Τι είναι μια μονάδα σκληρού δίσκου;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για σκληρούς δίσκους υπολογιστών

Η μονάδα σκληρού δίσκου είναι η κύρια και συνήθως μεγαλύτερη συσκευή υλικού αποθήκευσης δεδομένων στον υπολογιστή. Το λειτουργικό σύστημα , οι τίτλοι λογισμικού και τα περισσότερα άλλα αρχεία αποθηκεύονται στη μονάδα σκληρού δίσκου.

Ο σκληρός δίσκος αναφέρεται μερικές φορές ως "μονάδα δίσκου C" λόγω του γεγονότος ότι τα Microsoft Windows ορίζουν το γράμμα μονάδας δίσκου "C" στο πρωτεύον διαμέρισμα του πρωτεύοντος σκληρού δίσκου σε έναν υπολογιστή από προεπιλογή.

Ενώ αυτό δεν είναι ένας τεχνικά σωστός όρος για χρήση, είναι ακόμα κοινό. Για παράδειγμα, ορισμένοι υπολογιστές έχουν πολλά γράμματα μονάδας δίσκου (π.χ., C, D και E) που αντιπροσωπεύουν περιοχές σε έναν ή περισσότερους σκληρούς δίσκους. Η μονάδα σκληρού δίσκου περνάει επίσης από το όνομα HDD (συντομογραφία), σκληρό δίσκο , σκληρό δίσκο , σταθερή μονάδα δίσκου , σταθερό δίσκο και μονάδα σταθερού δίσκου .

Δημοφιλείς κατασκευαστές σκληρών δίσκων

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές σκληρών δίσκων περιλαμβάνουν τις Seagate, Western Digital, Hitachi και Toshiba.

Συνήθως μπορείτε να αγοράσετε αυτές τις μάρκες σκληρών δίσκων, και εκείνων από άλλους κατασκευαστές, σε καταστήματα και σε απευθείας σύνδεση, όπως μέσω των δικτυακών τόπων της εταιρείας καθώς και ιστοσελίδες όπως το Amazon.

Φυσική περιγραφή του σκληρού δίσκου

Ένας σκληρός δίσκος είναι συνήθως το μέγεθος ενός βιβλίου, αλλά πολύ βαρύτερο.

Οι πλευρές του σκληρού δίσκου έχουν προεξέχουσες οπές με σπείρωμα για εύκολη τοποθέτηση στην υποδοχή μονάδας δίσκου 3,5 ιντσών στην θήκη του υπολογιστή . Η τοποθέτηση είναι επίσης δυνατή σε μια μεγαλύτερη θήκη μονάδας δίσκου 5.25 ιντσών με προσαρμογέα. Ο σκληρός δίσκος είναι τοποθετημένος έτσι ώστε το άκρο του με τις συνδέσεις να έρχονται μέσα στον υπολογιστή.

Το πίσω μέρος του σκληρού δίσκου περιέχει μια θύρα για ένα καλώδιο που συνδέεται στη μητρική πλακέτα . Ο τύπος του χρησιμοποιούμενου καλωδίου ( SATA ή PATA ) εξαρτάται από τον τύπο της μονάδας δίσκου, αλλά σχεδόν πάντα περιλαμβάνεται σε αγορά σκληρού δίσκου. Επίσης εδώ υπάρχει μια σύνδεση για τροφοδοσία από την παροχή ρεύματος .

Οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι έχουν επίσης ρυθμίσεις jumper στο πίσω μέρος που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η μητρική πλακέτα αναγνωρίζει τη μονάδα όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα. Αυτές οι ρυθμίσεις ποικίλλουν από τη μονάδα δίσκου σε μονάδα δίσκου, επομένως συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή του σκληρού δίσκου για λεπτομέρειες.

Πώς λειτουργεί ένας σκληρός δίσκος

Σε αντίθεση με την πτητική αποθήκευση όπως η μνήμη RAM , ο σκληρός δίσκος διατηρεί τα δεδομένα του ακόμα και όταν απενεργοποιείται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση ενός υπολογιστή , ο οποίος εξουδετερώνει τον σκληρό δίσκο, αλλά εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα όταν είναι ξανά.

Μέσα στο σκληρό δίσκο υπάρχουν τομείς που βρίσκονται σε διαδρομές, οι οποίοι αποθηκεύονται σε περιστρεφόμενες πλατφόρμες. Αυτές οι πλάκες έχουν μαγνητικές κεφαλές που κινούνται με ένα βραχίονα ενεργοποιητή για να διαβάζουν και να γράφουν δεδομένα στη μονάδα.

Είδη σκληρών δίσκων

Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή δεν είναι το μόνο είδος σκληρού δίσκου και τα SATA και PATA δεν είναι οι μόνοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να συνδεθούν με έναν υπολογιστή. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη σκληρών δίσκων, μερικά πολύ μικρά και άλλα αρκετά μεγάλα.

Για παράδειγμα, η κοινή μονάδα flash έχει και έναν σκληρό δίσκο, αλλά δεν γυρίζει σαν παραδοσιακός σκληρός δίσκος. Οι μονάδες Flash διαθέτουν ενσωματωμένες μονάδες SSD και συνδέονται στον υπολογιστή μέσω USB .

Ένας άλλος σκληρός δίσκος USB είναι ο εξωτερικός σκληρός δίσκος , ο οποίος είναι βασικά ένας σκληρός δίσκος που έχει τοποθετηθεί στη δική του θήκη έτσι ώστε να είναι ασφαλές να υπάρχει εκτός της θήκης του υπολογιστή. Συνήθως διασυνδέονται με τον υπολογιστή μέσω USB, αλλά κάποιοι χρησιμοποιούν το FireWire ή το eSATA.

