Πώς να ανοίξετε μια αυξημένη γραμμή εντολών

Ανοίξτε τη γραμμή εντολών ως διαχειριστής στα Windows 10, 8, 7 και Vista

Ορισμένες εντολές που είναι διαθέσιμες στα Windows απαιτούν να τις εκτελέσετε από μια ανυψωμένη γραμμή εντολών . Βασικά, αυτό σημαίνει ότι εκτελείτε το πρόγραμμα Command Prompt (cmd.exe) με δικαιώματα διαχειριστή.

Θα ξέρετε αν πρέπει να εκτελέσετε μια συγκεκριμένη εντολή από μια αυξημένη γραμμή εντολών επειδή θα σας το πω ξεκάθαρα σε ένα μήνυμα σφάλματος μετά την εκτέλεση της εντολής.

Για παράδειγμα, όταν προσπαθείτε να εκτελέσετε την εντολή sfc από ένα κανονικό παράθυρο γραμμής εντολών, θα εμφανιστεί το μήνυμα χρήστης πρέπει να είναι διαχειριστής που εκτελεί μια περίοδο λειτουργίας κονσόλας προκειμένου να χρησιμοποιήσει το βοηθητικό πρόγραμμα sfc" .

Δοκιμάστε την εντολή chkdsk και θα λάβετε μια "Πρόσβαση αρνήθηκε καθώς δεν έχετε επαρκή δικαιώματα. Πρέπει να καλέσετε αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα που εκτελείται σε αυξημένη λειτουργία " .

Άλλες εντολές δίνουν άλλα μηνύματα, αλλά ανεξάρτητα από το ποια είναι η φράση του μηνύματος ή από ποια εντολή εντολής εντολών μιλάμε, η λύση είναι απλή: ανοίξτε μια ανυψωμένη γραμμή εντολών και εκτελέστε ξανά την εντολή.

Απαιτούμενος χρόνος: Το άνοιγμα μιας ανυψωμένης Γραμμής εντολών θα σας βοηθήσει να περάσετε κάτω από ένα λεπτό από την αρχή μέχρι το τέλος. Μόλις ξέρεις πώς να το κάνεις, θα είσαι ακόμα πιο γρήγορος την επόμενη φορά.

Σημείωση: Τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για το άνοιγμα μιας ανυψωμένης Γραμμής εντολών διαφέρουν κάπως ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα . Το πρώτο εγχειρίδιο λειτουργεί για τα Windows 10 και τα Windows 8 και το δεύτερο για τα Windows 7 και τα Windows Vista . Δείτε την έκδοση των Windows που έχω; αν δεν είστε βέβαιοι.

Πώς να ανοίξετε μια αυξημένη γραμμή εντολών στα Windows 10 ή Windows 8

Η ακόλουθη διαδικασία λειτουργεί μόνο για Windows 10 και Windows 8, η οποία είναι ατυχής αφού είναι υπερ-απλή και εργάζεται για την ανύψωση και άλλων προγραμμάτων, όχι μόνο της Command Prompt.

  1. Ανοίξτε τη Διαχείριση εργασιών . Ο πιο γρήγορος τρόπος, υποθέτοντας ότι χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο , είναι μέσω του CTRL + SHIFT + ESC, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες μέθοδοι που περιγράφονται σε αυτόν τον σύνδεσμο.
  2. Μόλις ανοιχτεί ο Διαχειριστής εργασιών, πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή μενού Αρχείο , ακολουθούμενη από την εκτέλεση νέας εργασίας .
    1. Σημείωση: Δεν βλέπετε το μενού Αρχείο ; Ενδέχεται πρώτα να χρειαστεί να κάνετε κλικ ή να αγγίξετε το βέλος Περισσότερες λεπτομέρειες στο κάτω μέρος του παραθύρου Διαχείριση εργασιών για να εμφανίσετε μια πιο προηγμένη προβολή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μενού Αρχείο .
  3. Στο παράθυρο Δημιουργία νέας εργασίας που βλέπετε τώρα, πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στο πεδίο Άνοιγμα κειμένου:
    1. cmd
    2. ... αλλά δεν κάνουμε τίποτα άλλο ακόμα!
  4. Ελέγξτε τη δημιουργία αυτής της εργασίας με δικαιώματα διαχειριστή. κουτί.
    1. Σημείωση: Δεν βλέπετε αυτό το πλαίσιο; Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός σας των Windows είναι ένας τυπικός λογαριασμός και όχι ένας λογαριασμός διαχειριστή . Ο λογαριασμός σας πρέπει να έχει δικαιώματα διαχειριστή, ώστε να μπορεί να ανοίξει μια αυξημένη γραμμή εντολών με αυτό τον τρόπο. Ακολουθήστε τη μέθοδο των Windows 7 / Vista παρακάτω ή δοκιμάστε την συμβουλή ακριβώς κάτω από αυτές τις οδηγίες.
  5. Τώρα κάντε κλικ ή πατήστε OK . Ακολουθήστε τις απαιτήσεις ελέγχου λογαριασμού χρήστη που ενδέχεται να εμφανιστούν στη συνέχεια.

