Τι είναι το APFS (Σύστημα αρχείων της Apple για macOS);

Το APFS χρησιμοποιείται σε MacOS, iOS, watchOS και tvOS

Το APFS (Apple File System) είναι ένα σύστημα για την οργάνωση και τη δομή δεδομένων σε ένα σύστημα αποθήκευσης. Το APFS που κυκλοφόρησε αρχικά με MacOS Sierra αντικαθιστά το 30-year-old HFS + .

Το HFS + και το HFS (μια ελαφρώς παλαιότερη έκδοση του συστήματος ιεραρχικών αρχείων) δημιουργήθηκαν αρχικά στις ημέρες των δισκέτρων, τα οποία ήταν το κύριο μέσο αποθήκευσης για το Mac όταν οι περιστρεφόμενοι σκληροί δίσκοι ήταν μια ακριβή επιλογή που προσφέρονται από τρίτους.

Στο παρελθόν, η Apple έχει φλερτάρει με την αντικατάσταση του HFS +, αλλά το APFS το οποίο περιλαμβάνεται ήδη στα iOS , tvOS και watchOS είναι τώρα το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων για το MacOS High Sierra και αργότερα.

Το APFS είναι βελτιστοποιημένο για σήμερα και την τεχνολογία αποθήκευσης του αύριο

Το HFS + τέθηκε σε εφαρμογή όταν οι δισκέτες των 800 kb ήταν βασιλιάδες . Οι τρέχοντες Mac ίσως να μην χρησιμοποιούν δισκέτες, αλλά οι περιστρεφόμενοι σκληροί δίσκοι αρχίζουν να φαίνονται εξίσου αρχαϊκοί . Με την Apple να δίνει έμφαση στην αποθήκευση που βασίζεται σε φλας σε όλα τα προϊόντα της, ένα σύστημα αρχείων βελτιστοποιημένο για να λειτουργεί με περιστροφικά μέσα και η εγγενής καθυστέρηση στην περιστροφή του δίσκου, δεν έχει πολύ νόημα.

Το APFS έχει σχεδιαστεί από το get-go για SSD και άλλα συστήματα αποθήκευσης με φλας. Παρόλο που το APFS είναι βελτιστοποιημένο για το πώς λειτουργεί η αποθήκευση σε στερεά κατάσταση, λειτουργεί καλά με τους σύγχρονους σκληρούς δίσκους.

Μελλοντική αποτύπωση

Το APFS υποστηρίζει έναν αριθμό inode 64 bit. Το inode είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που αναγνωρίζει ένα αντικείμενο συστήματος αρχείων. Ένα αντικείμενο συστήματος αρχείων μπορεί να είναι οτιδήποτε. ένα αρχείο, ένα φάκελο. Με ένα inode 64 bit, το APFS θα μπορούσε να συγκρατήσει περίπου 9 αντικείμενα συστήματος αρχείων quintillion που ανατίναξαν το παλιό όριο των 2,1 δισ. Ευρώ.

Εννέα quintillion μπορεί να φαίνεται σαν ένα αρκετά μεγάλο αριθμό, και ίσως να ρωτήσετε σωστά ποια συσκευή αποθήκευσης θα έχει αρκετό χώρο για να κρατήσει πραγματικά ότι πολλά αντικείμενα. Η απάντηση απαιτεί μια ματιά στις τάσεις αποθήκευσης. Εξετάστε αυτό το θέμα: Η Apple έχει ήδη αρχίσει να μετακινεί την τεχνολογία αποθήκευσης σε επίπεδο επιχείρησης σε προϊόντα σε επίπεδο καταναλωτών, όπως το Mac και την ικανότητά του να χρησιμοποιεί κλιμακωτή αποθήκευση. Αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στους δίσκους Fusion που μετέφεραν δεδομένα μεταξύ ενός SSD υψηλής απόδοσης και ενός πιο αργού αλλά πολύ μεγαλύτερου σκληρού δίσκου. Συχνά προσπελάσιμα δεδομένα διατηρήθηκαν στο γρήγορο SSD, ενώ τα αρχεία που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά αποθηκεύονταν στο σκληρό δίσκο.

Με MacOS , η Apple επέκτεινε αυτή την έννοια προσθέτοντας αποθήκευση με βάση το iCloud στο μίγμα. Επιτρέποντας την προβολή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών που έχετε ήδη παρακολουθήσει να αποθηκευτούν στο iCloud για την απελευθέρωση του τοπικού χώρου αποθήκευσης. Ενώ αυτό το τελευταίο παράδειγμα δεν απαιτεί ένα ενοποιημένο σύστημα αρίθμησης inode σε όλους τους δίσκους που χρησιμοποιούνται από αυτό το κλιμακωτό σύστημα αποθήκευσης, δείχνει μια γενική κατεύθυνση που η Apple μπορεί να κινείται. για να φέρει σε επαφή τις πολλαπλές τεχνολογίες αποθήκευσης που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες του χρήστη και το OS να τους δει ως ένα ενιαίο χώρο αρχείων.

Χαρακτηριστικά APFS

Το APFS διαθέτει μια σειρά από λειτουργίες που το ξεχωρίζουν από τα παλαιότερα συστήματα αρχείων.