Κατανόηση των τρόπων λήψης φωτογραφικών μηχανών

Ένας οδηγός για τις πέντε βασικές λειτουργίες λήψης στο DSLR σας

Η κατανόηση των τρόπων λήψης φωτογραφικών μηχανών μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην ποιότητα των εικόνων σας. Εδώ είναι ένας οδηγός για τις πέντε βασικές λειτουργίες λήψης στο DSLR σας και μια εξήγηση για το τι κάνει κάθε λειτουργία στη φωτογραφική σας μηχανή.

Αρχικά, θα χρειαστεί να εντοπίσετε τον επιλογέα στο επάνω μέρος της φωτογραφικής μηχανής σας, με γράμματα γραμμένα σε αυτό. Αυτός ο επιλογέας θα περιλαμβάνει πάντοτε, στο ελάχιστο, αυτά τα τέσσερα γράμματα - P, A (ή AV), S (ή TV), και M. Θα υπάρχει επίσης μια πέμπτη λειτουργία με τίτλο "Auto". Ας δούμε τι πραγματικά σημαίνουν αυτά τα διαφορετικά γράμματα.

Αυτόματη λειτουργία

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας κάνει ακριβώς αυτό που λέει στον πίνακα. Στη λειτουργία Αυτόματη, η κάμερα θα ρυθμίσει τα πάντα για εσάς - από το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου έως την ισορροπία λευκού και το ISO . Θα ενεργοποιήσει επίσης αυτόματα το αναδυόμενο φλας (αν έχετε κάμερα), όταν χρειάζεται. Αυτή είναι μια καλή λειτουργία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενώ εξοικειωθείτε με τη φωτογραφική μηχανή σας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν χρειάζεται να φωτογραφίσετε κάτι γρήγορα, όταν δεν έχετε χρόνο για να ρυθμίσετε τη μηχανή με το χέρι. Η αυτόματη λειτουργία αναπαριστάται μερικές φορές από ένα πράσινο πλαίσιο στον επιλογέα κάμερας.

Λειτουργία προγράμματος (P)

Η λειτουργία Προγράμματος είναι ημι-αυτόματη λειτουργία και κάποιες φορές ονομάζεται Λειτουργία αυτόματου προγράμματος. Η κάμερα εξακολουθεί να ελέγχει τις περισσότερες λειτουργίες, αλλά μπορείτε να ελέγξετε το ISO, την ισορροπία λευκού και το φλας . Στη συνέχεια, η κάμερα θα ρυθμίσει αυτόματα τις ρυθμίσεις ταχύτητας κλείστρου και διαφράγματος για να λειτουργήσει μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις που έχετε δημιουργήσει, καθιστώντας αυτήν την μία από τις ευκολότερες εξελιγμένες λειτουργίες λήψης που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, στη λειτουργία Προγραμματισμού, θα μπορούσατε να αποφύγετε αυτόματη εκτόξευση του φλας και ανυψώστε το ISO για να αντισταθμίσετε τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως όταν δεν θέλετε το φλας να σβήνει τις δυνατότητες των υποκειμένων για μια εσωτερική φωτογραφία. Η λειτουργία προγράμματος μπορεί να προσθέσει πραγματικά στη δημιουργικότητά σας και είναι ιδανικό για αρχάριους να αρχίσουν να εξερευνούν τις λειτουργίες της κάμερας.

Λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος (A ή AV)

Στη Λειτουργία Προτεραιότητας Αφαίρεσης, έχετε τον έλεγχο της ρύθμισης του ανοίγματος (ή του f-stop). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε τόσο την ποσότητα φωτός που έρχεται μέσα από το φακό όσο και το βάθος πεδίου. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν ανησυχείτε για τον έλεγχο της ποσότητας της εστιασμένης εικόνας (π.χ. βάθος πεδίου) και φωτογραφίζετε μια ακίνητη εικόνα που δεν θα επηρεαστεί από την ταχύτητα κλείστρου.

Λειτουργία προτεραιότητας λήψης (S ή TV)

Όταν προσπαθείτε να παγώσετε γρήγορα κινούμενα αντικείμενα, η λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου είναι ο φίλος σας! Είναι επίσης ιδανικό για ώρες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μακροχρόνιες εκθέσεις. Θα έχετε τον έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου και η κάμερα θα ρυθμίσει για εσάς τις κατάλληλες ρυθμίσεις διαφράγματος και ISO. Η λειτουργία Προτεραιότητας κλείστρου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη φωτογραφία και την άγρια ​​φύση.

Χειροκίνητη λειτουργία (M)

Αυτή είναι η λειτουργία που χρησιμοποιούν οι υπέρ φωτογράφοι τον περισσότερο χρόνο, καθώς επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των λειτουργιών της κάμερας. Η χειροκίνητη λειτουργία σημαίνει ότι μπορείτε να προσαρμόσετε όλες τις λειτουργίες ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, η χρήση χειροκίνητης λειτουργίας απαιτεί καλή κατανόηση των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών λειτουργιών - ιδιαίτερα της σχέσης μεταξύ της ταχύτητας κλείστρου και του ανοίγματος.

Λειτουργίες σκηνών (SCN)

Ορισμένες προηγμένες κάμερες DSLR αρχίζουν να περιλαμβάνουν μια επιλογή λειτουργίας σκηνής στον περιστροφικό επιλογέα λειτουργίας, συνήθως σημειωμένο με ένα SCN. Αυτές οι λειτουργίες εμφανίστηκαν αρχικά με κάμερες σημείου και βολής, προσπαθώντας να επιτρέψουν στον φωτογράφο να ταιριάζει με τη σκηνή που προσπαθεί να φωτογραφίσει με τις ρυθμίσεις στη φωτογραφική μηχανή, αλλά με απλοϊκό τρόπο. Οι κατασκευαστές DSLR συμπεριλαμβάνουν λειτουργίες σκηνών στις κλήσεις της κάμερας DSLR για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους άπειρους φωτογράφους να μεταναστεύσουν στην πιο προηγμένη κάμερα. Ωστόσο, οι λειτουργίες σκηνής δεν είναι όλες χρήσιμες. Πιθανότατα καλύτερα να εξυπηρετείτε απλώς με την αυτόματη λειτουργία.