Πρέπει το APFS να χρησιμοποιείται σε όλους τους τύπους δίσκων;

Είναι ο δίσκος σας καλός υποψήφιος για το APFS;

Το APFS (Apple File System) είναι ένα νέο σύστημα αρχείων βελτιστοποιημένο για μονάδες SSD (Solid State Drives) και συσκευές Flash, όπως οι μονάδες USB thumb. Και παρόλο που είναι προσανατολισμένο προς τα φυσικά χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά για την αποθήκευση με βάση το φλας, στοχεύει επίσης ως αντικατάσταση συστήματος καθολικής αρχειοθήκης για οποιαδήποτε συσκευή αποθήκευσης.

Το APFS χρησιμοποιείται σε όλα τα λειτουργικά συστήματα της Apple, συμπεριλαμβανομένων των watchOS , tvOS , iOS και macOS . Ενώ τα περισσότερα από τα λειτουργικά συστήματα της Apple χρησιμοποιούν μόνο συστήματα αποθήκευσης στερεάς κατάστασης, το macOS μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών δίσκων, των μονάδων δίσκου USB , των μονάδων SSD και των σκληρών δίσκων με βάση το πιάτο.

Είναι η ευελιξία του macOS και όλων των επιλογών του συστήματος αποθήκευσης που είναι διαθέσιμες γι 'αυτό που μας ζητάει αυτή την ερώτηση: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί το APFS σε όλους τους τύπους δίσκων που υποστηρίζονται από το macOS;

Ποιοι τύποι δίσκων είναι κατάλληλοι για χρήση με το APFS;

Δεδομένου ότι το APFS σχεδιάστηκε αρχικά για χρήση με μονάδες SSD και αποθήκευσης με φλας, θα φαινόταν προφανές ότι το νέο σύστημα αρχείων θα ήταν στο σπίτι σε αυτά τα πιο πρόσφατα και τα ταχύτερα συστήματα αποθήκευσης. Ως επί το πλείστον, θα ήταν σωστό, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες χρήσεις που μπορούν να κάνουν την APFS μια κακή επιλογή ή τουλάχιστον μια λιγότερο από βέλτιστη επιλογή ως το σύστημα αρχείων που θα χρησιμοποιήσει.

Ας δούμε πόσο κατάλληλο APFS είναι για τους κοινούς τύπους δίσκων και τη χρήση.

APFS σε μονάδες SSD

Ξεκινώντας με το MacOS High Sierra, τα SSD που χρησιμοποιούνται ως μονάδες εκκίνησης μετατρέπονται αυτόματα σε APFS όταν αναβαθμιστεί το λειτουργικό σύστημα. Αυτό ισχύει για τα εσωτερικά SSD και για τα εξωτερικά SSD που συνδέονται μέσω του Thunderbolt. Τα USB SSD που βασίζονται σε USB δεν μετατρέπονται αυτόματα, αν και μπορείτε να τα μετατρέψετε με μη αυτόματο τρόπο σε APFS αν θέλετε.

Το APFS είναι βελτιστοποιημένο για μονάδες SSD και συστήματα αποθήκευσης με βάση το φλας, όπως δίσκους USB thumb. Κατά τη δοκιμή, το APFS παρουσίασε βελτιωμένες επιδόσεις καθώς και κέρδη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να διατίθεται περισσότερο ελεύθερος χώρος. Τα κέρδη χώρου αποθήκευσης προέρχονται από χαρακτηριστικά ενσωματωμένα στο APFS, όπως:

Τα κέρδη ταχύτητας APFS με δίσκους στερεάς κατάστασης δεν φαίνονται μόνο στον χρόνο εκκίνησης, ο οποίος έχει δείξει δραματική βελτίωση, αλλά και με αντιγραφή αρχείων, η οποία χάρη στην κλωνοποίηση μπορεί να είναι εξωπραγματικά γρήγορη.

