Τι είναι ένας διερμηνέας γραμμής εντολών;

Ορισμός διεπαφών της γραμμής εντολών και κοινές διεπαφές γραμμής εντολών

Ένας διερμηνέας γραμμής εντολών είναι οποιοδήποτε πρόγραμμα που επιτρέπει την εισαγωγή εντολών και στη συνέχεια εκτελεί αυτές τις εντολές στο λειτουργικό σύστημα . Είναι κυριολεκτικά ένας διερμηνέας εντολών.

Σε αντίθεση με ένα πρόγραμμα που έχει γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) όπως κουμπιά και μενού που ελέγχονται με το ποντίκι μου, ένας διερμηνέας γραμμής εντολών δέχεται γραμμές γραμμών από ένα πληκτρολόγιο ως εντολές και στη συνέχεια μετατρέπει αυτές τις εντολές σε λειτουργίες που το λειτουργικό σύστημα κατανοεί.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα ερμηνευτή γραμμής εντολών αναφέρεται επίσης γενικά ως διεπαφή γραμμής εντολών. Λιγότερο συχνά, ένας διερμηνέας γραμμής εντολών ονομάζεται επίσης CLI , διερμηνέας γλώσσας εντολών , διεπαφή χρήστη κονσόλας , επεξεργαστής εντολών, κέλυφος, κέλυφος γραμμής εντολών ή διερμηνέας εντολών .

Γιατί χρησιμοποιούνται οι διερμηνείς γραμμής εντολών;

Εάν ένας υπολογιστής μπορεί να ελεγχθεί μέσω εύχρηστων εφαρμογών που έχουν γραφική διασύνδεση, ίσως να αναρωτιέστε γιατί κάποιος θα θέλει αντί να εισάγει εντολές μέσω της γραμμής εντολών. Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι ...

Το πρώτο είναι ότι μπορείτε να αυτοματοποιήσετε τις εντολές. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που θα μπορούσα να δώσω, αλλά το ένα είναι ένα σενάριο για να κλείνετε πάντοτε ορισμένες υπηρεσίες ή προγράμματα όταν ο χρήστης συνδέεται πρώτα. Άλλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιγραφή αρχείων παρόμοιας μορφής από ένα φάκελο έτσι δεν χρειάζεται να κοσκινίζετε τον εαυτό σας. Αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν γρήγορα και αυτόματα χρησιμοποιώντας εντολές.

Ένα άλλο πλεονέκτημα στη χρήση ενός διερμηνέα γραμμής εντολών είναι ότι μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση στις λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος. Οι προχωρημένοι χρήστες ενδέχεται να προτιμούν τη διεπαφή γραμμής εντολών λόγω της σύντομης και ισχυρής πρόσβασης που τους προσφέρουν.

Ωστόσο, οι απλοί και άπειροι χρήστες συνήθως δεν θέλουν να χρησιμοποιούν μια διασύνδεση γραμμής εντολών επειδή σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο να χρησιμοποιηθούν ως γραφικό πρόγραμμα. Οι διαθέσιμες εντολές δεν είναι τόσο προφανείς όσο ένα πρόγραμμα που έχει ένα μενού και κουμπιά. Δεν μπορείτε απλά να ανοίξετε έναν διερμηνέα γραμμής εντολών και αμέσως να ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε όπως μπορείτε με μια κανονική γραφική εφαρμογή που μπορείτε να κάνετε λήψη.

Οι διερμηνείς γραμμής εντολών είναι χρήσιμοι επειδή, ενώ μπορεί να υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εντολών και επιλογών για τον έλεγχο ενός λειτουργικού συστήματος, είναι πιθανό ότι το λογισμικό GUI σε αυτό το λειτουργικό σύστημα δεν είναι απλά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιεί αυτές τις εντολές. Επίσης, ένας διερμηνέας γραμμής εντολών σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μερικές από αυτές τις εντολές χωρίς να χρειάζεται να τις χρησιμοποιήσετε όλες μαζί, κάτι που είναι επωφελές για συστήματα που δεν διαθέτουν τους πόρους για να εκτελέσουν ένα γραφικό πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διερμηνείς γραμμής εντολών

Στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα των Windows, ο κύριος διερμηνέας γραμμής εντολών είναι Command Prompt . Το Windows PowerShell είναι ένας πιο προηγμένος διερμηνέας γραμμής εντολών που είναι διαθέσιμος παράλληλα με την εντολή εντολών σε πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows.

Στα Windows XP και στα Windows 2000, ένα ειδικό διαγνωστικό εργαλείο που ονομάζεται Κονσόλα αποκατάστασης λειτουργεί επίσης ως διερμηνέας γραμμής εντολών για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών αντιμετώπισης προβλημάτων και επισκευής του συστήματος.

Η διεπαφή γραμμής εντολών στο λειτουργικό σύστημα macOS ονομάζεται τερματικό.

Μερικές φορές, μέσα στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τόσο μια διεπαφή γραμμής εντολών όσο και μια γραφική διεπαφή χρήστη. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι χαρακτηριστικό για μια διεπαφή να υποστηρίζονται ορισμένες λειτουργίες που εξαιρούνται από την άλλη. Συνήθως είναι το τμήμα της γραμμής εντολών που περιλαμβάνει περισσότερες λειτουργίες, επειδή παρέχει πρωτογενή πρόσβαση στα αρχεία εφαρμογών και δεν περιορίζεται από αυτό που ο προγραμματιστής λογισμικού επέλεξε να συμπεριλάβει στο GUI.