Τι είναι ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης;

Τα σημεία πρόσβασης δημιουργούν ασύρματα τοπικά δίκτυα

Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης (AP ή WAP) είναι συσκευές δικτύωσης που επιτρέπουν σε ασύρματες συσκευές Wi-Fi να συνδεθούν σε ενσύρματο δίκτυο. Δημιουργούν ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN) . Ένα σημείο πρόσβασης λειτουργεί ως κεντρικός πομπός και δέκτης ασύρματων ραδιοφωνικών σημάτων. Τα κύρια ασύρματα AP υποστηρίζουν Wi-Fi και χρησιμοποιούνται συχνότερα σε σπίτια, για την υποστήριξη δημόσιων ζωντανών σημείων στο διαδίκτυο και σε δίκτυα επιχειρήσεων για να διευκολύνουν τη διάδοση των ασύρματων κινητών συσκευών που χρησιμοποιούνται σήμερα. Το σημείο πρόσβασης μπορεί να ενσωματωθεί στον ενσύρματο δρομολογητή ή μπορεί να είναι μια αυτόνομη συσκευή.

Εάν εσείς ή ένας συνεργάτης χρησιμοποιήσετε ένα tablet ή φορητό υπολογιστή για να συνδεθείτε στο Internet, περνάτε από ένα σημείο πρόσβασης - είτε υλικό είτε ενσωματωμένο - για να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς να το συνδέετε με καλώδιο.

Εξοπλισμός σημείου πρόσβασης Wi-Fi

Τα αυτόνομα σημεία πρόσβασης είναι μικρές φυσικές συσκευές που μοιάζουν πολύ με οικιακούς ευρυζωνικούς δρομολογητές . Οι ασύρματες δρομολογητές που χρησιμοποιούνται για οικιακή δικτύωση έχουν ενσωματωμένα σημεία πρόσβασης στο υλικό και μπορούν να λειτουργούν με αυτόνομες μονάδες AP. Πολλοί κύριοι πωλητές καταναλωτικών προϊόντων Wi-Fi παράγουν σημεία πρόσβασης, τα οποία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να παρέχουν ασύρματη συνδεσιμότητα οπουδήποτε μπορεί να εκτελέσει ένα καλώδιο Ethernet από το σημείο πρόσβασης σε ένα ενσύρματο δρομολογητή. Το υλικό AP αποτελείται από ραδιοφωνικούς πομποδέκτες, κεραίες και υλικολογισμικό συσκευών .

Τα Wi-Fi hotspots αναπτύσσουν συνήθως ένα ή περισσότερα ασύρματα AP για να υποστηρίξουν μια περιοχή κάλυψης Wi-Fi. Επίσης, τα δίκτυα επιχειρήσεων εγκαθιστούν AP σε όλες τις περιοχές γραφείων τους. Ενώ τα περισσότερα σπίτια απαιτούν μόνο έναν ασύρματο δρομολογητή με σημείο πρόσβασης που είναι ενσωματωμένο για να καλύψει το φυσικό χώρο, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά από αυτά. Προσδιορίστε τις βέλτιστες τοποθεσίες για το πού να εγκαταστήσετε τα σημεία πρόσβασης μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο ακόμη και για τους επαγγελματίες του δικτύου, λόγω της ανάγκης να καλυφθούν οι χώροι ομοιόμορφα με ένα αξιόπιστο σήμα.

Χρήση σημείων πρόσβασης Wi-Fi

Εάν ο υπάρχων δρομολογητής δεν διαθέτει ασύρματες συσκευές, κάτι που είναι σπάνιο, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να επιλέξει να επεκτείνει τα δίκτυα προσθέτοντας μια ασύρματη συσκευή AP στο δίκτυο αντί να προσθέσει ένα δεύτερο δρομολογητή, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν ένα σύνολο AP κτίριο γραφείων. Τα σημεία πρόσβασης ενεργοποιούν τη λεγόμενη δικτύωση δικτύου Wi-Fi .

Παρόλο που οι συνδέσεις Wi-Fi δεν απαιτούν τεχνικά τη χρήση AP, επιτρέπουν στα δίκτυα Wi-Fi να κλιμακώνονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις και αριθμούς πελατών. Τα σύγχρονα σημεία πρόσβασης υποστηρίζουν έως και 255 πελάτες, ενώ τα παλαιά υποστηρίζουν μόνο περίπου 20 πελάτες. Τα AP παρέχουν επίσης δυνατότητα γεφύρωσης που επιτρέπει σε ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi να συνδεθεί σε άλλα ενσύρματα δίκτυα.

Ιστορικό σημείων πρόσβασης

Τα πρώτα ασύρματα σημεία πρόσβασης προηγήθηκαν του Wi-Fi. Μια εταιρεία με την επωνυμία Proxim Corporation (μια μακρινή συγγένεια της Proxim Wireless σήμερα) δημιούργησε τις πρώτες τέτοιες συσκευές, με επωνυμία RangeLAN2, που ξεκίνησε το 1994. Τα σημεία πρόσβασης επετεύχθησαν στην καθιερωμένη υιοθέτηση σύντομα μετά την εμφάνιση των πρώτων εμπορικών προϊόντων Wi-Fi στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Παρόλο που ονομάζονταν συσκευές "WAP" τα προηγούμενα χρόνια, ο κλάδος άρχισε σταδιακά να χρησιμοποιεί τον όρο "AP" αντί για "WAP" για να τις αναφέρει (εν μέρει για να αποφευχθεί η σύγχυση με το πρωτόκολλο ασύρματης εφαρμογής ), αν και ορισμένα AP είναι ενσύρματες συσκευές.