APFS σε μονάδες σύντηξης

Φαινόταν ότι ο αρχικός σκοπός του APFS ήταν να λειτουργεί άψογα με σκληρούς δίσκους και SSD. Κατά τη διάρκεια των αρχικών beta εκδόσεων του MacOS High Sierra, το APFS ήταν διαθέσιμο για εγκατάσταση σε μονάδες SSD, σκληρούς δίσκους και στην κλιμακωτή λύση αποθήκευσης της Apple, η μονάδα Fusion συνδυάζει ένα μικρό αλλά πολύ γρήγορο SSD μαζί με έναν μεγάλο αλλά αργό σκληρό δίσκο.

Η απόδοση και η αξιοπιστία της μονάδας Fusion με το APFS φάνηκε να τίθεται υπό αμφισβήτηση κατά τη διάρκεια των beta του macOS High Sierra και όταν το λειτουργικό σύστημα κυκλοφόρησε δημοσίως υποστήριξη για APFS σε μονάδες Fusion τραβήχτηκε και το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου λειτουργικών συστημάτων τροποποιήθηκε για να αποτρέψει την κίνηση Fusion μετατρέπεται σε μορφή APFS.

Η εικασία επεσήμανε αρχικά ένα ζήτημα αξιοπιστίας με τη μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων Fusion στη μορφή APFS. Αλλά το πραγματικό ζήτημα μπορεί να είναι ένα χτύπημα απόδοσης που λαμβάνεται από το σκληρό δίσκο συστατικό του ζεύγους Fusion. Ένα από τα χαρακτηριστικά του APFS είναι μια νέα τεχνική που διασφαλίζει την προστασία δεδομένων που ονομάζεται Copy-on-Write. Το Copy-on-Write διατηρεί την απώλεια δεδομένων στο ελάχιστο, δημιουργώντας ένα νέο αντίγραφο οποιουδήποτε τμήματος αρχείου που τροποποιείται (γράψτε). Στη συνέχεια, ενημερώνει τους δείκτες αρχείου στα νέα αντίγραφα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εγγραφής. Ενώ αυτό διασφαλίζει ότι τα δεδομένα προστατεύονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγγραφής, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμού αρχείων, διασκορπίζοντας τμήματα ενός αρχείου γύρω από ένα δίσκο. Σε μια μονάδα SSD, αυτό δεν είναι πολύ ανησυχητικό, σε έναν σκληρό δίσκο, μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό δίσκου και μειωμένη απόδοση .

Σε μια μονάδα Fusion, η αντιγραφή αρχείων μπορεί να συμβαίνει συχνά, καθώς μία από τις λειτουργίες της κλιμακωτής αποθήκευσης είναι να μετακινεί τα αρχεία που χρησιμοποιούνται συχνά από τον πιο αργό σκληρό δίσκο στο ταχύτερο SSD και φυσικά να μετακινεί λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία από το SSD στο σκληρό δίσκο. Όλη αυτή η αντιγραφή θα μπορούσε να προκαλέσει ζητήματα κατακερματισμού στη μονάδα σκληρού δίσκου όταν χρησιμοποιήθηκαν τα APFS και Copy-on-Write.

Η Apple έχει υποσχεθεί ότι το APFS σε κάποια μελλοντική έκδοση θα είναι έτοιμο για χρήση με συστήματα αποθήκευσης Fusion και κλιμακωτά συστήματα αποθήκευσης, γεγονός που μας αφήνει το ερώτημα πόσο καλά λειτουργεί το APFS με έναν κανονικό σκληρό δίσκο.

APFS σε σκληρούς δίσκους

Ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το APFS στους σκληρούς δίσκους σας εάν χρησιμοποιείτε το Safi File για κρυπτογράφηση της μονάδας δίσκου . Η μετατροπή σε APFS θα αντικαταστήσει επίσης την κρυπτογράφηση του File Vault με το πολύ πιο ισχυρό σύστημα κρυπτογράφησης που είναι ενσωματωμένο στο σύστημα APFS.

Νομίζω ότι ο στόχος της Apple για το APFS σε έναν σκληρό δίσκο ήταν να είναι ουδέτερος, δηλαδή ο χρήστης δεν θα πρέπει να δει πολλά για τη βελτίωση των συνολικών επιδόσεων, αλλά σίγουρα δεν βλέπει καμία προφανή υποβάθμιση της απόδοσης. Στην ουσία, το APFS σε ένα σκληρό δίσκο πρέπει να παρέχει μια γενική βελτίωση της ασφάλειας και της ασφάλειας των δεδομένων χωρίς να επιβάλλει προφανή προβλήματα επιδόσεων.

Φαίνεται, ως επί το πλείστον, ότι η APFS έχει εκπληρώσει αυτόν τον ουδέτερο στόχο επιδόσεων για σκληρούς δίσκους, αν και υπάρχουν ορισμένες ανησυχητικές περιοχές. Για γενική χρήση υπολογιστών, όπως η εργασία με ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, η γραφή εγγράφων γραφείου, η περιήγηση στο διαδίκτυο, η εκτέλεση βασικών ερευνών, η αναπαραγωγή μερικών παιχνιδιών, η ακρόαση μουσικής, η παρακολούθηση βίντεο, η εργασία με εικόνες και βίντεο θα έπρεπε να λειτουργούν σωστά σε σκληρό δίσκο μορφοποιημένο με APFS.

Όταν εμφανίζεται ένα ζήτημα είναι όταν εκτελούνται εκτεταμένες επεξεργασίες ρουτίνα, όπως εκείνες που επεξεργάζονται κανονικά εικόνες και βίντεο ή κάποιος που εργάζεται με ήχο, δημιουργεί podcast ή επεξεργάζεται μουσική. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία εκτελείται επεξεργασία μεγάλης κλίμακας αρχείων.

Θυμηθείτε το ζήτημα της μονάδας σύντηξης και της αντιγραφής-εγγραφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό του δίσκου; Το ίδιο ζήτημα μπορεί να προκύψει όταν χρησιμοποιείται το APFS σε σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιούνται σε ένα εκτεταμένο περιβάλλον επεξεργασίας μέσων.

Στην ιδανική περίπτωση, όσοι εκτελούν αυτόν τον τύπο εργασίας πιθανότατα έχουν ήδη μετακινήσει το Mac σε ένα σύστημα αποθήκευσης βασισμένο σε SSD. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετοί που μπορεί να χρησιμοποιούν συστήματα αποθήκευσης RAID που βασίζονται στο σκληρό δίσκο για να καλύψουν τις ανάγκες επεξεργασίας τους. Σε αυτή την περίπτωση, το APFS και το Copy-on-Write ενδέχεται να προκαλέσουν υποβάθμιση της απόδοσης σε βάθος χρόνου καθώς οι μονάδες κατακερματίζονται.

APFS σε εξωτερικούς συνεργάτες

Οι μονάδες μορφοποίησης APFS μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτήν τη στιγμή μόνο από Mac που εκτελούν Sierra ή High Sierra λειτουργικό σύστημα. Αν σκοπεύετε να μοιραστείτε δεδομένα σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου με πολλά συστήματα, είναι προτιμότερο να αφήσετε τις μονάδες μορφοποιημένες σε ένα συνηθέστερο σύστημα αρχείων, όπως το HFS +, το FAT32 ή το ExFAT.

Μονάδες χρονικής μηχανής

Εάν επρόκειτο να μετατρέψετε μια μονάδα Time Machine στο APFS, η εφαρμογή Time Machine θα αποτύχει στο επόμενο αντίγραφο ασφαλείας. Επιπλέον, τα δεδομένα στη μονάδα Time Machine θα πρέπει να διαγραφούν για να διαμορφωθεί η μονάδα δίσκου πίσω στο HFS + για χρήση με το Time Machine.