Θα εμφανιστεί τώρα ένα παράθυρο με αυξημένα Γραμμή εντολών, επιτρέποντας την απεριόριστη πρόσβαση στις εντολές εκτέλεσης.

Μη διστάσετε να κλείσετε το Task Manager. Δεν χρειάζεται να παραμείνετε ανοιχτοί για χρήση της Γραμμής εντολών.

Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο με Windows 10 ή Windows 8, μπορείτε να ανοίξετε γρήγορα μια αυξημένη γραμμή εντολών από το μενού Power User . Απλά πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα WINDOWS και X και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Command Prompt (Admin) . Κάντε κλικ στο κουμπί " Ναι" σε όλα τα μηνύματα ελέγχου λογαριασμού χρήστη που ενδέχεται να εμφανιστούν.

Πώς να ανοίξετε μια αυξημένη γραμμή εντολών στα Windows 7 ή Vista

  1. Εντοπίστε τη συντόμευση της γραμμής εντολών, συνήθως στο φάκελο " Αξεσουάρ " στο μενού "Έναρξη".
    1. Συμβουλή: Αν δυσκολεύεστε να το βρείτε, ανατρέξτε στο φροντιστήριο οδηγιών για το πώς να ανοίξετε το βοηθητικό πρόγραμμα (μη ανυψωμένο είδος). Απλά μην την ξεκινήσετε - υπάρχει ένα ενδιάμεσο βήμα που πρέπει να πάρετε ...
  2. Μόλις το βρείτε, κάντε δεξί κλικ πάνω του για να εμφανιστεί το αναδυόμενο μενού επιλογών.
  3. Από το αναδυόμενο μενού, επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής . Αποδεχτείτε τα μηνύματα ή τις προειδοποιήσεις ελέγχου λογαριασμού χρήστη.

Πρέπει να εμφανιστεί ένα υψηλό παράθυρο γραμμής εντολών, επιτρέποντας την πρόσβαση σε εντολές που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστικού επιπέδου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αυξημένες εντολές εντολών

Μην αφήσετε όλη τη συζήτηση παραπάνω να σας πείσει ότι θα πρέπει ή πρέπει να εκτελέσετε την εντολή Command Prompt ως διαχειριστής για τις περισσότερες εντολές. Για σχεδόν όλες τις εντολές Command Prompt, ανεξάρτητα από την έκδοση των Windows, είναι τελείως εντάξει να τα εκτελέσετε από ένα τυπικό παράθυρο Command Prompt.

Για να μπορέσετε να ανοίξετε ένα παράθυρο αυξημένων γραμμών εντολών, α) ο λογαριασμός χρήστη των Windows πρέπει να διαθέτει ήδη δικαιώματα διαχειριστή ή β) πρέπει να γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης σε άλλον λογαριασμό στον υπολογιστή με δικαιώματα διαχειριστή. Οι περισσότεροι λογαριασμοί χρηστών του οικιακού υπολογιστή δημιουργούνται ως λογαριασμοί διαχειριστή, οπότε αυτό δεν αποτελεί συνήθως ανησυχία.

Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε αν το παράθυρο της Γραμμής εντολών που έχετε ανοίξει είναι ανυψωμένο ή όχι: είναι ανυψωμένο αν ο τίτλος παραθύρου λέει Administrator . δεν είναι ανυψωμένο εάν ο τίτλος του παραθύρου λέει απλά την εντολή "Γραμμή εντολών" .

Ένα ανυψωμένο παράθυρο γραμμής εντολών ανοίγει στο C: \ Windows \ system32 . Ένα παράθυρο μη ανυψωμένου γραμμής εντολών ανοίγει αντί για C: \ Users \ [username] .

Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιείτε συχνά μια αυξημένη γραμμή εντολών, τότε θα πρέπει να εξετάσετε τη δημιουργία μιας νέας συντόμευσης στη γραμμή εντολών που ξεκινά αυτόματα το πρόγραμμα με πρόσβαση στο επίπεδο διαχειριστή. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να δημιουργήσετε μια συντομευμένη συντομεύση γραμμής εντολών εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Καμία εντολή στα Windows XP δεν απαιτεί αυξημένη γραμμή εντολών. Η περιορισμένη πρόσβαση σε ορισμένες εντολές εισήχθη για πρώτη φορά στα Windows Vista.