Εισαγωγή στην ασύρματη δικτύωση Wi-Fi

Το Wi-Fi έχει αναδειχθεί ως το πιο δημοφιλές πρωτόκολλο ασύρματου δικτύου του 21ου αιώνα. Ενώ άλλα ασύρματα πρωτόκολλα λειτουργούν καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις, η τεχνολογία Wi-Fi τροφοδοτεί τα περισσότερα οικιακά δίκτυα, πολλά τοπικά δίκτυα επιχειρήσεων και δημόσια δίκτυα hotspot .

Μερικοί άνθρωποι κατηγορούν εσφαλμένα όλα τα είδη ασύρματης δικτύωσης ως "Wi-Fi" όταν στην πραγματικότητα το Wi-Fi είναι μόνο μία από τις πολλές ασύρματες τεχνολογίες. Βλέπε - Οδηγός για πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου .

Ιστορικό και τύποι Wi-Fi

Στη δεκαετία του 1980 αναπτύχθηκε και μοιράστηκε μια τεχνολογία που σχεδιάστηκε για τα ασύρματα ταμειακές μηχανές που ονομάζεται WaveLAN με τον όμιλο IEEE που είναι υπεύθυνος για τα πρότυπα δικτύωσης, γνωστός ως επιτροπή 802. Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 μέχρι την επιτροπή δημοσιευμένο πρότυπο 802.11 το 1997.

Η αρχική μορφή του Wi-Fi από αυτό το πρότυπο 1997 υποστήριζε μόνο συνδέσεις 2 Mbps . Αυτή η τεχνολογία δεν ήταν επίσημα γνωστή ως "Wi-Fi" από την αρχή. αυτός ο όρος δημιουργήθηκε μόνο μερικά χρόνια καθώς η δημοτικότητά του αυξήθηκε. Μια ομάδα βιομηχανικών προτύπων συνέχισε να εξελίσσει το πρότυπο από τότε, δημιουργώντας μια οικογένεια νέων εκδόσεων Wi-Fi που ονομάζεται διαδοχικά 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac, και ούτω καθεξής. Κάθε ένα από αυτά τα σχετικά πρότυπα μπορεί να επικοινωνεί μεταξύ τους, αν και οι νεώτερες εκδόσεις προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις και περισσότερες λειτουργίες.

Περισσότερα - Πρότυπα 802.11 για ασύρματη δικτύωση Wi-Fi

Λειτουργίες λειτουργίας δικτύου Wi-Fi

ασύρματο σημείο πρόσβασης Wi-Fi ad-hoc

Wi-Fi Hardware

Οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές που χρησιμοποιούνται συνήθως σε οικιακά δίκτυα εξυπηρετούν (μαζί με τις άλλες λειτουργίες τους) ως σημεία πρόσβασης Wi-Fi. Παρομοίως, τα δημόσια hotspots Wi-Fi χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα σημεία πρόσβασης εγκατεστημένα μέσα στην περιοχή κάλυψης.

Τα μικρά ραδιόφωνα Wi-Fi και οι κεραίες είναι ενσωματωμένα σε smartphones, φορητούς υπολογιστές, εκτυπωτές και πολλά gadgets για τους καταναλωτές που τους επιτρέπουν να λειτουργούν ως πελάτες δικτύου. Τα σημεία πρόσβασης ρυθμίζονται με ονόματα δικτύου που μπορούν να εντοπίσουν οι πελάτες κατά τη σάρωση της περιοχής για διαθέσιμα δίκτυα.

Περισσότερα - Ο κόσμος των συσκευών Wi-Fi για οικιακά δίκτυα

Wi-Fi Hotspots

Τα Hotspots είναι ένα είδος δικτύου υποδομής που έχει σχεδιαστεί για δημόσια ή μετρημένη πρόσβαση στο Internet. Πολλά σημεία πρόσβασης hotspot χρησιμοποιούν ειδικά πακέτα λογισμικού για τη διαχείριση των συνδρομών των χρηστών και τον περιορισμό της πρόσβασης στο διαδίκτυο ανάλογα.

Περισσότερα - Εισαγωγή στα ασύρματα Hotspots

Πρωτόκολλα δικτύου Wi-Fi

Το Wi-Fi αποτελείται από ένα πρωτόκολλο στρώματος συνδέσμου δεδομένων που εκτελείται μέσω οποιουδήποτε από διάφορους φυσικούς συνδέσμους αργότερα (PHY). Το στρώμα δεδομένων υποστηρίζει ένα ειδικό πρωτόκολλο MAC (Media Access Control) που χρησιμοποιεί τεχνικές αποφυγής συγκρούσεων (τεχνικά αποκαλούμενες Πολλαπλή Πρόσβαση Sense Carrier με Αποφυγή Συγκρούσεων ή CSMA / CA για να βοηθήσει να χειριστεί πολλούς πελάτες στο δίκτυο επικοινωνώντας ταυτόχρονα

Το Wi-Fi υποστηρίζει την έννοια των καναλιών παρόμοιων με εκείνους των τηλεοράσεων. Κάθε κανάλι Wi-Fi χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων εντός των μεγαλύτερων ζωνών σήματος (2,4 GHz ή 5 GHz). Αυτό επιτρέπει στα τοπικά δίκτυα σε στενή φυσική εγγύτητα να επικοινωνούν χωρίς να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα πρωτόκολλα Wi-Fi ελέγχουν επιπλέον την ποιότητα του σήματος μεταξύ δύο συσκευών και προσαρμόζουν το ρυθμό δεδομένων της σύνδεσης, εάν χρειάζεται, για να αυξήσουν την αξιοπιστία τους. Η απαραίτητη λογική πρωτοκόλλου είναι ενσωματωμένη σε εξειδικευμένο υλικολογισμικό συσκευής προεγκατεστημένο από τον κατασκευαστή.

Περισσότερα - Χρήσιμα στοιχεία για το πώς λειτουργεί το Wi-Fi

Κοινά θέματα με δίκτυα Wi-Fi

Δεν υπάρχει τέλεια τεχνολογία και το Wi-Fi έχει το μερίδιο των περιορισμών. Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δίκτυα Wi-Fi περιλαμβάνουν: