Πώς να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη σε κάθε κύριο πρόγραμμα περιήγησης

Διαγραφή της προσωρινής μνήμης στο Chrome, Firefox, Edge, IE, Safari και Περισσότερα

Στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, μπορείτε να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη από την περιοχή " Απόρρητο" ή " Ιστορικό " στο μενού " Ρυθμίσεις" ή " Επιλογές ", ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης, φυσικά. Το Ctrl + Shift + Del λειτουργεί επίσης και με τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης.

Παρόλο που το πλήκτρο ταχείας συντόμευσης λειτουργεί στα περισσότερα μη-κινητά προγράμματα περιήγησης, τα ακριβή βήματα που απαιτούνται για την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης του προγράμματος περιήγησής σας εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες οδηγίες για το πρόγραμμα περιήγησης και τη συσκευή, καθώς και συνδέσεις με πιο εκτεταμένα μαθήματα αν τα χρειάζεστε.

Τι είναι ακριβώς η κρυφή μνήμη;

Η μνήμη cache του προγράμματος περιήγησής σας, που ονομάζεται μετρητά , είναι μια συλλογή από ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένου του κειμένου, των εικόνων και των περισσότερων άλλων μέσων που περιέχονται σε αυτά, τα οποία είναι αποθηκευμένα στο σκληρό σας δίσκο ή στο αποθηκευτικό χώρο του τηλεφώνου σας.

Έχοντας ένα τοπικό αντίγραφο μιας ιστοσελίδας κάνει για πολύ γρήγορη φόρτωση στην επόμενη επίσκεψή σας, επειδή ο υπολογιστής ή η συσκευή σας δεν χρειάζεται να κατεβάσετε από το Διαδίκτυο όλες αυτές τις ίδιες πληροφορίες και πάλι.

Τα αποθηκευμένα δεδομένα στο πρόγραμμα περιήγησης ακούγονται εξαιρετικά, οπότε γιατί πρέπει να τα καθαρίσετε;

Γιατί πρέπει να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη;

Σίγουρα δεν χρειάζεται να κάνετε, όχι ως τακτικό μέρος της συντήρησης υπολογιστών ή smartphone, ούτως ή άλλως. Ωστόσο, μερικοί καλοί λόγοι για να καθαρίσετε την κρυφή μνήμη έρχονται στο μυαλό σας ...

Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης αναγκάζει το πρόγραμμα περιήγησής σας να ανακτήσει το πιο πρόσφατο αντίγραφο που διατίθεται από τον ιστότοπο, κάτι που πρέπει να γίνει αυτόματα, αλλά μερικές φορές όχι.

Ενδέχεται επίσης να θέλετε να καταργήσετε την προσωρινή μνήμη αν αντιμετωπίζετε ζητήματα όπως 404 σφάλματα ή 502 σφάλματα (μεταξύ άλλων), μερικές φορές ενδείξεις ότι η μνήμη cache του προγράμματος περιήγησής σας είναι κατεστραμμένη.

Ένας άλλος λόγος για να διαγράψετε τα δεδομένα της προσωρινής μνήμης του προγράμματος περιήγησης είναι να ελευθερώσετε χώρο στο σκληρό σας δίσκο. Με την πάροδο του χρόνου, η μνήμη cache μπορεί να αυξηθεί σε ένα πραγματικά μεγάλο μέγεθος, και έτσι η εκκαθάρισή της μπορεί να ανακτήσει μέρος αυτού του χώρου που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν.

Ανεξάρτητα από το γιατί μπορεί να θέλετε να το κάνετε, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης σας είναι πολύ εύκολο να γίνει σε όλα τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Chrome: Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης

Στο Google Chrome, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης του προγράμματος περιήγησης γίνεται μέσω της περιοχής " Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης " στις Ρυθμίσεις . Από εκεί, ελέγξτε τις αποθηκευμένες εικόνες και αρχεία (καθώς και οτιδήποτε άλλο θέλετε να καταργήσετε) και στη συνέχεια πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί CLEAR DATA .

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο Chrome.

Υποθέτοντας ότι χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο , ο πιο γρήγορος τρόπος για να καθαρίσετε τα δεδομένα περιήγησης είναι μέσω της συντόμευσης πληκτρολογίου Ctrl + Shift + Del .

Χωρίς πληκτρολόγιο, πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί Μενού (το εικονίδιο με τρεις στοιβάζονται γραμμές) ακολουθούμενο από Περισσότερα εργαλεία και τέλος Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης ....

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης στο Chrome [ support.google.com ].

Συμβουλή: Επιλέξτε Όλος ο χρόνος από την επιλογή Χρονικό εύρος στο επάνω μέρος του παραθύρου Clear data browsing για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα πάντα.

Στο πρόγραμμα περιήγησης για κινητά του Chrome, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, στο Privacy Από εκεί, επιλέξτε Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης . Σε αυτό το μενού, ελέγξτε την προσωρινή αποθήκευση εικόνων και αρχείων και πατήστε το κουμπί Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης μία φορά και, στη συνέχεια, ξανά για επιβεβαίωση.

Internet Explorer: Διαγραφή ιστορικού περιήγησης

Στον Microsoft Internet Explorer, το πρόγραμμα περιήγησης που έρχεται προεγκατεστημένο στους περισσότερους υπολογιστές των Windows, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης γίνεται από την περιοχή Διαγραφή ιστορικού περιήγησης . Από εδώ, ελέγξτε τα προσωρινά αρχεία Internet και τα αρχεία ιστότοπων και στη συνέχεια κάντε κλικ ή επιλέξτε Διαγραφή .

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στον Internet Explorer.

Όπως συμβαίνει με άλλα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, ο πιο γρήγορος τρόπος για τις ρυθμίσεις Διαγραφή ιστορικού περιήγησης είναι μέσω της συντόμευσης πληκτρολογίου Ctrl + Shift + Del .

Μια άλλη επιλογή είναι μέσω του κουμπιού Εργαλεία (το εικονίδιο με το γρανάζι), ακολουθούμενο από την ασφάλεια και στη συνέχεια Διαγραφή ιστορικού περιήγησης ....

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης στον Internet Explorer για ένα πλήρες σύνολο οδηγιών.

Συμβουλή: Ο Internet Explorer συχνά αναφέρεται στην προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης ως προσωρινά αρχεία διαδικτύου αλλά είναι ένα στο ίδιο.

Firefox: Καθαρισμός πρόσφατου ιστορικού

Στο πρόγραμμα περιήγησης Firefox του Mozilla, εκκαθαρίζετε την προσωρινή μνήμη από την περιοχή Clear Recent History (Εκκαθάριση πρόσφατου ιστορικού ) στις επιλογές του προγράμματος περιήγησης. Μόλις εκεί, ελέγξτε την προσωρινή μνήμη και, στη συνέχεια, πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση τώρα .

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στον Firefox.

Η συντόμευση Ctrl + Shift + Del είναι ίσως ο πιο γρήγορος τρόπος για να ανοίξετε αυτό το εργαλείο. Είναι επίσης διαθέσιμο από το κουμπί μενού του Firefox (το τρίμωρο κουμπί "χάμπουργκερ") μέσω των επιλογών , στη συνέχεια του Privacy & Security και, τέλος, της διαγραφής του πρόσφατου συνδέσμου ιστορικού από την περιοχή Ιστορικό .

Δείτε το πώς να καταργήσετε την προσωρινή μνήμη στον Firefox για ένα πλήρες σεμινάριο.

Συμβουλή: Μην ξεχάσετε να επιλέξετε " Όλα" από την περιοχή "Ώρα" για να διαγράψετε: σύνολο επιλογών, αν υποτεθεί ότι πρόκειται για το χρονικό διάστημα που θέλετε να καταργήσετε την προσωρινή μνήμη.

Αν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για κινητά του Firefox, πατήστε το μενού από κάτω δεξιά και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ρυθμίσεις από αυτό το μενού. Βρείτε την ενότητα ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ και πατήστε Διαγραφή ιδιωτικών δεδομένων . Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την προσωρινή μνήμη και στη συνέχεια πατήστε Διαγραφή ιδιωτικών δεδομένων . Επιβεβαιώστε με ένα OK .

Το Firefox Focus είναι ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης για κινητά από το Firefox, το οποίο μπορείτε να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη χρησιμοποιώντας το πλήκτρο ERASE που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της εφαρμογής.

Σαφάρι: Άδειες κρύπτες

Στο πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης γίνεται μέσω του αναπτυσσόμενου μενού. Απλώς πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Ανάπτυξη και έπειτα αδειάστε τις κρυφές μνήμες

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο Safari.

Με ένα πληκτρολόγιο, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο Safari είναι εξαιρετικά εύκολη με τη συντόμευση Option-Command-E .

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να καταργήσετε την προσωρινή μνήμη στο Safari [ help.apple.com ] εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια.

Συμβουλή: Εάν δεν βλέπετε την ανάπτυξη στην γραμμή μενού του Safari, ενεργοποιήστε την μέσω του Safari> Προτιμήσεις ... και στη συνέχεια επιλέξτε το μενού Εμφάνιση εμφάνισης στη γραμμή μενού .

Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης του προγράμματος περιήγησης από το κινητό Safari, όπως αυτή του iPad ή του iPhone, πραγματοποιείται σε μια διαφορετική εφαρμογή. Από τη συσκευή σας, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και στη συνέχεια βρείτε την ενότητα Safari . Εκεί, μετακινηθείτε προς τα κάτω και πατήστε Διαγραφή ιστορικού και δεδομένων ιστοτόπου . Πατήστε Διαγραφή ιστορικού και δεδομένων για επιβεβαίωση.

Opera: Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης

Στην Opera, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης γίνεται μέσω της ενότητας " Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης " που είναι μέρος των ρυθμίσεων . Αφού ανοίξετε, ελέγξτε τις αποθηκευμένες εικόνες και αρχεία και στη συνέχεια κάντε κλικ ή επιλέξτε Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης .

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στην Opera.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να εμφανίσετε το παράθυρο " Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης" είναι μέσω της συντόμευσης πληκτρολογίου Ctrl + Shift + Del .

Χωρίς πληκτρολόγιο, κάντε κλικ ή πατήστε το κουμπί κύριου μενού (το λογότυπο της όπερας από την πάνω αριστερή πλευρά του προγράμματος περιήγησης), μετά Ρυθμίσεις , Απόρρητο και ασφάλεια και, τέλος, το κουμπί Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης .... Ελέγξτε την επιλογή Αποθηκευμένες εικόνες και αρχεία και, στη συνέχεια, πατήστε Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης .

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη στο Opera [ help.opera.com ] για λεπτομερείς οδηγίες.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την αρχή της επιλογής χρόνου στην κορυφή, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα διαγράψετε τα πάντα!

Μπορείτε επίσης να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη από τον browser του κινητού Opera. Πατήστε το εικονίδιο Opera από το κάτω μενού και στη συνέχεια μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Εκκαθάριση ... για να επιλέξετε τι πρέπει να διαγράψετε: αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, ιστορικό περιήγησης, cookies και δεδομένα ή όλα αυτά.

Edge: Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης

Στο περιηγητή Edge της Microsoft, που περιλαμβάνεται στα Windows 10, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης γίνεται μέσω του μενού " Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης ". Αφού ανοίξετε, ελέγξτε τα δεδομένα και τα αρχεία Cached και έπειτα πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση .

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στην άκρη.

Ο πιο γρήγορος τρόπος στο μενού Clear data browsing γίνεται με τη συντόμευση Ctrl + Shift + Del .

