Τι είναι μια υπηρεσία;

Ορισμός υπηρεσίας και οδηγιών των Windows για τον έλεγχο των υπηρεσιών

Μια υπηρεσία είναι ένα μικρό πρόγραμμα που αρχίζει συνήθως όταν φορτώνεται το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Συνήθως δεν θα αλληλεπιδράσετε με υπηρεσίες όπως εσείς με τα κανονικά προγράμματα, επειδή εκτελούνται στο παρασκήνιο (δεν τις βλέπετε) και δεν παρέχουν κανονικό περιβάλλον εργασίας χρήστη.

Οι υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα Windows για να ελέγξουν πολλά πράγματα όπως εκτύπωση, κοινή χρήση αρχείων, επικοινωνία με συσκευές Bluetooth, έλεγχος για ενημερώσεις λογισμικού, φιλοξενία ιστοσελίδων κ.λπ.

Μια υπηρεσία μπορεί να εγκατασταθεί ακόμη και από ένα πρόγραμμα τρίτου μέρους, που δεν είναι Windows, όπως ένα εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων , πρόγραμμα κρυπτογράφησης δίσκων , βοηθητικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας online και πολλά άλλα.

Πώς μπορώ να ελέγξω τις υπηρεσίες των Windows;

Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες δεν ανοίγουν και εμφανίζουν επιλογές και παράθυρα, όπως πιθανώς να χρησιμοποιείτε για να δείτε με ένα πρόγραμμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ενσωματωμένο εργαλείο των Windows για να τα χειριστείτε.

Services είναι ένα εργαλείο με περιβάλλον χρήστη που επικοινωνεί με το λεγόμενο Service Control Manager, ώστε να μπορείτε να εργάζεστε με υπηρεσίες στα Windows.

Ένα άλλο εργαλείο, το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου γραμμής εντολών ( sc.exe ), είναι επίσης διαθέσιμο, αλλά είναι πιο περίπλοκο στη χρήση και έτσι είναι περιττό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πώς να δείτε ποιες υπηρεσίες εκτελούνται στον υπολογιστή σας

Ο ευκολότερος τρόπος για να ανοίξετε τις Υπηρεσίες είναι μέσω της συντόμευσης Υπηρεσίες στις Εργαλεία διαχείρισης , η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του Πίνακα Ελέγχου .

Μια άλλη επιλογή είναι να εκτελέσετε τις υπηρεσίες.msc από μια γραμμή εντολών ή το πλαίσιο διαλόγου "Εκτέλεση" (πληκτρολόγιο Win + R).

Εάν εκτελείτε Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 ή Windows Vista , μπορείτε επίσης να δείτε υπηρεσίες στο Task Manager .

Οι υπηρεσίες που εκτελούνται ενεργά αυτή τη στιγμή θα λένε " Εκτέλεση" στη στήλη "Κατάσταση". Κοιτάξτε το στιγμιότυπο οθόνης στο πάνω μέρος αυτής της σελίδας για να δείτε τι εννοώ.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά άλλα, μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα υπηρεσιών που μπορείτε να δείτε στον υπολογιστή σας: Apple Mobile Device Service, Υπηρεσία Υποστήριξης Bluetooth, Client DHCP, Client DNS, Ομιλητής Ομάδας Ομάδας, Συνδέσεις Δικτύου, Plug and Play, Spooler Print, Κέντρο Ασφαλείας , Χρονοδιάγραμμα εργασιών, Τείχος προστασίας των Windows και WLAN AutoConfig.

Σημείωση: Είναι απολύτως φυσιολογικό αν δεν εκτελούνται όλες οι υπηρεσίες (τίποτα, ή Σταμάτησε , εμφανίζεται στη στήλη Κατάσταση). Αν κοιτάζετε τον κατάλογο των υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να βρείτε μια λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο υπολογιστής σας, μην ξεκινάτε να ξεκινάτε όλες τις υπηρεσίες που δεν εκτελούνται . Αν και πιθανότατα δεν θα κάνει κακό, αυτή η προσέγγιση δεν είναι ίσως η λύση στο πρόβλημά σας.

