Τι είναι τα ψευδώνυμα, οι συμβολικοί σύνδεσμοι και οι σκληροί σύνδεσμοι στο Mac OS X;

Το σύστημα αρχείων OS X υποστηρίζει διάφορους τύπους συνδέσμων συντόμευσης σε αρχεία και φακέλους. Οι συνδέσεις συντόμευσης μπορούν να διευκολύνουν την πλοήγηση σε αντικείμενα που είναι θαμμένα βαθιά μέσα στο σύστημα αρχείων OS X. Το OS X υποστηρίζει τρεις τύπους συνδέσμων: ψευδώνυμα, συμβολικές συνδέσεις και σκληρούς δεσμούς.

Και οι τρεις τύποι συνδέσμων είναι συντομεύσεις στο αρχικό αντικείμενο συστήματος αρχείων. Ένα αντικείμενο συστήματος αρχείων είναι συνήθως ένα αρχείο στο Mac σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας φάκελος, μια μονάδα δίσκου, ακόμη και μια δικτυακή συσκευή.

Επισκόπηση αλλοίων, συμβολικών συνδέσεων και σκληρών δεσμών

Οι σύνδεσμοι συντόμευσης είναι μικρά αρχεία που αναφέρονται σε άλλο αντικείμενο αρχείου. Όταν το σύστημα συναντήσει μια σύνδεση συντόμευσης, διαβάζει το αρχείο, το οποίο περιέχει πληροφορίες για το πού εντοπίζεται το αρχικό αντικείμενο και στη συνέχεια ανοίγει το αντικείμενο. Ως επί το πλείστον, αυτό συμβαίνει χωρίς εφαρμογές που αναγνωρίζουν ότι έχουν συναντήσει έναν σύνδεσμο κάποιου τύπου. Και οι τρεις τύποι συνδέσμων προσπαθούν να εμφανίζονται διαφανείς στον χρήστη ή την εφαρμογή που τις χρησιμοποιεί.

Αυτή η διαφάνεια επιτρέπει τη χρήση συνδέσμων συντομεύσεων για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η εύκολη πρόσβαση σε ένα αρχείο ή ένα φάκελο που είναι θαμμένος βαθιά στο σύστημα αρχείων. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε δημιουργήσει έναν φάκελο λογιστικής στο φάκελο "Έγγραφα" για την αποθήκευση τραπεζικών δηλώσεων και άλλων οικονομικών πληροφοριών. Εάν χρησιμοποιείτε συχνά αυτόν τον φάκελο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ψευδώνυμο σε αυτό. Το ψευδώνυμο θα εμφανιστεί στην επιφάνεια εργασίας. Αντί να χρησιμοποιήσετε το Finder για να πλοηγηθείτε σε πολλαπλά επίπεδα φακέλων για να αποκτήσετε πρόσβαση στο φάκελο λογιστικής, μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο ψευδώνυμο της επιφάνειας εργασίας του. Το ψευδώνυμο θα σας μεταφέρει απευθείας στο φάκελο και τα αρχεία του, βραχυκυκλώνοντας μια μακρά διαδικασία πλοήγησης.

Μια άλλη συνήθης χρήση των συντομεύσεων του συστήματος αρχείων είναι η χρήση των ίδιων δεδομένων σε πολλαπλές τοποθεσίες, χωρίς να χρειαστεί ούτε να αντιγράψετε τα δεδομένα ούτε να διατηρήσετε τα δεδομένα συγχρονισμένα.

Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα του λογιστικού μας φακέλου. Ίσως έχετε μια εφαρμογή που χρησιμοποιείτε για τον εντοπισμό των χρηματιστηριακών επιλογών και η εφαρμογή χρειάζεται να αποθηκεύσει τα αρχεία δεδομένων της σε κάποιο προκαθορισμένο φάκελο. Αντί να αντιγράψετε τον φάκελο λογιστικής σε μια δεύτερη θέση και στη συνέχεια να ανησυχείτε για τη συγχρονισμό των δύο φακέλων, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ψευδώνυμο ή έναν συμβολικό σύνδεσμο, έτσι ώστε η εφαρμογή διαπραγμάτευσης μετοχών να βλέπει τα δεδομένα στον ειδικό φάκελο, αλλά να έχει πρόσβαση τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον φάκελο λογιστικής.

