Ψηφιακό λεξικό ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής: Τι είναι τα κομμάτια;

Μάθετε πώς χρησιμοποιούνται τα κομμάτια στη ψηφιακή φωτογραφία

Τα bits χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές για να εκχωρούν μικρά κομμάτια πληροφοριών σε μια γλώσσα που μπορεί να διαβάσει ο χρήστης. Ακριβώς όπως τα κομμάτια είναι το βασικό σύστημα που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή φωτογραφία για να τραβήξετε μια φωτογραφία.

Τι είναι ένα κομμάτι;

Ένα "bit" είναι ένας όρος που αρχικά χρησιμοποιείται στην ορολογία των υπολογιστών, όπου σημαίνει "δυαδική συσκευή", και αναφέρεται στο μικρότερο κομμάτι των πληροφοριών. Έχει τιμή 0 ή 1.

Στην ψηφιακή φωτογραφία, το 0 αντιστοιχεί στο μαύρο και το 1 στο λευκό.

Στη δυαδική γλώσσα (βάση-2), το "10" είναι ίσο με 2 στη βάση-10 και το "101" είναι ίσο με 5 στη βάση-10. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετατροπή αριθμών βάσης 2 στη βάση-10, επισκεφθείτε την τοποθεσία Web unitconversion.org.)

Πώς τα Bits Record Color

Οι χρήστες προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας, όπως το Adobe Photoshop, θα είναι εξοικειωμένοι με διαφορετικές εικόνες bit αξίας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι μια εικόνα 8-bit, η οποία διαθέτει 256 διαθέσιμους τόνους, που κυμαίνονται από "00000000" (αριθμητική τιμή 0 ή μαύρος) έως "11111111" (αριθμός 255 ή λευκό).

Παρατηρήστε ότι υπάρχουν 8 αριθμοί σε κάθε μία από αυτές τις ακολουθίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι 8 bit ισούται με ένα byte και ένα byte μπορεί να αντιπροσωπεύει 256 διαφορετικές καταστάσεις (ή χρώματα). Επομένως, μεταβάλλοντας τον συνδυασμό αυτών των 1 και 0 στην ακολουθία δυαδικών ψηφίων, ο υπολογιστής μπορεί να δημιουργήσει μία από τις 256 παραλλαγές χρώματος (2 ^ 8η δύναμη - '2' που προέρχεται από τον δυαδικό κώδικα των 1 και του 0).

Κατανοώντας τα 8-bit, 24-bit και 12- ή 16-bit

Οι εικόνες JPEG αναφέρονται συχνά ως εικόνες 24 bit. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η μορφή αρχείου μπορεί να αποθηκεύσει έως και 8 bits δεδομένων σε καθένα από τα τρία κανάλια χρώματος (RGB ή κόκκινο, πράσινο και μπλε).

Οι υψηλότεροι ρυθμοί δυαδικών ψηφίων, όπως 12 ή 16 bit, χρησιμοποιούνται σε πολλές συσκευές DSLR για να δημιουργήσουν μια πιο δυναμική σειρά χρωμάτων. Μια εικόνα 16-bit μπορεί να έχει 65.653 επίπεδα πληροφοριών χρώματος (2 ^ 16η δύναμη) και μια εικόνα 12-bit μπορεί να έχει 4.096 επίπεδα (2 ^ 12η δύναμη)

Τα DSLR χρησιμοποιούν τους περισσότερους τόνους στις πιο φωτεινές στάσεις, οι οποίες αφήνουν πολύ λίγους τόνους για τις πιο σκοτεινές στάσεις (όπου το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο). Ακόμη και μια εικόνα 16-bit, για παράδειγμα, θα έχει μόνο 16 τόνους για να περιγράψει τη σκοτεινότερη στάση στη φωτογραφία. Η πιο φωτεινή στάση, σε σύγκριση, θα έχει 32.768 τόνους!

Σημείωση σχετικά με την εκτύπωση ασπρόμαυρων εικόνων

Ο μέσος εκτυπωτής inkjet λειτουργεί και στην κλίμακα 8 bit. Όταν εκτυπώνετε ασπρόμαυρες εικόνες στο εκτυπωτή inkjet, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ρυθμίσει την εκτύπωση χρησιμοποιώντας μόνο τις μαύρες μελάνες (εκτύπωση σε κλίμακα του γκρι).

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσετε μελάνι κατά την εκτύπωση κειμένου, αλλά δεν θα παράγει μια καλή εκτύπωση φωτογραφιών. Εδώ γιατί ...

Ο μέσος εκτυπωτής έχει ένα, ίσως 2, μαύρα δοχεία μελάνης και 3 έγχρωμα δοχεία (σε CMYK). Ο υπολογιστής μεταδίδει τα δεδομένα μιας εικόνας προς εκτύπωση χρησιμοποιώντας αυτές τις 256 παραλλαγές χρώματος.

Εάν επρόκειτο να βασιστούμε μόνο στα μαύρα δοχεία μελάνης για να χειριστούμε αυτό το εύρος, οι λεπτομέρειες της εικόνας θα χάνονταν και οι κλίσεις δεν θα εκτυπώνονταν σωστά. Απλώς δεν μπορεί να παράγει 256 παραλλαγές χρησιμοποιώντας μία και μοναδική κασέτα.

Παρόλο που η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι απουσία χρώματος, εξακολουθεί να βασίζεται σε αυτά τα εξαιρετικά λεπτές κανάλια χρώματος 8-bit για να σχηματίσουν όλους τους διαφορετικούς τόνους του μαύρου, του γκρι και του λευκού.

Αυτή η εξάρτηση από τα κανάλια χρώματος είναι σημαντική για κάθε φωτογράφο να καταλάβει εάν θέλει μια ψηφιακή φωτογραφία με την εμφάνιση μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας που παράγεται από ταινίες και χαρτί.