Κάνοντας διπλό κλικ (ή πατώντας) σε οποιαδήποτε υπηρεσία θα ανοίξουν οι ιδιότητές του, από όπου μπορείτε να δείτε τον σκοπό της υπηρεσίας και, για μερικές υπηρεσίες, τι θα συμβεί αν την σταματήσετε. Για παράδειγμα, το άνοιγμα των ιδιοτήτων για την υπηρεσία Apple Mobile Device εξηγεί ότι η υπηρεσία χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με τις συσκευές Apple που συνδέονται στον υπολογιστή σας.

Σημείωση: Δεν μπορείτε να προβάλετε τις ιδιότητες μιας υπηρεσίας εάν τις έχετε πρόσβαση μέσω του Task Manager. Πρέπει να είστε στο βοηθητικό πρόγραμμα Υπηρεσίες για να δείτε τις ιδιότητες.

Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες των Windows

Ορισμένες υπηρεσίες ίσως χρειαστεί να ξαναρχίσουν για λόγους αντιμετώπισης προβλημάτων, εάν το πρόγραμμα στο οποίο ανήκουν ή η εργασία που εκτελούν δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Άλλες υπηρεσίες ίσως χρειαστεί να σταματήσουν τελείως αν προσπαθείτε να εγκαταστήσετε ξανά το λογισμικό, αλλά μια συνημμένη υπηρεσία δεν θα σταματήσει από μόνη της ή αν υποψιάζεστε ότι η υπηρεσία χρησιμοποιείται κακόβουλα.

Σημαντικό: Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επεξεργασία των υπηρεσιών των Windows. Τα περισσότερα από αυτά που βλέπετε είναι πολύ σημαντικά για καθημερινές εργασίες, και ορισμένα από αυτά εξαρτώνται ακόμη και από άλλες υπηρεσίες για να λειτουργούν σωστά.

Με τις Υπηρεσίες ανοιχτές, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ (ή να πατήσετε και να κρατήσετε) οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες για περισσότερες επιλογές, οι οποίες σας επιτρέπουν να ξεκινήσετε, να σταματήσετε, να κάνετε παύση, να συνεχίσετε ή να την επανεκκινήσετε. Αυτές οι επιλογές είναι αρκετά αυτονόητες.

Όπως είπα πιο πάνω, ορισμένες υπηρεσίες ίσως χρειαστεί να σταματήσουν, εάν παρεμβαίνουν σε εγκατάσταση ή απενεργοποίηση λογισμικού. Πείτε για παράδειγμα ότι καταργείτε την εγκατάσταση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς , αλλά για κάποιο λόγο η υπηρεσία δεν τερματίζεται με το πρόγραμμα, προκαλώντας την αδυναμία σας να καταργήσετε εντελώς το πρόγραμμα επειδή ένα μέρος του εξακολουθεί να εκτελείται.

Αυτή είναι μια περίπτωση όπου θέλετε να ανοίξετε τις Υπηρεσίες, να βρείτε την κατάλληλη υπηρεσία και να επιλέξετε Διακοπή για να συνεχίσετε τη διαδικασία κανονικής απεγκατάστασης.

Μια περίπτωση όπου μπορεί να χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση μιας υπηρεσίας των Windows είναι αν προσπαθείτε να εκτυπώσετε κάτι αλλά τα πάντα συνεχίζουν να είναι κλειστά στην ουρά εκτύπωσης. Η κοινή λύση για αυτό το ζήτημα είναι να μεταβείτε στις Υπηρεσίες και να επιλέξετε Επανεκκίνηση για την υπηρεσία ουράς εκτύπωσης .

Δεν θέλετε να την απενεργοποιήσετε τελείως επειδή η υπηρεσία πρέπει να εκτελείται για να εκτυπώσετε. Η επανεκκίνηση της υπηρεσίας την απενεργοποιεί προσωρινά και, στη συνέχεια, ξεκινάει την επιστροφή της, κάτι που μοιάζει με μια απλή ανανέωση για να ξαναρχίσει η λειτουργία κανονικά.

Πώς να διαγράψετε / απεγκαταστήσετε τις υπηρεσίες των Windows

Η διαγραφή μιας υπηρεσίας μπορεί να είναι η μόνη επιλογή που έχετε εάν ένα κακόβουλο πρόγραμμα έχει εγκαταστήσει μια υπηρεσία που δεν φαίνεται να κρατάτε απενεργοποιημένη.

Παρόλο που η επιλογή δεν μπορεί να βρεθεί στο πρόγραμμα services.msc , είναι δυνατή η πλήρης κατάργηση της εγκατάστασης μιας υπηρεσίας στα Windows. Αυτό όχι μόνο θα σβήσει την υπηρεσία, αλλά θα την διαγράψει από τον υπολογιστή, δεν θα ξαναδεί ποτέ (εκτός αν βέβαια εγκατασταθεί ξανά).

Η κατάργηση της εγκατάστασης μιας υπηρεσίας των Windows μπορεί να γίνει τόσο στο μητρώο των Windows όσο και με το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου υπηρεσίας (sc.exe) μέσω μιας ανυψωμένης γραμμής εντολών . Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις δύο μεθόδους στο Stack Overflow.

Εάν χρησιμοποιείτε Windows 7 ή παλαιότερο λειτουργικό σύστημα Windows, το δωρεάν λογισμικό Comodo Programs Manager μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαγραφή των υπηρεσιών των Windows και είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση από οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους (αλλά δεν λειτουργεί στα Windows 10 ή στα Windows 8) .

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες των Windows

Οι υπηρεσίες είναι διαφορετικές από τα κανονικά προγράμματα, καθώς ένα κανονικό κομμάτι του λογισμικού θα σταματήσει να λειτουργεί εάν ο χρήστης αποσυνδεθεί από τον υπολογιστή. Μια υπηρεσία, ωστόσο, εκτελείται με το λειτουργικό σύστημα των Windows, το είδος του στο δικό του περιβάλλον, που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί εντελώς εκτός λογαριασμού του, αλλά εξακολουθεί να έχει ορισμένες υπηρεσίες που εκτελούνται στο παρασκήνιο.

Παρόλο που μπορεί να βρεθεί ως μειονέκτημα για την εκτέλεση υπηρεσιών πάντα, είναι πραγματικά πολύ ευεργετικό, σαν να χρησιμοποιείτε λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης . Μια υπηρεσία που είναι πάντα διαθέσιμη από ένα πρόγραμμα όπως το TeamViewer σάς επιτρέπει να απομακρυνθείτε στον υπολογιστή σας, ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι τοπικά.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές στο παράθυρο ιδιοτήτων κάθε υπηρεσίας πάνω από αυτό που περιγράφεται παραπάνω που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο εκκίνησης της υπηρεσίας (αυτόματα, χειροκίνητα, καθυστερημένα ή απενεργοποιημένα) και τι θα συμβεί αυτόματα εάν η υπηρεσία αποτύχει ξαφνικά και σταματήσει να λειτουργεί.

Μια υπηρεσία μπορεί επίσης να ρυθμιστεί ώστε να εκτελείται υπό τις άδειες ενός συγκεκριμένου χρήστη. Αυτό είναι επωφελές σε ένα σενάριο όπου πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά ο συνδεδεμένος χρήστης δεν έχει τα κατάλληλα δικαιώματα για να το εκτελέσει. Θα δείτε πιθανότατα αυτό μόνο σε ένα σενάριο όπου υπάρχει ένας διαχειριστής δικτύου στον έλεγχο των υπολογιστών.

Ορισμένες υπηρεσίες δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν με κανονικά μέσα, επειδή ενδέχεται να έχουν εγκατασταθεί με ένα πρόγραμμα οδήγησης που σας εμποδίζει να την απενεργοποιήσετε. Εάν πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να εντοπίσετε και να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα οδήγησης στη Διαχείριση Συσκευών (Device Manager) ή να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία (Safe Mode) και να επιχειρήσετε να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία εκεί (επειδή τα περισσότερα προγράμματα οδήγησης δεν φορτώνονται σε ασφαλή λειτουργία ).