Γλωσσάριο ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής: ISO

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει μια ρύθμιση ISO στην ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή. Εάν είστε νέοι στη ψηφιακή φωτογραφία, ίσως το αγνοήσατε, επιτρέποντας στην κάμερα να πυροβολήσει μόνο σε μια αυτόματη ρύθμιση ISO. Αλλά καθώς προωθούνται οι δεξιότητές σας στη φωτογραφία, θα θελήσετε να μάθετε να ελέγχετε το ISO. Και για να γίνει αυτό σωστά, θα πρέπει να καταλάβετε την απάντηση στην ερώτηση: Τι είναι το ISO;

Κατανόηση του ISO της κάμεράς σας

Το ISO είναι ένας αριθμός που χρησιμοποιείται για να εκφράσει την ευαισθησία φωτός του αισθητήρα εικόνας της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Οι υψηλότερες ρυθμίσεις ISO σας επιτρέπουν να φωτογραφίζετε ψηφιακές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αλλά αυτές οι φωτογραφίες είναι πιο ευαίσθητες σε θόρυβο και σε κόκκους σε σχέση με τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε χαμηλές ρυθμίσεις ISO. Οι χαμηλότερες ρυθμίσεις ISO μειώνουν την ευαισθησία του αισθητήρα εικόνας στο φως, αλλά δεν υποφέρουν επίσης από προβλήματα θορύβου.

Οι χαμηλές ρυθμίσεις ISO χρησιμοποιούνται καλύτερα στην εξωτερική φωτογραφία, όπου ο φωτισμός είναι πολύ καλός. Οι υψηλότερες ρυθμίσεις ISO χρησιμοποιούνται καλύτερα στην εσωτερική φωτογραφία, όπου ο φωτισμός είναι ανεπαρκής.

Επιστροφή στη φωτογραφία ταινίας

Το ISO έχει τις ρίζες του στην κινηματογραφική φωτογραφία, όπου η ρύθμιση ISO μέτρησε την ευαισθησία ενός συγκεκριμένου ρολλού φιλμ στο φως. Κάθε ρολό φιλμ θα είχε βαθμολογία "ταχύτητας", η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης ως ISO, όπως ISO 100 ή ISO 400.

Θα διαπιστώσετε ότι με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, το σύστημα αριθμοδότησης ISO έχει μεταφερθεί από ταινία. Η χαμηλότερη ρύθμιση ISO για τις περισσότερες κάμερες είναι ISO 100, η ​​οποία ήταν ίση με την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ταχύτητα φιλμ. Βεβαίως, θα βρείτε ρυθμίσεις ISO σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που είναι χαμηλότερες από το ISO 100, αλλά θα εμφανίζονται κυρίως σε φωτογραφικές μηχανές DSLR ανώτερου σημείου.

Τι είναι το ISO και πώς το ορίζω;

Με την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή, μπορείτε συνήθως να πυροβολείτε σε διάφορες ρυθμίσεις ISO. Αναζητήστε μια ρύθμιση ISO στα μενού της κάμερας, όπου κάθε ρύθμιση ISO θα εισαχθεί αριθμητικά, μαζί με μια ρύθμιση Αυτόματη. Απλά επιλέξτε τον αριθμό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για το ISO. Ή μπορείτε να αφήσετε το ISO στη ρύθμιση Αυτόματη και η κάμερα θα επιλέξει το καλύτερο ISO που θα χρησιμοποιηθεί, με βάση τη μέτρηση του φωτισμού στη σκηνή.

Κάποιες πολύ απλές, παλαιότερες κάμερες σημείου και βολής μπορεί να μην σας δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τον εαυτό σας ISO, οπότε δεν θα δείτε μια ρύθμιση ISO στα μενού. Αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο με οποιαδήποτε νεότερη κάμερα, καθώς ακόμη και οι πιο βασικές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και κάποιες κάμερες smartphone, σας δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το ISO με το χέρι.

Οι ρυθμίσεις ISO συνήθως διπλασιάζονται καθώς αυξάνονται. Έτσι θα δείτε τους αριθμούς ISO πάει από 100 σε 200 έως 400 έως 800 και ούτω καθεξής. Ωστόσο, ορισμένες προηγμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, όπως μερικές από τις καλύτερες συσκευές DSLR, θα επιτρέψουν πιο ακριβείς ρυθμίσεις ISO, όπως η μετάβαση από ISO 100 σε 125 έως 160 έως 200 κ.ο.κ. Ο διπλασιασμός του αριθμού ISO θεωρείται ότι αυξάνει το ISO κατά μία πλήρη στάση, ενώ οι ακριβέστερες μετρήσεις θεωρούνται ότι αυξάνουν το ISO κατά το ένα τρίτο της στάσης.

Ορισμένες προηγμένες κάμερες μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν αυτό που ονομάζεται εκτεταμένο ISO, όπου οι υψηλότερες ρυθμίσεις ISO μπορεί να μην εκφράζονται ως αριθμός, αλλά ως Υψηλό 1 ή Υψηλό 2. Μπορεί ακόμη και να υπάρχει Χαμηλό 1 ή Χαμηλό 2. Αυτές οι εκτεταμένες ρυθμίσεις ISO δεν συνιστώνται από τον κατασκευαστή της φωτογραφικής μηχανής για χρήση, αναμένετε στις πιο ακραίες συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσετε ως φωτογράφος. Αντί να χρησιμοποιήσετε την εκτεταμένη ρύθμιση ISO σε φωτογραφία χαμηλού φωτισμού, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα φλας .