Τι είναι ένα Partition;

Κατατμήσεις δίσκων: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Ένα διαμέρισμα μπορεί να θεωρηθεί ως διαίρεση ή "μέρος" μιας πραγματικής μονάδας σκληρού δίσκου .

Ένα διαμέρισμα είναι πραγματικά μόνο ένας λογικός διαχωρισμός από το σύνολο της μονάδας, αλλά φαίνεται ότι το τμήμα δημιουργεί πολλαπλές φυσικές κινήσεις.

Ορισμένοι όροι που θα συσχετιστούν με ένα διαμέρισμα περιλαμβάνουν πρωτεύοντα, ενεργά, εκτεταμένα και λογικά διαμερίσματα. Περισσότερα σχετικά με αυτό.

Τα χωρίσματα ονομάζονται επίσης μερικές φορές διαμερίσματα δίσκου και όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη μονάδα λέξεων, συνήθως σημαίνει ένα διαμέρισμα με ένα γράμμα μονάδας δίσκου που έχει οριστεί.

Πώς χωρίζετε ένα σκληρό δίσκο;

Στα Windows, η βασική διαμέριση του σκληρού δίσκου γίνεται μέσω του εργαλείου διαχείρισης δίσκων .

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διαμοιράσετε έναν σκληρό δίσκο στα Windows για λεπτομερή βήματα για τη δημιουργία ενός διαμερίσματος σε κάθε έκδοση των Windows .

Η προηγμένη διαχείριση διαμερισμάτων, όπως η επέκταση και η συρρίκνωση διαμερισμάτων, η σύνδεση διαμερισμάτων κ.λπ., δεν μπορεί να γίνει στα Windows, αλλά μπορεί να γίνει με ειδικό λογισμικό διαχείρισης διαμερισμάτων. Παρακολουθώ τις επικαιροποιημένες αναθεωρήσεις αυτών των εργαλείων στη λίστα του Λογισμικού δωρεάν διαμερίσματος δίσκου .

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το γιατί μπορείτε να δημιουργήσετε διαμερίσματα και να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους κατατμήσεων που μπορούν να δημιουργηθούν.

Ποιος είναι ο σκοπός ενός διαμερίσματος;

Ο διαχωρισμός ενός σκληρού δίσκου σε χωρίσματα είναι χρήσιμος για πολλούς λόγους, αλλά είναι απαραίτητος για τουλάχιστον ένα: για να καταστεί η μονάδα διαθέσιμη σε ένα λειτουργικό σύστημα .

Για παράδειγμα, όταν εγκαθιστάτε ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows , μέρος της διαδικασίας είναι να ορίσετε ένα διαμέρισμα στο σκληρό δίσκο. Αυτό το διαμέρισμα χρησιμεύει για τον ορισμό μιας περιοχής του σκληρού δίσκου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Windows για την εγκατάσταση όλων των αρχείων τους. Στα λειτουργικά συστήματα Windows, αυτό το πρωτεύον διαμέρισμα συνήθως αντιστοιχεί στο γράμμα μονάδας δίσκου "C".

Εκτός από τη μονάδα δίσκου C , τα Windows συχνά δημιουργούν αυτόματα άλλα διαμερίσματα κατά την εγκατάσταση, παρόλο που σπάνια λαμβάνουν ένα γράμμα μονάδας δίσκου. Για παράδειγμα, στα Windows 10, είναι εγκατεστημένο ένα διαμέρισμα αποκατάστασης , με ένα σύνολο εργαλείων που ονομάζεται Advanced Startup Options , για να διορθώσετε τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στην κύρια μονάδα δίσκου C.

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για να δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα είναι να μπορείτε να εγκαταστήσετε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα στον ίδιο σκληρό δίσκο, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε ποια θέλετε να ξεκινήσετε, μια κατάσταση που ονομάζεται διπλή εκκίνηση . Μπορεί να χρησιμοποιείτε Windows και Linux, Windows 10 και Windows 7 ή ακόμα και 3 ή 4 διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

Περισσότερο από ένα διαμέρισμα είναι απόλυτη ανάγκη για την εκτέλεση περισσότερων από ένα λειτουργικό σύστημα, επειδή τα λειτουργικά συστήματα θα προβάλλουν τα διαμερίσματα ως χωριστές μονάδες δίσκου, αποφεύγοντας τα περισσότερα προβλήματα μεταξύ τους. Πολλαπλά διαμερίσματα σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε την εγκατάσταση πολλαπλών σκληρών δίσκων μόνο για να έχετε την επιλογή εκκίνησης σε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα.

Επίσης, μπορούν να δημιουργηθούν διαμερίσματα σκληρών δίσκων για τη διαχείριση των αρχείων. Παρόλο που τα διαφορετικά διαμερίσματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην ίδια φυσική μονάδα δίσκου, είναι συχνά χρήσιμο να έχετε ένα διαμέρισμα που δημιουργείται μόνο για λήψεις φωτογραφιών, βίντεο ή λογισμικού, αντί να τα αποθηκεύσετε σε ξεχωριστούς φακέλους μέσα στο ίδιο διαμέρισμα.

Ενώ είναι λιγότερο συνηθισμένες αυτές τις μέρες χάρη στις καλύτερες λειτουργίες διαχείρισης χρηστών στα Windows, πολλά τμήματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους χρήστες που μοιράζονται έναν υπολογιστή και θα ήθελαν να διατηρήσουν τα αρχεία ξεχωριστά και να τα μοιραστούν εύκολα μεταξύ τους.