Για να συνοψίσουμε τα πράγματα: και οι τρεις τύποι συντομεύσεων είναι απλά μέθοδοι πρόσβασης σε ένα αντικείμενο στο σύστημα αρχείων του Mac σας από άλλη από την αρχική του θέση. Κάθε τύπος συντόμευσης έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για κάποιες χρήσεις από άλλα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Ψευδώνυμα

Αυτός ο τύπος συντόμευσης είναι ο παλαιότερος για το Mac. οι ρίζες του πηγαίνουν όλοι πίσω στο σύστημα 7 . Τα ψευδώνυμα δημιουργούνται και διαχειρίζονται στο επίπεδο Finder, πράγμα που σημαίνει ότι εάν χρησιμοποιείτε Terminal ή μια εφαρμογή που δεν είναι Mac, όπως πολλές εφαρμογές UNIX και βοηθητικά προγράμματα, ένα ψευδώνυμο δεν θα λειτουργήσει. Το OS X φαίνεται να βλέπει τα ψευδώνυμα ως μικρά αρχεία δεδομένων, τα οποία είναι, αλλά δεν ξέρει πώς να ερμηνεύσει τις πληροφορίες που περιέχουν.

Αυτό μπορεί να φαίνεται να είναι ένα μειονέκτημα, αλλά τα ψευδώνυμα είναι στην πραγματικότητα τα πιο ισχυρά από τα τρία είδη συντομεύσεων. Για χρήστες Mac και εφαρμογές, τα ψευδώνυμα είναι επίσης τα πιο ευέλικτα από τις συντομεύσεις.

Όταν δημιουργείτε ένα ψευδώνυμο για ένα αντικείμενο, το σύστημα δημιουργεί ένα μικρό αρχείο δεδομένων που περιλαμβάνει την τρέχουσα διαδρομή στο αντικείμενο, καθώς και το όνομα inode του αντικειμένου. Το όνομα inode του κάθε αντικειμένου είναι μια μεγάλη σειρά αριθμών, ανεξάρτητα από το όνομα που δώσατε στο αντικείμενο και εγγυημένο ότι είναι μοναδικό σε κάθε τόμο ή μονάδα που χρησιμοποιεί το Mac σας.

Μόλις δημιουργήσετε ένα αρχείο ψευδώνυμα, μπορείτε να το μετακινήσετε σε οποιαδήποτε θέση στο σύστημα αρχείων του Mac σας και θα επιστρέψετε στο αρχικό αντικείμενο. Μπορείτε να μετακινήσετε το ψευδώνυμο περίπου όσες φορές επιθυμείτε και θα εξακολουθεί να συνδέεται με το αρχικό αντικείμενο. Αυτό είναι πολύ έξυπνο, αλλά τα ψευδώνυμα λαμβάνουν την ιδέα ένα βήμα παραπέρα.

Εκτός από τη μετακίνηση του ψευδωνύμου, μπορείτε επίσης να μετακινήσετε το αρχικό στοιχείο οπουδήποτε στο σύστημα αρχείων του Mac σας. το ψευδώνυμο θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να βρει το αρχείο. Οι αλλοιώσεις μπορούν να εκτελέσουν αυτό το φαινομενικά μαγικό τέχνασμα επειδή περιέχουν το inode όνομα του αρχικού στοιχείου. Επειδή το όνομα inode κάθε στοιχείου είναι μοναδικό, το σύστημα μπορεί πάντα να βρει το αρχικό αρχείο, ανεξάρτητα από το πού το μετακινείτε.

