Τι είναι ένα κομμάτι στη δικτύωση υπολογιστών;

Η τεχνολογία των υπολογιστών βασίζεται στην έννοια του bit

Ένα δυαδικό ψηφίο ή bit είναι η πιο βασική και η μικρότερη μονάδα δεδομένων στον υπολογισμό. Ένα bit αντιπροσωπεύει μία από τις δύο δυαδικές τιμές, είτε "0" είτε "1". Αυτές οι τιμές μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν λογικές τιμές όπως "on" ή "off" και "true" ή "false". Η μονάδα ενός bit μπορεί να αναπαρασταθεί με πεζά β .

Μπίτσες στη δικτύωση

Στη δικτύωση , τα δυαδικά ψηφία κωδικοποιούνται χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά σήματα και παλμούς φωτός που μεταφέρονται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών. Ορισμένα πρωτόκολλα δικτύου στέλνουν και λαμβάνουν δεδομένα με τη μορφή ακολουθιών bit. Αυτά ονομάζονται πρωτόκολλα προσανατολισμού bit. Παραδείγματα πρωτόκολλων προσανατολισμένων σε δυαδικά ψηφία περιλαμβάνουν το πρωτόκολλο από σημείο σε σημείο.

Οι ταχύτητες δικτύωσης συνήθως αναφέρονται σε δυαδικά ψηφία ανά δευτερόλεπτο. Για παράδειγμα, 100 megabits = 100 εκατομμύρια δυφία ανά δευτερόλεπτο, τα οποία μπορούν να εκφράζονται σε 100 Mbps.

Bits και Bytes

Ένα byte αποτελείται από οκτώ κομμάτια σε μια ακολουθία. Ίσως γνωρίζετε ένα byte ως μέτρο του μεγέθους του αρχείου ή της ποσότητας μνήμης RAM σε έναν υπολογιστή. Ένα byte μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα γράμμα, έναν αριθμό ή ένα σύμβολο ή άλλες πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας υπολογιστής ή πρόγραμμα.

Τα byte αντιπροσωπεύονται από κεφαλαία Β .

Χρήσεις των Bits

Αν και μερικές φορές γράφονται σε μορφή δεκαδικού ή byte, οι διευθύνσεις δικτύου, όπως οι διευθύνσεις IP και οι διευθύνσεις MAC , εκπροσωπούνται τελικά ως bits στις επικοινωνίες δικτύου.

Το βάθος χρώματος στα γραφικά της οθόνης συχνά μετριέται σε όρους μπιτ. Για παράδειγμα, οι μονόχρωμες εικόνες είναι εικόνες ενός βήματος, ενώ οι εικόνες 8-bit μπορούν να αντιπροσωπεύσουν 256 χρώματα ή κλίσεις σε κλίμακα του γκρι. Τα αληθινά έγχρωμα γραφικά παρουσιάζονται σε γραφικά 24 bit, 32 bit και υψηλότερα.

Ειδικοί ψηφιακοί αριθμοί που ονομάζονται "κλειδιά" χρησιμοποιούνται συχνά για την κρυπτογράφηση δεδομένων σε δίκτυα υπολογιστών. Το μήκος αυτών των πλήκτρων εκφράζεται με τον αριθμό των δυαδικών ψηφίων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δυαδικών ψηφίων, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το κλειδί για την προστασία των δεδομένων. Στην ασφάλεια ασύρματου δικτύου, για παράδειγμα, τα κλειδιά WEP 40-bit αποδείχθηκαν σχετικά ανασφαλισμένα, αλλά τα κλειδιά WEP των 128 bit ή μεγαλύτερα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.