Ένας άλλος, συνηθισμένος λόγος για να δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα είναι να διαχωρίσετε τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος από τα προσωπικά δεδομένα. Με τα πολύτιμα προσωπικά σας αρχεία σε μια διαφορετική μονάδα δίσκου, μπορείτε να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows μετά από μια μεγάλη συντριβή και να μην πλησιάσετε ποτέ τα δεδομένα που θέλετε να διατηρήσετε.

Αυτό το παράδειγμα κατατμήσεων προσωπικών δεδομένων καθιστά επίσης πολύ εύκολο να δημιουργήσετε μια κατοπτρική εικόνα ενός αντιγράφου εργασίας του διαμερίσματος του συστήματός σας με λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας . Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε δύο χωριστά αντίγραφα ασφαλείας, ένα για το λειτουργικό σας σύστημα σε λειτουργία και άλλα για τα προσωπικά σας δεδομένα, τα οποία μπορούν να αποκατασταθούν ανεξάρτητα από το άλλο.

Πρωτογενή, εκτεταμένα και λογικά χωρίσματα

Οποιοδήποτε διαμέρισμα που έχει εγκατεστημένο σε αυτό ένα λειτουργικό σύστημα ονομάζεται πρωτεύον διαμέρισμα . Το τμήμα του πίνακα κατατμήσεων μιας κύριας εγγραφής εκκίνησης επιτρέπει έως και 4 κύρια τμήματα σε έναν σκληρό δίσκο.

Παρόλο που 4 κύρια τμήματα μπορούν να υπάρχουν, πράγμα που σημαίνει ότι τέσσερα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα θα μπορούσαν να τετραπλασιαστούν στον ίδιο σκληρό δίσκο, μόνο ένα από τα διαμερίσματα επιτρέπεται να είναι "ενεργά" οποιαδήποτε στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι το προεπιλεγμένο λειτουργικό σύστημα που ο υπολογιστής εκκινεί. Αυτό το διαμέρισμα αναφέρεται ως ενεργό διαμέρισμα .

Ένα (και μόνο) από τέσσερα κύρια διαμερίσματα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα εκτεταμένο διαμέρισμα . Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής μπορεί να έχει μέχρι τέσσερα κύρια διαμερίσματα ή τρία κύρια διαμερίσματα και ένα εκτεταμένο διαμέρισμα. Ένα εκτεταμένο διαμέρισμα δεν μπορεί να κρατήσει δεδομένα από μόνα τους. Αντίθετα, ένα εκτεταμένο διαμέρισμα είναι απλώς το όνομα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα κοντέινερ που περιέχει άλλα διαμερίσματα που διατηρούν δεδομένα, τα οποία ονομάζονται λογικά διαμερίσματα .

Μείνε μαζί μου...

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των λογικών διαμερισμάτων που μπορεί να περιέχει ένας δίσκος, αλλά περιορίζονται μόνο σε δεδομένα χρήστη, όχι σε λειτουργικά συστήματα όπως σε ένα πρωτεύον διαμέρισμα. Ένα λογικό διαμέρισμα είναι αυτό που θα δημιουργούσατε για την αποθήκευση ταινιών, λογισμικού, αρχείων προγραμμάτων κλπ.

Για παράδειγμα, ένας σκληρός δίσκος θα έχει γενικά ένα πρωτεύον ενεργό διαμέρισμα με τα Windows που είναι εγκατεστημένο σε αυτό και στη συνέχεια ένα ή περισσότερα λογικά διαμερίσματα με άλλα αρχεία, όπως έγγραφα, βίντεο και προσωπικά δεδομένα. Προφανώς, αυτό θα διαφέρει από τον υπολογιστή στον υπολογιστή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χωρίσματα

Τα χωρίσματα των φυσικών σκληρών δίσκων πρέπει να μορφοποιηθούν και να εγκατασταθεί ένα σύστημα αρχείων (το οποίο είναι μια διαδικασία της μορφής) πριν από την αποθήκευση οποιωνδήποτε δεδομένων σε αυτά.

Επειδή τα διαμερίσματα εμφανίζονται ως μοναδική μονάδα δίσκου, μπορούν να εκχωρηθούν το καθένα από τα γράμματα της μονάδας δίσκου τους, όπως το C για το διαμέρισμα στο οποίο είναι συνήθως εγκατεστημένα τα Windows. Δείτε πώς αλλάζω ένα γράμμα μονάδας δίσκου στα Windows; για περισσότερα σχετικά με αυτό.

Κανονικά, όταν μεταφέρεται ένα αρχείο από ένα φάκελο σε άλλο κάτω από το ίδιο διαμέρισμα, είναι ακριβώς η αναφορά στην τοποθεσία του αρχείου που αλλάζει, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταφορά αρχείων συμβαίνει σχεδόν ακαριαία. Ωστόσο, επειδή τα χωρίσματα είναι χωριστά το ένα από το άλλο, όπως πολλοί σκληροί δίσκοι, η μετακίνηση αρχείων από το ένα διαμέρισμα στο άλλο απαιτεί την μετακίνηση των πραγματικών δεδομένων και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μεταφορά των δεδομένων.

Τα διαμερίσματα μπορούν να κρυφτούν, να κρυπτογραφηθούν και να προστατευθούν με κωδικό πρόσβασης με δωρεάν λογισμικό κρυπτογράφησης δίσκων .