Μια άλλη επιλογή είναι μέσω του κουμπιού " Ρυθμίσεις" και "Περισσότερα " (το μικρό εικονίδιο με τρεις οριζόντιες κουκκίδες), ακολουθούμενο από τις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, το κουμπί Επιλέξτε τι γίνεται να καταργήσετε κάτω από την επικεφαλίδα Δεδομένα περιήγησης .

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη στο Microsoft Edge [υποστήριξη .microsoft.com ] για εκτενέστερη βοήθεια.

Συμβουλή: Πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Εμφάνιση περισσότερων ενώ βρίσκεστε στο μενού Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης για πρόσθετα στοιχεία που μπορείτε να διαγράψετε κατά την εκκαθάριση αποθηκευμένων αρχείων και εικόνων.

Για να διαγράψετε αρχεία προσωρινής μνήμης από το πρόγραμμα περιήγησης για κινητά Edge, μεταβείτε στο μενού χρησιμοποιώντας το κουμπί στη δεξιά πλευρά του μενού και επιλέξτε Ρυθμίσεις . Μεταβείτε στην επιλογή Απόρρητο> Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης και επιλέξτε αυτό που θέλετε να καταργηθεί. μπορείτε να διαλέξετε την κρυφή μνήμη, τους κωδικούς πρόσβασης, τα δεδομένα φόρμας, τα cookies και πολλά άλλα.

Vivaldi: Καθαρά ιδιωτικά δεδομένα

Μπορείτε να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη στο Vivaldi μέσω της περιοχής Clear Private Data . Από εκεί, ελέγξτε την προσωρινή μνήμη , επιλέξτε Όλος χρόνος από το επάνω μενού (αν θέλετε αυτό) και, στη συνέχεια, πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης .

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο Vivaldi.

Για να φτάσετε εκεί, πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί Vivaldi (το σύμβολο του λογότυπου V) ακολουθούμενο από Εργαλεία και τέλος Διαγραφή ιδιωτικών δεδομένων ....

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, η συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + Shift + Del εμφανίζει και αυτό το μενού.

Μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή Διαγραφή δεδομένων για: να διαγράψετε αποθηκευμένα αντικείμενα από πολύ πριν από την τελευταία ώρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκκαθάριση των προσωρινών αποθηκευτικών δεδομένων σε προγράμματα περιήγησης Web

Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης έχουν τουλάχιστον βασικές ρυθμίσεις διαχείρισης προσωρινής μνήμης, όπου μπορείτε να επιλέξετε το ελάχιστο χώρο που θα θέλατε να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα περιήγησης για δεδομένα προσωρινής αποθήκευσης ιστότοπων.

Ορισμένα προγράμματα περιήγησης σας επιτρέπουν να επιλέξετε την αυτόματη εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης, καθώς και άλλα δεδομένα που ενδέχεται να περιέχουν ιδιωτικές πληροφορίες, κάθε φορά που κλείνετε το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης.

Ελέγξτε τις συνδέσεις με τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες που παρέδωσα στις περισσότερες από τις ενότητες που περιγράφονται παραπάνω για το πρόγραμμα περιήγησης, αν ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να κάνετε κάποια από αυτά τα πιο προηγμένα πράγματα με το σύστημα προσωρινής αποθήκευσης του προγράμματος περιήγησης.

Στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, μπορείτε να αντικαταστήσετε την αποθηκευμένη προσωρινή μνήμη μιας ιστοσελίδας χωρίς να διαγράψετε όλη την προσωρινή μνήμη που έχει συλλέξει το πρόγραμμα περιήγησης. Στην ουσία, αυτό θα διαγράψει και να ανανεώσει την προσωρινή μνήμη μόνο για τη συγκεκριμένη σελίδα. Στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης και λειτουργικά συστήματα, μπορείτε να παρακάμψετε την προσωρινή μνήμη κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift ή Ctrl καθώς ανανεώνετε.