Ένα εξωτερικό περίβλημα είναι ένα περίβλημα για έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία εάν θέλετε να "μετατρέψετε" έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Και αυτοί χρησιμοποιούν USB, FireWire και ούτω καθεξής.

Χωρητικότητα αποθήκευσης

Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου είναι ένας τεράστιος παράγοντας για να καθοριστεί αν κάποιος θα αγοράσει μια συγκεκριμένη συσκευή όπως ένα φορητό υπολογιστή ή ένα τηλέφωνο. Εάν η χωρητικότητα αποθήκευσης είναι μάλλον μικρή, αυτό σημαίνει ότι θα γεμίσει με αρχεία γρηγορότερα, ενώ μια μονάδα δίσκου που διαθέτει πολλά και πολλά αποθηκευτικά συστήματα μπορεί να χειριστεί πολύ περισσότερα δεδομένα.

Επιλέγοντας ένα σκληρό δίσκο που βασίζεται στο πόσα αποθήκευση μπορεί να διατηρήσει είναι πραγματικά μέχρι τη γνώμη και την περίσταση. Εάν χρειάζεστε ένα tablet, για παράδειγμα, που μπορεί να κρατήσει πολλά βίντεο, θα θέλετε να είστε βέβαιοι να πάρετε το 64 GB ένα αντί για το 8 GB ένα.

Το ίδιο ισχύει και για τους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή. Είστε ένας για να αποθηκεύσετε πολλά βίντεο ή εικόνες HD ή τα περισσότερα από τα αρχεία σας υποστηρίζονται στο διαδίκτυο ; Μια προτιμώμενη αποθήκευση σε κατάσταση εκτός σύνδεσης μπορεί να σας οδηγήσει να αγοράσετε έναν εσωτερικό ή εξωτερικό σκληρό δίσκο που υποστηρίζει 4 TB έναντι 500 GB. Δείτε Terabytes, Gigabytes & Petabytes: Πόσο μεγάλοι είναι αυτοί; αν δεν είστε σίγουροι πώς συγκρίνονται αυτές οι μονάδες μέτρησης.

Κοινές εργασίες μονάδας σκληρού δίσκου

Μια απλή εργασία που μπορείτε να κάνετε με ένα σκληρό δίσκο είναι να αλλάξετε το γράμμα της μονάδας δίσκου . Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανατρέξετε στη μονάδα δίσκου χρησιμοποιώντας διαφορετικό γράμμα. Για παράδειγμα, ενώ ο κύριος σκληρός δίσκος ονομάζεται κανονικά μονάδα δίσκου "C" και δεν μπορεί να αλλάξει, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε γράμμα του εξωτερικού σκληρού δίσκου από "P" σε "L" (ή οποιοδήποτε άλλο αποδεκτό γράμμα).

Πρέπει να διαμορφώσετε τη μονάδα δίσκου ή να κατατμήσετε τη μονάδα σε ενότητες πριν να μπορέσετε να εγκαταστήσετε ένα λειτουργικό σύστημα ή να αποθηκεύσετε αρχεία. Κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος για πρώτη φορά είναι συνήθως όταν διαμορφώνεται ένας νέος σκληρός δίσκος και δίνεται ένα σύστημα αρχείων , διαφορετικά ένα εργαλείο διαμερίσματος δίσκου είναι ένας κοινός τρόπος χειρισμού της μονάδας με αυτόν τον τρόπο.

Όταν ασχολείστε με έναν κατακερματισμένο σκληρό δίσκο, είναι διαθέσιμα δωρεάν εργαλεία αποκατάστασης που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κατακερματισμού.

Δεδομένου ότι ένας σκληρός δίσκος είναι όπου αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή, είναι συνηθισμένο να θέλετε να διαγράψετε με ασφάλεια τα δεδομένα από τη μονάδα , όπως πριν από την πώληση του υλικού ή την επανεγκατάσταση ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με ένα πρόγραμμα καταστροφής δεδομένων .

Αντιμετώπιση προβλημάτων σκληρού δίσκου

Ο σκληρός δίσκος στον υπολογιστή σας χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, κάθε φορά που κάνετε κάτι που περιλαμβάνει ανάγνωση ή εγγραφή δεδομένων στο δίσκο. Είναι φυσικό λοιπόν να βρεθείτε τελικά σε ένα πρόβλημα με τη συσκευή.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι ένας σκληρός δίσκος που κάνει θόρυβο και το καλύτερο πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση προβλημάτων σκληρού δίσκου κάθε είδους είναι η εκτέλεση δοκιμής σκληρού δίσκου .

Τα Windows περιλαμβάνουν ένα ενσωματωμένο εργαλείο που ονομάζεται chkdsk και βοηθά στην αναγνώριση και ίσως και στη διόρθωση διαφόρων σφαλμάτων σκληρού δίσκου. Μπορείτε να εκτελέσετε τη γραφική έκδοση αυτού του εργαλείου στις περισσότερες εκδόσεις των Windows .

Πολλά δωρεάν προγράμματα μπορούν να δοκιμάσουν έναν σκληρό δίσκο για προβλήματα που μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ανάγκη αντικατάστασης του δίσκου . Μερικοί από αυτούς μπορούν επίσης να μετρήσουν την απόδοση όπως ο χρόνος αναζήτησης .