Η διαδικασία λειτουργεί ως εξής: Όταν αποκτάτε πρόσβαση σε ένα ψευδώνυμο, το σύστημα ελέγχει εάν το αρχικό στοιχείο βρίσκεται στο όνομα της διαδρομής που είναι αποθηκευμένο στο αρχείο ψευδωνύμου. Αν είναι, τότε το σύστημα έχει πρόσβαση και αυτό είναι αυτό. Αν το αντικείμενο έχει μετακινηθεί, το σύστημα αναζητά ένα αρχείο που έχει το ίδιο όνομα inode με αυτό που είναι αποθηκευμένο στο αρχείο ψευδωνύμου. Μόλις εντοπίσει ένα αντίστοιχο όνομα inode, τότε το σύστημα συνδέεται με το αντικείμενο.

Συμβολικοί σύνδεσμοι

Αυτός ο τύπος συντόμευσης είναι μέρος των συστημάτων αρχείων UNIX και Linux. Επειδή το OS X είναι χτισμένο πάνω από το UNIX, υποστηρίζει πλήρως συμβολικούς συνδέσμους . Οι συμβολικοί σύνδεσμοι είναι παρόμοιοι με τα ψευδώνυμα, επειδή είναι μικρά αρχεία που περιέχουν το όνομα διαδρομής στο αρχικό αντικείμενο. Αλλά αντίθετα με τα ψευδώνυμα, οι συμβολικοί σύνδεσμοι δεν περιέχουν το inode όνομα του αντικειμένου. Αν μετακινήσετε το αντικείμενο σε διαφορετική θέση, ο συμβολικός σύνδεσμος θα σπάσει και το σύστημα δεν θα μπορέσει να βρει το αντικείμενο.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια αδυναμία, αλλά είναι επίσης μια δύναμη. Εφόσον οι συμβολικοί σύνδεσμοι βρίσκουν ένα αντικείμενο από τη διαδρομή του, αν αντικαταστήσετε ένα αντικείμενο με ένα άλλο αντικείμενο που φέρει το ίδιο όνομα και βρίσκεται στην ίδια θέση, ο συμβολικός σύνδεσμος θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτό κάνει τους συμβολικούς συνδέσμους φυσικό για τον έλεγχο της έκδοσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα απλό σύστημα ελέγχου εκδόσεων για ένα αρχείο κειμένου που ονομάζεται MyTextFile. Μπορείτε να αποθηκεύσετε παλαιότερες εκδόσεις του αρχείου με έναν προσαρτημένο αριθμό ή ημερομηνία, όπως το MyTextFile2, και να αποθηκεύσετε την τρέχουσα έκδοση του αρχείου ως MyTextFile.

Σκληροί σύνδεσμοι

Όπως και οι συμβολικές συνδέσεις, οι σκληροί σύνδεσμοι είναι μέρος του υποκείμενου συστήματος αρχείων UNIX. Οι σκληροί σύνδεσμοι είναι μικρά αρχεία που, όπως τα ψευδώνυμα, περιέχουν το inode όνομα του αρχικού στοιχείου. Αλλά σε αντίθεση με τα ψευδώνυμα και τους συμβολικούς δεσμούς, οι σκληροί σύνδεσμοι δεν περιέχουν το όνομα της διαδρομής στο αρχικό αντικείμενο. Συνήθως θα χρησιμοποιούσατε έναν σκληρό σύνδεσμο όταν θέλετε ένα αντικείμενο ενός αρχείου να εμφανίζεται σε πολλά σημεία. Σε αντίθεση με τα ψευδώνυμα και τους συμβολικούς συνδέσμους, δεν μπορείτε να διαγράψετε το αρχικό σκληρό αντικείμενο από το σύστημα αρχείων χωρίς πρώτα να αφαιρέσετε όλους τους σκληρούς δεσμούς σε αυτό.

Αναφορές και περαιτέρω ανάγνωση