και την ποιότητα του σήματος με βάση ένα ποσοστό από το μηδέν έως το 100% και πρόσθετες λεπτομέρειες προσαρμοσμένες ειδικά στο εμπορικό σήμα του πωλητή. Το βοηθητικό πρόγραμμα του λειτουργικού συστήματος και το βοηθητικό πρόγραμμα του προμηθευτή ενδέχεται να εμφανίζουν τις ίδιες πληροφορίες σε διαφορετικές μορφές. Για παράδειγμα, μια σύνδεση με εξαιρετική βαθμολογία 5 γραμμών στα Windows ενδέχεται να εμφανίζεται στο λογισμικό του πωλητή ως εξαιρετική, με ποσοστό ποσοστού οπουδήποτε μεταξύ 80 και 100%.

Τα βοηθητικά προγράμματα πωλητών μπορούν συχνά να χρησιμοποιήσουν επιπλέον όργανα υλικού για τον ακριβέστερο υπολογισμό των επιπέδων ραδιοσήματος όπως μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB).

Οι εντοπιστές Wi-Fi είναι μια άλλη επιλογή

Μια συσκευή εντοπισμού Wi-Fi έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει ραδιοσυχνότητες στην τοπική περιοχή και να ανιχνεύει την ισχύ σήματος των κοντινών ασύρματων σημείων πρόσβασης. Οι εντοπιστές Wi-Fi υπάρχουν με τη μορφή μικρών συσκευών υλικού που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε ένα keychain.

Οι περισσότεροι εντοπιστές Wi-Fi χρησιμοποιούν ένα σύνολο τεσσάρων έως έξι LED για να υποδεικνύουν την ισχύ σήματος σε μονάδες "μπάρες" παρόμοιες με το βοηθητικό πρόγραμμα των Windows που εξηγείται παραπάνω. Αντίθετα από τις παραπάνω μεθόδους, ωστόσο, οι συσκευές εντοπισμού Wi-Fi δεν μετρούν τη δύναμη της πραγματικής σύνδεσής σας, αλλά αντιθέτως προβλέπουν μόνο τη δύναμη μιας σύνδεσης.